Kip is een uitstekende bron van eiwitten en dankzij de neutrale smaak kun je eindeloos mee variëren. Voor deze eenvoudige traybake lieten we ons inspireren door de Griekse keuken. Op een bakplaat combineren we malse kip met kleurrijke groenten, feta en olijven. Maak het geheel af met een frisse yoghurtdip en een handjevol verse kruiden, en je hebt een heerlijke maaltijd. Ook ideaal om de volgende dag als lunch te serveren met bijv. een slamelange.
Hoe maak je deze smaakvolle traybake?
Het geheim van een lekkere traybake? Goed gemarineerde kip! Door de kip van tevoren te marineren, krijgt het vlees tijd om de smaken van de kruiden op te nemen. Voor dit recept gebruiken we gerookte paprikapoeder, wat zorgt voor een lekker rokerig en pittig tintje. Geen fan van rooksmaak? Dan kun je gewoon paprikapoeder gebruiken voor een zachtere variant.
Natuurlijk voegen we naast kip ook groente toe aan onze traybake. We voegen paprika en ui toe en in plaats van de aardappel gebruiken we koolraap. We koken de koolraap eerst even kort voordat we deze in de oven doen, zodat hij lekker zacht uit de oven komt. Daarnaast raspen we er wat Parmezaanse kaas en paprika kruiden overheen zodat ze een krokant laagje krijgen.
Terwijl de traybake een half uurtje in de oven staat, kun je aan de slag met de toppings. De feta topping maak je gemakkelijk door feta te mengen met zongedroogde tomaten, peterselie en olijven. Als je het lekker vindt als de feta iets gesmolten is, kun je dit de laatste 5 minuten meebakken in de oven. Voor de yoghurtdip hoef je helemaal niet te snijden—gewoon een paar ingrediënten bij elkaar roeren, en je bent klaar. Simpel én snel!
Tips
Serveer de kip en groente eventueel met wat bloemkoolrijst of blokjes avocado voor extra kcal. Heb je een restje over? Perfect voor de volgende dag! Snijd de kip in reepjes en meng deze samen met de overige ingrediënten met een slamelange naar keuze. Zo tover je heerlijke koude Griekse salade op tafel. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten.
PrintGriekse traybake met kip en feta
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 50
- Totale tijd: 90
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
- Keuken: Grieks
Ingrediënten
Kip + marinade
- 1 el balsamico
- 2 el olijfolie
- rasp van 1/2 citroen
- sap van 1/2 citroen
- 1/2 el + 1 tl paprikapoeder (gerookt)
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 tl uienpoeder
- 1/2 tl chilivlokken (optioneel)
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl zwarte peper
- 3 teentjes knoflook
- 4 stuks kipdijfilet (500 gr)
Groente
- 1/2 grote of 1 kleine koolraap (800 gr)
- 1 el olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- zout en peper
- 35 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 rode paprika
- 1 rode ui
Feta mix
- 200 gr feta
- 50 gr olijven (groen of zwart)
- 75 gr zongedroogde tomaten
Yoghurtsaus
- 100 ml Griekse yoghurt, 10% vet
- 1/4 tl knoflookpoeder
- snufje zout
- 1 tl citroensap
- 1 el verse platte peterselie
Bereidingswijze
- Meng in grote kom de balsamico, olijfolie, citroenrasp, citroensap, paprikapoeder, oregano, uipoeder, chilivlokken, zout, zwarte peper en 3 teentjes geperste knoflook. Voeg de kipdijfilet toe en dek af. Laat de marinade minimaal 30 minuten intrekken of het liefst de hele nacht.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden.
- Schil en snijd ondertussn de koolraap in hapklare blokjes. Breng een pan met water aan de kook en wat zout. Voeg de koolraap toe en kook deze 10 minuten, laat daarna goed uitlekken.
- Vet een bakplaat of grote ovenschaal in met wat olijfolie en leg hier de blokjes koolraap in. Voeg 1 el olijfolie, 1 tl paprikapoeder, zout en peper naar smaak en geraspte Parmezaanse kaas toe.
- Bak de koolraap 10 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd ondertussen de paprika in reepjes en de rode ui in dikke ringen.
- Voeg als de koolraap klaar is de gemarineerde kipdijfilet, paprika en rode ui toe aan de plaat. Bak nog eens 25 tot 30 minuten, totdat de kip gaar is.
- Meng ondertussen de feta met olijven en zongedroogde tomaten. Voeg dit eventueel de laatste 5 minuten bakken toe aan de plaat, als je van zachte feta lekker vindt.
- Pers voor de saus het teentje knoflook en voeg dit samen met de Griekse yoghurt, 1/4 tl knoflookpoeder snufje zout en 1tl citroensap toe aan een kom. Snijd 1 el verse platte peterselie fijn en roer dit door de saus.
- Verdeel de kip na het bakken over 4 borden en garneer met de feta-mix, yoghurtsaus en verse peterselie. Serveer de kip eventueel met gewokte of gekookte bloemkoolrijst.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 595
- Vetten: 38,8
- Koolhydraten: 16
- Vezels: 9,1
- Eiwitten: 40,9
Fantastisch lekker 😋
Deze vandaag gemaakt en wat is deze lekker!! Echt weer een aanrader. heb alleen de olijven eruit gelaten want die lusten we niet. De blokjes koolraap heb echt de bite van aardappelen. De smaak is iets zoeter dan aardappel.