Kip jambalaya met bloemkoolrijst

Kip jambalaya met bloemkoolrijst

Vandaag heb ik weer een heerlijke koolhydraatarme avondmaaltijd gemaakt. Dit keer kip jambalaya met bloemkoolrijst. Jambalaya is een rijstgerecht afkomstig uit de Verenigde Staten en lijkt een beetje op Spaanse paella. Vroeger maakte ik dit gerecht altijd met behulp van een pakje van Knorr wereldgerechten. Zoals jullie misschien al weten bevatten deze kant-en-klare pakjes vaak veel onnodige toevoegingen. Vandaar dat ik mijn kip jambalaya vandaag helemaal zelf heb gemaakt. Dit is veel gezonder en lekkerder!

Kip jambalaya zelf maken
Jambalaya maak je door groente en gekruid vlees, zoals kip en chorizo in een pan gaar te wokken. Vervolgens voeg je rijst en water toe en laat je de rijst gaar koken in de pan met het vlees en de groente. Wij hebben het iets anders gedaan. We hebben de rijst vervangen door bloemkoolrijst. De rijst hebben we in een aparte pan gebakken en later toegevoegd aan de pan met het vlees. Bij ons thuis vond iedereen het super lekker. Daarnaast was het makkelijk om te maken en erg gezond. Kortom een heerlijke koolhydraatarme avondmaaltijd.

Tips
Dit is een basisrecept voor koolhydraatarme jambalaya. Je kunt eventueel de kip vervangen door garnalen of extra groente toevoegen, zoals bleekselderij. De jambalaya kun je na bereiding maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren of per portie invriezen. Ik hoop dat jullie lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme recepten met bloemkool.

Print
Kip jambalaya met bloemkoolrijst

Kip jambalaya met bloemkoolrijst

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 30
  • Porties: 3 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Amerikaans

Schaal

Ingrediënten

  • 300 gr kipfilet
  • 125 gr chorizo
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 rode paprika
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 grote tomaten
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl cajun kruiden
  • zout en peper naar smaak
  • peterselie naar smaak
  • 600 gr bloemkoolrijst

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui in kleine stukjes en pers de knoflook fijn. Snijd vervolgens de kipfilet en chorizo in kleine blokjes en zet dit apart. Verwarm een el olijfolie in een grote wokpan en bak hierin de ui en knoflook totdat de ui begint te verkleuren.  Voeg dan de kip en kruiden toe en bak de kip rondom gaar.
  2. Snijd ondertussen de paprika en tomaat in kleine blokjes en voeg dit samen met de chorizo toe aan de kip. Bak dit kort mee en voeg dan een el tomatenpuree toe aan de pan. Bak de inhoud van de pan al roerend binnen ca. 5 minuten gaar.
  3. Wok ondertussen in een andere pan de bloemkoolrijst gaar. Voeg dit toe aan de pan met de kip en chorizo en bak dit kort mee. Verdeel de kip jambalaya over drie borden en breng het op smaak met zout, peper en verse peterselie. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/3)
  • Calorieën: 347
  • Vetten: 16,6
  • Koolhydraten: 9,8
  • Vezels: 5,1
  • Eiwitten: 36,8
Kip jambalaya met bloemkoolrijst

30 Reacties

  1. Wat was dit lekker!

    Reageer
  2. Al vaak gemaakt. Blijft favoriet bij ons

    Reageer
  3. Heerlijk dit! Wij vervangen de chorizo door droge, gekruide runderworstjes uit Turkije: sucuk (soedjoek). Verkrijgbaar bij de Turkse supermarkt, maar vaak ook gewoon (voorverpakt en in de koeling) in de supermarkt. Bijvoorbeeld bij Aldi of Jumbo. Een prima vervanger voor wie bijvoorbeeld geen varkensvlees eet.

    Reageer
  4. Heel lekker! Die chorizo doet het hem! Beide kinderen hebben nu extra veel groentes op zonder dat ze het doorhebben! Haha.

    Reageer
  5. Goed gerecht met veel smaak. Zelf ook iets meer cajun kruiden er doorheen gedaan. Iets minder chorizo om de kcal laag te houden. Zelfs een beetje chorizo gaf al veel smaak.

    Reageer
  6. Weer een heerlijk gerecht! Ik heb kipgehakt gebruikt i.p.v kipfilet. Alles is opgegaan en is zeker voor herhaling vatbaar!

    Reageer
  7. Heerlijk..Ik heb dezelfde ingredienten met 400 gr bloemkoolrijst gemaakt voor met zijn tweeen

    Reageer
  8. Heerlijk gerecht!
    Deze komt vaker op tafel.

    Reageer
  9. Heel lekker gerecht. Alleen ga ik de volgende keer eerst de chorizo uitbakken en dan in het vet de ui en knoflook bakken en de rest. Dan zit er nog meer smaak aan. En idd de cajunkruiden verdubbeld. Heerlijk!

    Reageer
  10. Heerlijk recept. Voor het eerst bloemkoolrijst gegeten en zeker voor herhaling vatbaar. Op naar het volgende recept!

    Reageer
  11. Sjerp Holterman

    We hebben dit gerecht voor het eerst tijdens onze vakantie op de camping gemaakt. Sinds die tijd eten we het regelmatig. We vullen het aan met groente die we nog hebben liggen op dat moment. Vandaag een paar stengels bleekselderij toegevoegd. Het was weer lekker en morgen hebben we nog genoeg over voor de lunch🤣👍

    Reageer
  12. Zeer lekker, cajun kruiden verdubbeld, minder bloemkoolrijst en iets meer chorizo voor ons. Al meerdere malen gegeten.

    Reageer
  13. Heerlijk maaltje, heb een rode peper gebruikt ipv paprika ivm mijn allergie, het vierde gerecht dat we proberen van deze site en allemaal even smakelijk.

    Reageer
  14. Ik heb het net gemaakt, voor vanavond. Al stiekem even geproeft. Heerlijk!!

    Reageer
  15. Natascha van Eldik

    Idd favoriete recept ook bij de kinderen.

    Reageer
  16. Hallo Quint,

    Dit recept is erg lekker, nu al 2x gemaakt en staat zeker in onze top 5 lijstje van jouw diner gerechten.

    Reageer
  17. Heb dit geprobeerd en was echt super lekker. Zelfs mijn vriend kon er geen genoeg van krijgen!

    Reageer
  18. Bloemkoolrijst is dat zo van die hele fijne bloemkool stukjes die je vb vind in de liddl voorverpakt ?
    Een leek maar ben me aan het verdiepen (graag paar vakantie kilokes kwijtgeraakt

    Reageer
  19. Weer een favoriet erbij 😁

    Reageer
  20. Het was weer heerlijk 👍👍👍

    Reageer
  21. Was weer een super lekker recept👍

    Reageer
  22. Dit was ons eerste recept die we van deze site hebben geprobeerd, maar wat was dit lekker!

    Reageer
  23. Erg lekker! Wel 2 theelepels meer cajunkruiden gebruikt. Wij houden wel van pittig gekruid.

    Reageer
  24. Vandaag gemaakt, het was echt heerlijk, zeker niet voor 1 keer, gaat op mijn favoriete lijstje. Echt lekker met die bloemkoolrijst!

    Reageer
  25. Erg lekker gerecht. Gisteren gemaakt, vandaag nog een restje over. Het zag er precies zo uit als op de foto.

    Reageer
  26. Erg lekker. Vanavond gegeten. Zelfs de kinderen lustten het 😃.
    Vond het zelf erg fijn dat de bloemkool niet overheersend was. Dit gaan we zeker vaker eten.

    Reageer
  27. Zojuist gemaakt. Hij smaakt echt lekker. Ben niet zo weg van die worst, maar moet zeggen dat dat juist zorgt voor de lekkere smaak!

    Reageer
  28. Super dat kip jambalaya nu ook low carb kan! Ga ik snel uitproberen. 1 vraag, bovenaan het recept staat 3 porties, onderaan staat verdeel over 4 borden, is bovenstaand recept voor 3 of 4 porties?

    Reageer
    • Hi Sel,

      Bedankt voor je berichtje. Ik heb een foutje gemaakt. Met dit recept maak je 3 porties (heb het inmiddels aangepast). Geniet ervan!

      Gr,

      Quint

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*