Griekse kippensoep met citroen en ei.

Griekse kippensoep (avgolemono)

Denk je aan Grieks eten, dan denk je waarschijnlijk aan een lekkere Griekse salade, gyros, moussaka en tzatziki. Echter, er is nog veel meer lekkers uit de Griekse keuken te ontdekken, zoals deze Griekse avgolemono. Dit is een verrukkelijke kippensoep met ei en citroen, die je gemakkelijk koolhydraatarm kan maken door de rijst te vervangen door bloemkoolrijst.

Hoe maak je Griekse kippensoep?

Citroen is veelvoorkomend ingrediënt in de Griekse keuken en ook in dit recept speelt het een belangrijke rol. Samen met de eieren geeft de citroen deze soep een unieke rijke smaak en romige structuur. Voor de bereiding kloppen we de eieren eerst op in een keukenmachine en mengen we deze vervolgens met citroensap. Om te voorkomen dat het eieren gaan schiften, voegen we eerst een beetje van de hete soep toe aan het eimengsel, voordat we het geheel aan de soep toevoegen. Dit zorgt ervoor dat de eieren geleidelijk aan opwarmen niet gaan schiften.

De basis van deze soep bestaat uit kippenbouillon en stukjes kip, waarbij we een mix gebruiken van een getrokken kippenbouillon en water met bouillonblokjes. De kippenbouillon, getrokken van kippenbotten, is bijzonder smaakvol en verrijkt de soep met een diepte die met enkel bouillonblokjes niet te bereiken is. Je kunt de bouillon zelf trekken of kant-en-klaar kopen.

Bereidingstip

Als je niet zo fan bent van bloemkoolrijst kun je het ook weglaten. Je hebt dan nog steeds een vullende soep. Je kunt eventueel wat extra kip toevoegen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere soep en dinerrecepten.

Print
Griekse kippensoep met citroen en ei.

Griekse kippensoep (avgolemono)

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Diner, Lunch, Voorgerecht
  • Keuken: Grieks

Schaal

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 400 gr kipfilet
  • zout en peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 gele ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 400 ml kippenbouillon Soepfabriek of zelfgemaakt
  • 1000 ml water
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • sap van 2 citroenen
  • 2 eieren (M)
  • 300 gr bloemkoolrijst
  • peper naar smaak
  • verse peterselie (garnering)

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm 1 el olijfolie in een pan en bak de kip rondom gaar. Kruid met peper en zout. Haal uit de pan en laat even afkoelen. Gebruik twee vorken om de kip uit elkaar te trekken.
  2. Snijd de knoflook en ui fijn en de bleekselderij in kleine blokjes. Voeg aan een grote soeppan een el olijfolie toe. Fruit de ui en knoflook. Voeg na twee minuten de bleekselderij toe en bak tot de bleekselderij zacht is.
  3. Voeg de kippenbouillon, water en bouillonblokjes toe en kruid met peper. Breng de bouillon met groente zachtjes aan de kook.
  4. Pers de citroenen uit en doe het sap samen met de eieren in een keukenmachine of blender. Mix de eieren met het citroensap. Voeg al roerend een opscheplepel warme bouillon toe aan het eimengsel. Herhaal dit nog een keer en schenk dan al roerend het gehele eiermengsel in de pan.
  5. Zet het vuur zacht en roer goed door. Voeg nu de kip en de bloemkoolrijst toe. Laat de bloemkoolrijst op lage temperatuur zacht worden.
  6. Verdeel de soep over 4 diepe borden of grote kommen en garneer met peper, zout en peterselie.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 kom (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 219
  • Vetten: 8,4
  • Koolhydraten: 4,6
  • Vezels: 2,2
  • Eiwitten: 29,4
Griekse kippensoep met citroen en ei.

2 Reacties

  1. Heerlijk!

    Reageer
  2. Sodejuh, wat heerlijk! Bedankt voor het recept. Ik ben ook heel blij met het boek.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*