Kip teriyaki met broccoli en bloemkoolrijst

Kip teriyaki met bloemkoolrijst

Vandaag heb ik een heerlijk bordje kip teriyaki met bloemkoolrijst gemaakt. Bij ons thuis doet een simpele maaltijd met licht gekruide kip, groente en (bloemkool)rijst het altijd goed. Voor de afwisseling maak ik af en toe een lekker sausje bij de kip. Dit keer heb ik gekozen voor een Japanse teriyakisaus. Deze saus wordt doorgaans gemaakt van sojasaus, mirin, maïzena en suiker. Ik heb een paar kleine aanpassingen gemaakt voor een koolhydraatarme versie. Zo heb ik de suiker vervangen door erythritol en xanthaangom gebruikt als verdikkingsmiddel. De kipblokjes heb ik gemarineerd in de koolhydraatarme teriyakisaus en vervolgens gebakken en geserveerd met broccoliroosjes en bloemkoolrijst. Door de speciale teriyakisaus en bloemkoolrijst bevat een portie van dit gerecht slechts 9,4 gr koolhydraten. Kortom een eenvoudige en gezonde koolhydraatarme avondmaaltijd!

Tips:
Met dit recept maak je kip teriyaki met bloemkoolrijst voor twee personen. Je kunt het recept opschalen door op de schaalfunctie in de receptkaart te klikken. Je kunt dit basisrecept naar wens aanpassen. Zo kun je eventueel de kip vervangen door biefstukpuntjes of een vegetarisch alternatief. Verder kun je eventueel een rode peper of meer knoflook toevoegen voor een pittigere kip teriyaki. Het gerecht kun je na bereiding maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast en later opwarmen in de magnetron of koekenpan. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme kipgerechten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Kip teriyaki met broccoli en bloemkoolrijst

Kip teriyaki met bloemkoolrijst

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.5 sterren uit 2 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 25
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Japans

Ingrediënten

Schaal

Marinade

  • 1 el wokolie
  • 1 teentje knoflook,
  • 3 cm verse gember
  • 1 el sesamzaad
  • 30 ml sojasaus
  • 30 ml water
  • 1 el erythritol
  • optioneel 1/4 tl xanthaangom

Teriyaki

  • 300 gr kipfiletblokjes
  • 400 gr broccoliroosjes
  • 1 el wokolie
  • 1/2 ui
  • 250 gr gesneden champignons
  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 1 stengel lente-ui
  • 2 el sesamzaad
  • optioneel: 1 rode peper

Bereidingswijze

  1. Pers met een knoflookpers het teentje knoflook tot pulp. Pak vervolgens een kleine rasp en rasp hiermee de gember fijn. Verwarm een el wokolie in een grote koekenpan en voeg de knoflook, gember en sesamzaad toe. Bak dit 1 minuut boven een hoog vuur en voeg dan de sojasaus, water, en erythritol toe. Zet het vuur laag en laat dit 2 minuten sudderen. Voeg ten slotte de xanthaangom toe en verwarm totdat de saus is ingedikt.
  2. Laat de marinade afkoelen en voeg dit vervolgens samen met alle kipblokjes toe aan een kom. Dek de kom af en laat de marinade minimaal 15 minuten in de koelkast intrekken.
  3. Snijd ondertussen de ui fijn en verwarm een el wokolie in een grote koekenpan. Voeg de ui toe aan de pan en bak dit totdat het begint te verkleuren. Schep dan de kip met de marinade in de pan en bak dit rondom gaar en goudbruin.
  4. Voeg de gesneden champignons toe en bak dit 2-3 minuten mee. Voeg eventueel voor meer een pittige teriyaki een fijngesneden rode peper toe. Breng ondertussen een pan met water aan de kook en voeg de broccoliroosjes toe. Kook de roosjes in 3-4 minuten met een deksel op de pan gaar.
  5. Pak dan nog een koekenpan en wok hierin de bloemkoolrijst gaar. Verdeel de kip teriyaki, bloemkoolrijst en gekookte broccoli over twee borden en garneer met gesneden lente-ui en sesamzaad. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/2 van het totaal
  • Calorieën: 431
  • Vetten: 16,2
  • Koolhydraten: 9,4
  • Vezels: 12,2
  • Eiwitten: 51,5
Kip teriyaki met broccoli en bloemkoolrijst

8 Reacties

  1. Lekker gerecht , heb het gemaakt zonder de bloemkoolrijst , was meer dan genoeg

    Reageer
  2. Wies Blommers

    Heerlijk gegeten! Ben echt blij met de weekmenu’s.

    Reageer
  3. Gisteren dit gerecht gemaakt! (volgende keer ligt wokolie in mijn winkelkarretje… heb het nu met zonnebloemolie gemaakt) Het was echt heel lekker.

    Onze 6-jarige heeft er ook heerlijk van gesmuld!

    Reageer
  4. Een heerlijk gerecht. We zijn nu twee weken bezig met een koolydraatarm eetpatroon voor onze avondmaaltijden. Allemaal van deze website af. We willen graag voor de kerst nog wat van de “coronakilo’s” kwijt. Een absolute aanrader omdat alle recepten die we hebben gehad super smakelijk zijn! We gaan zeker door met de recepten van Lowcarbchef tot dat we weer op ons gewenst gewicht zijn. Dat gaat zeker lukken!






    Reageer
  5. Lekker recept. Met mals vlees!






    Reageer
  6. Is het ook mogelijk dit recept te maken zonder erythritol?

    Reageer
  7. Hans Cillessen

    Een heerlijk gerecht. Lekker mals kipvlees. Ik heb het wel 4 uur gemarineerd en tussendoor een keer om geschept. Dit is een blijvertje

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*