Ingrediënten
Schaal
- 165 gr amandelmeel
- 65 gr gebroken lijnzaad of heel lijnzaad
- 40 gr psylliumvezels (grof)
- 7 gr bakpoeder
- 1 tl zout
- 1 tl Italiaanse kruiden (optioneel)
- 4 eieren (M)
- 3 el appelcider azijn
- 225 ml heet water
- olijfolie
- 25 gr pompoenpitten
- handje sesamzaad
- 60 gr geraspte oude kaas (48+)
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Meng de droge ingrediënten in een grote kom en roer goed door. Gebruik je heel lijnzaad? Plet het dan eerst even in een vijzel (dat is noodzakelijk als je heel lijnzaad gebruikt).
- Splits 1 ei, de dooier in een kom en het eiwit in een andere. Voeg de appelazijn, 1 eiwit en 3 hele eieren toe aan het meel en roer met een mixer goed door elkaar.
- Voeg vervolgens het hete water (70 °C) toe aan het beslag en mix met een handmixer ongeveer een minuut goed door elkaar. Laat het beslag 10 minuten rusten.
- Besprenkel je handen met een beetje olijfolie en rol vervolgens van het deeg 8-9 balletjes. Leg de balletjes in ronde vorm tegen elkaar aan op de bakplaat. Klop de overgebleven eidooier los en smeer de broodjes hiermee in. Strooi ten slotte wat sesamzaadjes en pompoenpitten over de broodjes en tenslotte de geraspte kaas
- Bak het breekbrood 45 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze goudbruin zijn. Check dan even de bolletjes gaar zijn en bak indien nodig nog 10 minuten extra. Laat na het bakken volledig afkoelen en genieten maar!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 bolletje (1/8 van breekbrood)
- Calorieën: 249
- Vetten: 19,9
- Koolhydraten: 4,1
- Vezels: 9
- Eiwitten: 11,9
