Mayonaise gemaakt met avocado-olie

Keto mayonaise

Waar het in sommige landen normaal is om je frietje te dippen in ketchup, is in Nederland mayonaise de grote favoriet. Mayonaise vind je tegenwoordig in allerlei verschillende soorten en maten. Wij hebben onze eigen mayonaise gemaakt die 100% keto proof is! We gebruiken alleen ingrediënten die passen in een keto dieet en wat ons betreft daadwerkelijk thuishoren in een mayonaise!

Mayonaise uit de supermarkt
Mayonaise bevat veel vet en weinig tot geen koolhydraten of suikers. Je zou misschien denken dat dit mayonaise uit de supermarkt geschikt maakt om te gebruiken in een keto of koolhydraatarm dieet. Als je puur kijkt naar de voedingswaarden is dit het geval, maar er is meer. De traditionele mayonaise wordt gemaakt van een eidooier, olie, mosterd en azijn. Hier wordt nog wel eens wat zout of kruiden aan toegevoegd, maar meer zal je er niet in vinden. De supermarkt is helaas al lang afgestapt van dit traditionele recept. Van suiker tot kleurstoffen, je kunt het niet zo gek bedenken en het zit in ons potje mayonaise uit de supermarkt. Daarnaast is de soort olie die wordt gebruikt ook van belang.

Zaadolie in mayonaise; slecht of goed?
Kant-en-klare mayonaise wordt altijd gemaakt met een van de volgende plantaardige oliën: raapzaadolie, koolzaadolie of zonnebloemolie. Deze oliën bevatten veel omega 6-vetzuren. Een te hoge inname van omega-6-vetzuren kan zorgen voor ontstekingen in het lichaam. Hoge ontstekingswaarden in het lichaam maken onder andere het verliezen van gewicht lastig. Vermijd daarom zoveel mogelijk deze oliën en vervang deze voor In plaats van deze door olijfolie, kokosolie of avocado-olie. In dit recept voor mayonaise gebruiken we avocado-olie omdat dit de smaak van de mayonaise net iets bijzonderder maakt. Avocado-olie heeft een nootachtige smaak en kent veel gezondheidsvoordelen. Je kunt in plaats van avocado-olie ook olijfolie gebruiken.

Zelf mayonaise maken.
In ons recept gebruiken we dus avocado-olie in plaats van raapzaadolie. Verder volgen we voor de bereiding de traditionele receptuur. Er zijn een aantal dingetjes waar je goed op moet letten, want mayonaise kan snel mislukken. De mayonaise kan tijdens het mengen namelijk gaan schiften en dan je hebt er niets meer aan. Dit kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Daarnaast is het belangrijk om de olie er rustig bij te druppelen. Voeg pas nieuwe toe als de olie die je hebt toegevoegd goed is gemengd.. Mislukt het op het einde? Gooi het dan niet weg, maar probeer het opnieuw. Giet de geschifte mayo over in een maatbeker. Maak je kom schoon en doe hier een klein beetje koud water en paar druppels olie in. Laat dit goed mengen en giet nu langzaam de geschifte mayonaise erbij. Als het goed is, gaat het opnieuw mengen.

Serveertip: serveer je zelfgemaakte mayonaise bij een koolraap frietje, kapsalon met pastinaak friet of frietjes gemaakt van knolselderij.

Print
Mayonaise gemaakt met avocado-olie

Keto mayonaise

 • Chef: Angela Mulder
 • Bereidingstijd: 5
 • Kooktijd: 5
 • Totale tijd: 10
 • Porties: ca. 200 ml mayonaise

Schaal

Ingrediënten

 • 2 eidooiers (M), op kamertemperatuur
 • 200 ml avocado-olie
 • 1 el mosterd
 • 1 el witte wijnazijn
 • snufje paprikapoeder
 • zout en peper naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

 1. Voeg 200 ml avocado-olie toe aan een maatbeker. 
 2. Voeg 2 eidooiers toe aan een keukenmachine of mengkom en voeg een eetlepel azijn en eetlepel mosterd toe. Meng 20 seconden in de machine of met een garde.
 3. Zet de machine dan aan of voeg onder voortdurend roeren met een garde langzaam de olie toe. Zorg dat de olie eerst goed is opgenomen en gebonden, probeer het niet te snel te doen. Druppel als dit het geval is er weer een beetje olie bij. Herhaal dit totdat de avocado-olie in de beker op is.
 4. Voeg de paprikapoeder toe en breng op smaak met peper en zout. Bewaar de mayonaise in een afgesloten pot in de koelkast. De mayonaise blijft zeker 1 tot 2 weken goed.

Voedingswaarden

 • Portiegrootte: 1 portie (15 ml)
 • Calorieën: 146
 • Vetten: 15,9
 • Koolhydraten: 0,05
 • Eiwitten: 0,5

 

Mayonaise gemaakt met avocado-olie

Tags

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*