Kabeljauw met mosterd-topping

Kabeljauw met mosterd-topping

Kabeljauw is regelmatig in de aanbieding bij diverse supermarkten, zoals Lidl en Albert Heijn. We gebruiken kabeljauw vaak in onze weekmenu’s en verwerken het in onze ovenschotel recepten, maar een recept voor gebakken kabeljauw ontbrak nog op onze site. We zijn daarom de keuken ingedoken en hebben een heerlijke winterse kabeljauwfilet met mosterd-hazelnoot-topping gemaakt. Binnen een half uurtje zet je dit heerlijke gerecht al op tafel!

Kabeljauw met mosterd-topping maken

Kabeljauw is een magere vis die rijk is aan B vitamines. Doordat het een magere vis is, bevat deze vis weinig vet. We maken voor zowel de smaak als de benodigde vetten een korst van mosterd, hazelnoten, olijfolie, verse rozemarijn en vadouvan. Vadouvan is een Indiase kruidenmix met wat invloed van de Franse keuken. De kruidenmix bevat onder andere kaneel, komijn, knoflook, fenegriek, mosterd, venkel en ui. Je kunt deze kruidenmix zelf maken of kopen in supermarkten zoals Albert Heijn. Bij de kabeljauw serveren we zelfgemaakte bloemkoolpuree. De puree kruiden we ook met de vadouvan mix. Zo komt de smaak van de korst terug in de puree. Je kunt bloemkoolrijst kopen, maar bent voordeliger uit als je een hele bloemkool koopt. Even koken, kruiden, pureren en klaar is je puree.

Tips
Gebruik een milde, zachte mosterd zonder zaden. Bij het gebruiken van een scherpe mosterd moet je iets minder mosterd gebruiken. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere vis en diner recepten.

Print
Kabeljauw met mosterd-topping

Kabeljauw met mosterd-topping

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 20
  • Totale tijd: 30
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • handje bieslook
  • een halve grote bloemkool (400 gr)
  • 2 stukjes kabeljauw (300 gr)
  • 40 gr mosterd
  • 40 gr olijfolie
  • 1 tl vadouvan
  • 2 takjes rozemarijn, fijngesneden
  • 30 gr hazelnoten
  • 2 takjes cherrytomaten (250 gr)
  • 1 tl vadouvan
  • olijfolie naar smaak
  • 10 gr krulpeterselie
  • zout en peper

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Hak de bieslook en zet opzij. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Doe deze in een pan met water en kook de bloemkool gaar. Haal de kabeljauw uit de koelkast en dep droog. Leg de kabeljauw in een ovenschaal.
  2. Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Meng de mosterd met de olijfolie, 1 theelepel vadouvan en rozemarijn. Hak de hazelnoten fijn en voeg deze ook toe. Hou een klein beetje hazelnoten over voor de garnering op het einde. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.
  3. Smeer het mosterd mengsel uit over de kabeljauw. Leg er 2 takjes met cherrytomaten naast. Bak de kabeljauw en cherrytomaten 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Giet ondertussen de bloemkool af. Voeg de vadouvan, wat olijfolie en peper en zout toe. Stamp de bloemkool tot een puree met een stamper of als je deze smeuïger wilt, met een staafmixer.
  5. Verdeel de puree over de twee borden, leg de vis erop en garneer met peterselie, bieslook en de overgebleven hazelnoten. Voeg eventueel nog wat extra peper en zout toe.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/2 van het totaal
  • Calorieën: 502
  • Vetten: 34,2
  • Koolhydraten: 10,1
  • Vezels: 6,7
  • Eiwitten: 34,9

 

Kabeljauw met mosterd-topping

5 Reacties

  1. Petra van den Brand

    Ontzettend lekker. Ik heb enige wijzigingen aangebracht. Ipv bloemkoolpuree heb ik pastinaakpuree gemaakt. Vind ik persoonlijk veel lekkerder. Pastinaak klein snijden, laurierblad en kruidnagel erbij. Even koken afgieten en fijn mixen met klontje roomboter en evt. beetje creme fraiche. Omdat ik geen hazelnoten had heb ik amandelen klein gehakt en gebruikt. Daar naast had ik nog een paprika liggen en heb ik die in kleine blokjes gelegd naast de vis in de oven. Wat meer groenten dus. Heeeeeerlijk!!!

    Reageer
  2. De vis is zeer lekker, wat wordt er gedaan met de bieslook nadat ik die opzij heb gezet? Wordt in het menu niet meer vermeld.

    Reageer
    • Hi Robrecht,

      Bedankt voor je reactie! We waren de bieslook vergeten in het recept, deze voeg je voor het serveren toe als garnering.

      Reageer
  3. Fantastisch recept! Zo lekker en mooi dat we besloten hebben dat het ook op ons kerstmenu komt! Dank Angela, je recepten zijn echt geweldig.

    Reageer
    • Peep van Rijckevorsel

      Wij vonden de vadouvan vrij overheersend bij deze vis. Door ook vadouvan in de puree te doen is er weinig smaakvariatie..

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*