Italiaans stoofpotje met gegrilde groenten.

Italiaans stoofpotje met gegrilde groenten

De Italiaanse keuken staat bekend om haar verleidelijke pasta’s, pizza’s en gelato, maar wist je dat stoofpotjes in Italië ook zeer geliefd zijn? Wij hebben een klassiek Italiaans stoofgerecht bereid met riblappen, tomaten en gegrilde groenten. Een heerlijk, voedzaam en gezond gerecht, perfect voor de winter of herfst.

Hoe maak je dit Italiaanse stoofpotje?

Bij een traditioneel stoofvleesgerecht worden de groenten doorgaans vanaf het begin mee gestoofd, maar in dit recept pakken we het net iets anders aan. We grillen de groenten eerst in een pan en voegen ze pas in de laatste 15 minuten toe aan het stoofvlees. Deze methode zorgt ervoor dat de groenten een extra smaakdimensie krijgen en hun structuur beter behouden blijft. We maken gebruik van courgette, champignons en paprika. Het is aan te raden om elk van deze groenten apart te grillen, aangezien de courgette meer tijd nodig heeft om goudbruin te worden dan de champignons.

Voor de runderstoof gebruiken we verse rozemarijn, Italiaanse kruiden en gemalen venkelzaad als smaakmakers. Je kunt gemalen venkelzaad kant-en-klaar kopen, of je kunt heel venkelzaad fijnstampen met een vijzel. Venkelzaad staat bekend om zijn anijsachtige smaak, die door velen wordt geassocieerd met de smaak van drop. Gemalen venkelzaad is een essentieel ingrediënt in dit recept; het versterkt de overige smaken en brengt het gerecht naar een hoger niveau.

Bereiding stoofpan of slowcooker

De kwaliteit en het type pan dat je kiest, beïnvloeden aanzienlijk de benodigde stooftijd voor je vlees. Met een hoogwaardige stoofpan, die zorgt voor een efficiënte warmteverdeling, is de bereidingstijd vaak korter dan met een minder dure variant. Wij hebben we het vlees drie uur gestoofd. Het kan zijn dat drie uur bij jou te kort is en dat het net een half uurtje extra nodig heeft. Kijk daarom eerst of het vlees gaar is, voordat je de groenten toevoegt. Je kunt ook een slowcooker gebruiken. Gebruik dan de setting low, laat het vlees ca. 8 uur stoven en voeg de laatste 30 minuten de gegrilde groenten toe.

Tips

We serveren het stoofvlees met een sneetje koolhydraatarm witbrood gemaakt met onze eigen koolhydraatarme broodmix. We maken hier bruschetta’s van zoals in dit recept Je kunt het stoofvlees ook serveren met bloemkoolpuree of bloemkoolrijst. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere stoofvlees recepten.

Print
Italiaans stoofpotje met gegrilde groenten.

Italiaans stoofpotje met gegrilde groenten

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 200
  • Totale tijd: 220
  • Porties: 6 porties 1x
  • Categorie: Diner
  • Keuken: Italiaans

Schaal

Ingrediënten

  • 1,1 kilo riblappen
  • zout en peper
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el olijfolie of boter
  • 500 ml runderbouillon of 500 ml water met bouillonblokje
  • 2 blikken gepelde tomaten (800 gr)
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 tl gemalen venkelzaad
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • 250 gr champignons
  • 1 groene paprika
  • 2 kleine courgettes of 1 grote
  • koolhydraatarme bruschettas (zie recept)
  • 2 handjes verse basilicum
  • 1/2 el balsamicoazijn
  • Parmezaanse kaas (garnering)

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Snijd de runderlappen in blokjes en breng goed op smaak met zout en peper. Pel de ui en knoflook en snijd deze fijn. Verwarm een el olijfolie of boter in een braadpan boven een middelhoog vuur. Fruit hierin de ui en knoflook een paar minuten en schep deze daarna uit de pan.
  2. Voeg de blokjes vlees toe aan dezelfde pan en bak de blokjes goudbruin aan alle kanten. Dit duurt ongeveer ca. 5 tot 10 minuten.
  3. Voeg als je een slowcooker wilt gebruiken nu het vlees toe aan de slowcooker of laat het vlees in de stoofpan.
  4. Voeg dan de runderbouillon, gebakken ui en knoflook, tomaten uit blik, Italiaanse kruiden en gemalen venkel toe. Breng aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Voeg de laurierblaadjes en rozemarijn toe. Doe de deksel op de pan en laat 3 uur zachtjes stoven.
  5. Als het stoofvlees bijna gaar is, begin je met het snijden van de groenten. Snijd de champignons in dikke plakken, paprika in blokjes en de courgette in de lengte doormidden en vervolgens in plakjes.
  6. Verwarm een grote koekenpan of grillpan boven een middelhoog vuur. Bak de paprika goudbruin en voeg dit toe aan het stoofvlees. Bak nu ook de courgettes goudbruin en voeg toe aan het vlees en doe ten slotte hetzelfde met de champignons.
  7. Laat het stoofvlees met de groente nog 15 minuten zachtjes pruttelen. Maak ondertussen de bruschetta’s. Door plakjes low carb wit brood te roosteren in de oven of broodrooster.
  8. Snijd ondertussen de basilicum fijn en voeg dit samen met de balsamico de 10 minuten van het stoven toe aan de pan.
  9. Je maakt ca. 6 porties stoofvlees. Serveer op een bord met een bruschetta, verse basilicum en Parmezaanse kaas.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/6 van het totaal zonder bruschetta)
  • Calorieën: 373
  • Vetten: 19,6
  • Koolhydraten: 7,9
  • Vezels: 2,6
  • Eiwitten: 40,4
Italiaans stoofpotje met gegrilde groenten.

2 Reacties

  1. in 1 woord. Zalig. gegeten met kha penne.

    Reageer
  2. Bedankt voor dit heerlijke recept. Een blijvertje. Wij hebben het gegeten met (gebakken gekruide) bloemkoolrijst. Top.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*