Goulash, wie kent het niet? Deze Hongaarse klassieker staat bekend om zijn volle, kruidige smaak en wordt al eeuwenlang gegeten. Je kunt het maken als stoofschotel of als soep. Wij hebben eerder al de stoofvariant gemaakt, maar nu is het tijd voor de soep! En die past perfect bij de herfst: warm, voedzaam en ideaal om mee op te warmen na een frisse wandeling.
Hoe maak je goulash soep?
We maken de soep met mals stoofvlees, paprika, wortel en knolgroenten. In plaats van aardappel gebruiken we koolraap of knolselderij. Zo blijft de soep stevig en vullend, maar toch koolhydraatarm. De mix van zoet en gerookt paprikapoeder geeft die typische goulashsmaak die je meteen herkent. Serveer de soep met een lepel zure room én ons eigen Lowcarbchef afbakstokbrood. Echt de perfecte combinatie voor een stevige maaltijd!
Tips
Je kunt dit recept gerust verdubbelen, want de soep wordt de volgende dag nóg lekkerder als de smaken goed zijn ingetrokken. Je kunt porties ook invriezen, ideaal voor drukke dagen. Liever wat meer pit? Voeg dan een snufje chilipoeder toe. En vergeet niet het koolhydraatarme stokbrood – dat maakt dit gerecht helemaal compleet!
Print
Goulash soep
- Bereidingstijd: 20
- Kooktijd: 120
- Totale tijd: 140
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Lunch, Diner
- Keuken: Hongaars
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 700 g sukadelappen
- 1 stengel prei of 1 ui
- 2 stengels bleekselderij (120 gr)
- 240 gr koolraap, meiraap of knolselderij
- 2 teentjes knoflook
- 1 liter runderbouillon (1 liter water + 1 of 2 bouillonblokjes(zie verpakking))
- 100 ml rode wijn (optioneel)
- 2 el zoet paprikapoeder
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl gedroogde marjolein
- 1/2 tl karwijzaad
- 2 laurierblaadjes
- 1 grote winterpeen
- 2 rode paprika’s
- verse peterselie, fijngehakt
- 2 el zure room of Griekse yoghurt
- Lowcarbchef afbakstokbrood voor erbij
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Haal het vlees 30 minuten voor de bereiding uit de koelkast. Snijd het vlees vervolgens in kleine blokjes en bestrooi met zout en peper. Verwarm 1 el olijfolie in een grote stoofpan en bak het vlees in 4–5 minuten rondom bruin. Haal uit de pan en zet apart.
- Snijd ondertussen de prei of ui fijn, hak de bleekselderij in kleine stukjes en schil de koolraap. Snijd de koolraap vervolgens in kleine blokjes en pers de teentjes knoflook fijn.
- Verwarm 1 el olijfolie in de stoofpan en fruit de prei of ui, bleekselderij, koolraap en knoflook ca. 5 minuten op middelhoog vuur, tot ze zacht beginnen te worden.
- Doe het vlees terug in de pan en voeg de bouillon en eventueel de rode wijn toe. Voeg vervolgens de zoete en gerookte paprikapoeder, tomatenpuree, karwijzaad, marjolein en de laurierblaadjes toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep 60 tot 90 minuten zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Voeg eventueel meer water toe als er te veel vocht verdampt.
- Schil ondertussen de wortel en snijd in plakjes. Was de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Voeg na 1 uur tot 1,5 uur sudderen de wortel en paprika toe en laat nog ca. 30 minuten meekoken, tot het vlees en de groenten zacht zijn en de smaken goed zijn ingetrokken. Laat dit met of zonder deksel sudderen, afhankelijk van hoe dik je de soep wilt hebben.
- Proef de soep en breng indien nodig extra op smaak met zout en peper
- Serveer de goulashsoep met verse peterselie en een lepel zure room of Griekse yoghurt, en maak het compleet met een krokant afgebakken Lowcarbchef stokbrood.
Tips
Gebruik je riblappen? Reken dan op iets langere gaartijd, kook de soep dan langer door en proef het vlees om te kijken wanneer het klaar is.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 kop (1/4 van het totaal) (zonder stokbrood)
- Calorieën: 342
- Vetten: 14,9
- Koolhydraten: 9,1
- Vezels: 5,9
- Eiwitten: 39,5

Zal dit recept ook uit de slowcooker kunnen?
Hi Tineke,
Zeker! Ik zou dan wel het vlees apart even aanbraden en misschien ook de ui, bleekselderij, knol en knoflook, maar daarna kun je alles in de slow cooker doen (8 uur op low of 4 uur op high).
Echt heel erg lekker!