Op zoek naar een frisse, zomerse maaltijd die voedzaam en vullend is, zónder vlees? Dan is deze Griekse pastasalade echt iets voor jou. Perfect als lichte lunch of makkelijke avondmaaltijd op warme dagen. De eiwitrijke penne die we gebruiken geeft je lang een verzadigd gevoel, waardoor je het vlees totaal niet mist. En het mooie is: je zet deze kleurrijke salade zo op tafel!
Hoe maak je deze Griekse pastasalade?
Wat deze salade zo lekker maakt, is de combinatie van verse, knapperige groenten zoals komkommer, paprika en tomaat met smaakvolle kalamata-olijven en romige feta. Alles wordt samengebracht met een frisse dressing van citroen, rodewijnazijn en een snufje knoflook. Doordat de smaken goed in de pasta trekken en je werkt met verse kruiden, proef je bij elke hap iets anders. Het resultaat: een salade die simpel is, maar toch vol smaak zit.
We gebruiken de low carb penne van FeelingOK voor deze salade. Deze penne is gemaakt van tarwe-eiwitten in plaats van tarwebloem, wat zorgt voor meer eiwitten en minder koolhydraten. Je kunt het vergelijken met volkorenpasta, maar dan met slechts 4,9 gram koolhydraten per portie.
Tips
Handig om te weten: je kunt de salade makkelijk van tevoren maken en in de koelkast bewaren, ideaal voor drukke dagen. Geen fan van feta? Geen probleem, probeer eens wat gegrilde courgette of stukjes avocado. Ook met de groenten kun je makkelijk variëren: denk aan groene paprika, radijs of wat rucola voor extra pit. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere salade recepten!
Print
Griekse pastasalade (koolhydraatarm)
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 30
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Diner, Lunch
- Keuken: Grieks
Ingrediënten
Salade
- 100 gr FeelingOK penne of fusilli
- ¼ rode ui (ongeveer 40 gr)
- 1 rode paprika (of ½ rood en ½ groen)
- 50 gr kalamata-olijven
- 1 komkommer
- 250 gr cherrytomaten
- 2 eetlepels verse oregano of 2 theelepels gedroogde oregano
- 15 gr verse platte peterselie
- 5 gr verse basilicum of munt
- 150 g feta
- Optioneel: 1 à 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten voor een lekkere crunch
Dressing
- 10 ml rodewijnazijn
- 15 ml citroensap (sap van 1 partje)
- ½ tl mosterd
- 1 klein teentje knoflook, geperst
- 1 tl gedroogde oregano
- ¼ tl zout
- ¼ tl zwarte peper
- 40 ml olijfolie
Bereidingswijze
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim gezouten water. Giet af en spoel af met koud water. Zet opzij.
- Maak de dressing door de rodewijnazijn, het citroensap, de mosterd, knoflook, oregano, zout en peper met een garde te mengen. Voeg langzaam de olijfolie toe terwijl je blijft kloppen, zodat de dressing mooi bindt.
- Snijd de rode ui fijn, de paprika in blokjes, de olijven in plakjes, de komkommer in blokjes en de cherrytomaten in vieren.
- Doe de rode ui samen met de helft van de dressing in een grote kom. Laat dit een paar minuten marineren. Voeg daarna de paprikablokjes, olijven en oregano toe.
- Snijd de peterselie, basilicum en munt fijn en voeg deze samen met de komkommer en tomaten toe aan de kom. Meng alles goed door elkaar.
- Voeg de gekookte pasta, de rest van de dressing en de in blokjes gesneden feta toe. Meng voorzichtig om alles goed te verdelen.
- Proef de salade en breng eventueel extra op smaak met dressing, zout, peper of een kneepje citroensap. Serveer eventueel met wat geroosterde pijnboompitten voor extra bite.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
- Calorieën: 649
- Vetten: 46,8
- Koolhydraten: 14,2
- Vezels: 18,8
- Eiwitten: 32,8
