Gevulde pompoenrollade met geitenkaas.

Gevulde pompoenrollade met geitenkaas

De kerst komt steeds dichterbij en we beginnen langzaam inspiratie op te doen voor het menu tijdens de feestdagen. We zijn bij Lowcarbchef vol op bezig met het maken van koolhydraatarme kerstrecepten, zodat je ook tijdens de feestdagen low carb kunt genieten! Vandaag komen we met een vegetarisch kerstrecept: de pompoenrollade. We maken deze van een flespompoen en vullen de pompoen onder andere met boerenkool, geitenkaas en pijnboompitten. Het ziet er niet alleen luxe uit, maar smaakt ook erg goed!

Pompoenrollade maken

Pompoen is een veelzijdige groente en goed verkrijgbaar in de herfst en winter. Je kunt er van alles mee maken, zoals soep, ontbijtpap, brood en zelf een rollade! We gebruiken voor dit recept een flespompoen omdat deze vorm het meeste lijkt op die van een rollade en de schil van deze pompoen eetbaar is.

De pompoen rollade maak je gemakkelijk door de flespompoen in de lengte door te snijden, te ontpitten, de pompoen in de oven te doen, het vruchtvlees er grotendeels uit scheppen en de pompoen weer te vullen. Je krijgt tijdens het uitscheppen een bootje dat je kunt vullen. Als de beide pompoen helften zijn gevuld, leg je de helften op elkaar, bind je deze vast met rolladetouw en zet je de pompoen nog een kwartiertje terug in de oven. Vergeet niet wat van de geitenkaas met het vruchtvlees te vermengen voor extra smaak en romigheid van de pompoenpuree.

De vulling maken

De vulling van de pompoen maken we van zachte geitenkaas, boerenkool, pijnboompitten, verse tijm en salie. Zorg dat de boerenkool goed geslonken is tijdens het roerbakken zodat er voldoende boerenkool in de pompoen past. Hou wat van de boerenkool over voor de garnering van het bord. Geen fan van boerenkool? Vervang dit eventueel door de dubbele hoeveelheid verse spinazie. De combinatie spinazie, geitenkaas en pompoen is ook erg lekker!

Tips
Met de vulling van de pompoen kun je variëren. Je kunt in plaats van boerenkool ook spinazie gebruiken en in plaats van geitenkaas, roquefort of feta. De macadamianoten zijn een feestelijke toevoeging, maar zijn wel wat prijzig. Je kunt ze ook weglaten of vervangen door walnoten. Met dit recept maak je een bijgerecht voor 4 personen of een hoofdgerecht voor 3 personen. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere voorgerechten en kerst recepten!

Print
Gevulde pompoenrollade met geitenkaas.

Gevulde pompoenrollade met geitenkaas

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 60
  • Totale tijd: 80
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht, Voorgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • 1 flespompoen
  • 3 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 gr verse salie
  • 100 gr verse boerenkool of 200 gr spinazie
  • 25 gr macadamia noten
  • 30 gr pijnboompitten
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 takjes tijm
  • 140 gr zachte geitenkaas + 10 gr voor garnering
  • peper en zout

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
  2. Was de pompoen met water en snijd deze in de lengte doormidden. Schep met een lepel de zaden uit de pompoen. Zorg dat de pompoen helemaal schoon is zonder draden en pitten.
  3. Strijk met een kwastje wat olijfolie over het vruchtvlees en breng op smaak met zout en peper.  Leg de pompoenhelften met het vruchtvlees naar boven op de bakplaat en bak de pompoen 45 minuten in de voorverwarmde oven, totdat het vruchtvlees zacht is. Dit kun je controleren door er in te prikken.
  4. Als de pompoen in de oven staat, ga je verder met de vulling. Snijd hiervoor de knoflook fijn en de salie in grove stukken. Snij indien gewenst de boerenkool in kleinere stukjes en de macadamia noten in grove stukken.
  5. Verwarm een koekenpan boven laag vuur en rooster hierin de pijnboompitten, let goed op, want ze kunnen snel verbranden. Leg na het roosteren opzij.
  6. Verwarm in dezelfde koekenpan een el olijfolie en fruit hierin de knoflook. Voeg na een minuut de boerenkool of spinazie toe en roerbak, totdat de groente helemaal is geslonken. Voeg de chilivlokken, paprikapoeder, tijmblaadjes en salie toe en bak dit kort mee. Roer de noten door de groente en zet het vuur uit. Bewaar wat noten en salie voor de garnering.
  7. Laat indien nodig het overtollige vocht uit de koekenpan m.b.v. een deksel uitlekken. Haal de pompoen uit de oven en schep het vruchtvlees eruit, zodat er een bootjes ontstaat. Schep niet alles weg, zorg ervoor dat er rondom de schil nog een laagje pompoen zit.
  8. Doe het vruchtvlees in een kom en prak het fijn. Breng op smaak met zout en peper. Voeg 25 gr geitenkaas toe aan het vruchtvlees en prak dit erdoor.
  9. Vul het pompoen ‘bootjes’ met het boerenkool of spinaziemengsel. Bewaar een beetje van de groente ter garnering. Kruimel de rest van de geitenkaas over de groente in de pompoen en strooi de geroosterde pijnboompitten eroverheen.
  10. Voeg ten slotte het vruchtvlees toe aan de ‘bootjes’ en strijk dit gelijkmatig uit met een vork, zodat de groentevulling niet meer zichtbaar is. Druk goed aan en leg de twee pompoen helften weer op elkaar.
  11. Knip 3 touwtjes van het rolladetouw en bindt de helften vast. Besprenkel de vastgebonden pompoen met wat olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
  12. Bak de pompoenrollade nog eens 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verwarm voor het serveren de overgebleven groente. Verdeel dit over een groot serveerbord, zodat er een bedje ontstaat.
  13. Haal de pompoenrollade uit de oven en leg deze op het bedje groente. Garneer met wat verkruimelde geitenkaas, macadamia noten en verse salie. Snijd in stukken en verdeel over 4 borden. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de pompoenrollade
  • Calorieën: 248
  • Vetten: 18,6
  • Koolhydraten: 7,1
  • Vezels: 4,2
  • Eiwitten: 10,7

 

Gevulde pompoenrollade met geitenkaas.

1 reactie

  1. Een van mijn favoriete recepten. Ik doe helften niet meer op elkaar. Maak vaak 1 helft met geitenkaas en andere helft met feta. Heb al aantal vrienden verrast met dit recept.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*