Ingrediënten
Schaal
Kip + marinade
- 800 gr kipdijfilet
- 1 el olijfolie
- 30 gr Griekse yoghurt, 10% vet
- 2 el tomatenpuree
- sap van 1 grote citroen
- 4 teentjes knoflook
- 1 el gedroogde oregano
- 1 el zoete paprikapoeder
- 1/3 tl kaneel
- 1 tl gemalen komijnpoeder
- 1 tl zout
- versgemalen zwarte peper, naar smaak
Groenten
- 1 kleine of middelgrote bloemkool
- 1 rode paprika
- 2 kleine rode uien (of 1 grote)
- 1 grote aubergine
- 1 el olijfolie
- 1 el za’atar
- verse peterselie naar smaak
- extra citroensap of za’atar
Knoflook-komkommersaus
- 200 gr Griekse yoghurt, 10% vet
- 1 kleine snackkomkommer of 1/4 normale komkommer
- 1 kleine sjalot
- 1 teentje knoflook
- 3 el verse peterselie of koriander
- sap van 1/2 citroen
- zout en peper naar smaak
Voor erbij
- fijne ijsbergsla (200 gr)
- 2 eetrijpe avocado’s
Bereidingswijze
- Kip marineren. Snijd de kip in blokjes van ongeveer 2–3 cm. Pers de teentjes koflook. Doe de kip en knoflook in een grote kom en voeg de rest van de ingrediënten voor de marinade toe. Meng goed door elkaar. Laat minimaal 2 uur, maar het liefst een nacht, afgedekt in de koelkast marineren. Haal de kip 30 minuten voor het bakken uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
- Groenten snijden. Snijd de bloemkool in kleine roosjes (ca. 2–3 cm). Snijd de paprika in repen en de rode uien in grove partjes. Snijd de aubergine in blokjes van ca. 1,5 cm. Bestrooi de aubergine met wat zout en laat 15–20 minuten uitlekken in een vergiet. Dep daarna goed droog met keukenpapier. Kook de bloemkool eventueel kort voor (max 3 min), als je het iets zachter wilt hebben.
- Traybake samenstellen. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht). Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Meng de gemarineerde kip met de groenten of verdeel ze naast elkaar op de plaat. Zorg dat de ui en paprika deels tussen de kip liggen, zodat ze niet verbranden.
- Besprenkel alles met een beetje olijfolie en strooi de za’atar erover. Bak 30 minuten, of tot de kip gaar is en de groenten mooi geroosterd zijn. Zet eventueel de grillstand aan voor de laatste 2–3 minuten voor extra kleur.
- Knoflooksaus maken. Meng in een kom de yoghurt, geraspte komkommer, sjalot, knoflook, citroensap, zout, peper en verse kruiden. Zet koel weg tot het serveren. Snijd ondertussen de avocado in plakjes.
- Serveren. Haal de traybake uit de oven. Verdeel over 4 borden en serveer met ijsbergsla, avocado-plakjes, knoflook-komkommersaus en eventueel een snufje za’atar.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 593
- Vetten: 37,9
- Koolhydraten: 11,9
- Vezels: 7,6
- Eiwitten: 47,3