Rode curry met kipgehaktballetjes en groente.

Kipgehaktballetjes in rode currysaus

Als iets een gerecht veel smaak geeft dan is het currypasta wel! Currypasta is een vochtig kruidenmengsel dat je aan allerlei gerechten kunt toevoegen. Dit keer maken we een recept met de rode curry variant. We combineren deze currypasta met kokosmelk, verse groenten en heerlijke kipgehaktballetjes!

Rode currysaus maken

De rode curry staat bekend als de mild pittige variant. De groene curry is de scherpste en de gele de minste. Voeg de rode currypasta voorzichtig toe. Begin met twee eetlepels en proef eerst voordat je meer toevoegt. Je kunt de saus altijd scherper maken, maar minder scherp is lastig. Om de currysaus te krijgen moet je de currypasta mengen met kokosmelk. Kies voor de volvette variant van 17% vet en niet de light variant. Dit is om twee belangrijke redenen. De eerste reden is dat we vetten nodig hebben voor energie. Vetten zijn onze vorm van brandstof in een koolhydraatarm dieet. Het levert de benodigde energie. Ga altijd voor de volvette variant van een product. De tweede reden is dat een light variant geen goede currysaus geeft. Je krijgt klontjes en de saus dikt niet goed in. Weg dus met die light variant van kokosmelk.

Smaakmakers in het gerecht

In dit recept gebruiken we van de groente-afdeling courgette, rode en groene paprika, pompoenblokjes en ui. Je kunt met allerlei groente aan de slag in dit recept. Gebruik wat jij lekker vindt. De pompoenblokjes kun je ook weglaten. De kippengehaktballetjes maken we van kippengehakt en wat kruiden. Rol er kleine balletjes van en bak ze rondom goudbruin. Door ze in boter of ghee te bakken krijgen ze een krokant laagje.

Tips
De gehaktballetjes kun je zo klein maken als dat je zelf wilt. Alleen hoe kleiner ze zijn, hoe sneller ze gaar zijn. Als je deze dan lang laat mee sudderen in de curry kunnen ze uitdrogen. Bepaal zelf aan de hand van de grootte hoe lang de gehaktballetjes nog moeten garen. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme curry recepten.

Print
Rode curry met kipgehaktballetjes en groente.

Kipgehaktballetjes in rode currysaus

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • 1/2 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1/2 groente paprika
  • 200 gr pompoenblokjes
  • 300 gr kippengehakt
  • 1 tl laos kruiden
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 el boter of ghee
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tot 4 el rode currypasta
  • 300 ml kokosmelk, 17% vet
  • 1 el olijfolie
  • 400 gr bloemkoolrijst
  • zout en peper
  • 1 el sesamzaad (optioneel)
  • verse koriander (optioneel)

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Was en snijd de courgette in schijfjes, de rode paprika in reepjes en de groene paprika in blokjes. Als je een hele pompoen hebt gekocht, verwijder je eerst de schil en snijd je het vruchtvlees vervolgens in blokjes.  
  2. Kook de pompoenblokjes een paar minuten in een pannetje met water. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn.
  3. Kruid het kipgehakt met laos, komijn, peper en zout. Kneed goed en vorm er ongeveer 6 tot 8 balletjes van.
  4. Verwarm een el boter of ghee in een koekenpan. Voeg de gehaktballetjes toe en bak rondom goudbruin. (Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn)
  5. Snijd ondertussen de ui in kleine blokjes en pers de knoflook.
  6. Haal de gehaktballetjes uit de pan en zet het vuur iets lager. Voeg aan dezelfde pan de knoflook en ui toe. Bak tot de ui glazig wordt en voeg dan de currypasta toe. Bak de pasta kort mee. 
  7. Voeg de groente toe en bak nog een paar minuten en roer alles in de pan goed door elkaar. Voeg de kokosmelk toe en verlaag het vuur. Laat alles 5 minuten sudderen en voeg dan de gehaktballetjes toe. Laat alles sudderen tot de gehaktballetjes gaar zijn. 
  8. Verwarm ondertussen in een andere pan 1 eetlepel olijfolie en bak hierin al roerend de bloemkoolrijst in 2 tot 3 minuten beetgaar
  9. Verdeel de bloemkoolrijst over twee borden. Schep hier de curry met groente en gehaktballetjes op. Garneer met sesamzaad en verse koriander als je dit lekker vindt.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 759
  • Vetten: 57,4
  • Koolhydraten: 23,5
  • Vezels: 10,5
  • Eiwitten: 33,8
Rode curry met kipgehaktballetjes en groente.

3 Reacties

  1. Wat een geweldig recept, in tijden niet zo lekker gegeten. Bedankt voor het delen Angela.

    Reageer
  2. Ik heb een vraagje: wat voor rode currysaus gebruik je en waar koop je die. Alle currysauzen die ik in de winkel zie zijn niet kha.

    Reageer
    • Hi Karen,

      Wij hebben zelf de rode currypasta gebruikt van het merk Fair Trade Original, verkrijgbaar bij o.a de AH. Deze is het laagst in koolhydraten!

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*