Wij, Nederlands zijn dol op brood, het is voor velen een onmisbaar onderdeel van het ontbijt of de lunch. Het is even zoeken naar alternatieven als je start met het eten van minder koolhydraten. Gelukkig hebben we op onze website verschillende recepten voor koolhydraatarm brood, zodat je gewoon van een sneetje brood kunt blijven genieten. Dit nieuwe broodrecept is weer net even iets anders. We maken dit brood met cottage cheese en Griekse yoghurt, waardoor het een fris, zuurdesemachtig smaakje krijgt.
Hoe maak je dit voedzame brood met minder koolhydraten?
De basis voor dit voedzame, koolhydraatarme brood is cottage cheese. Hoewel officieel een rauwe kaas, kun je het het beste vergelijken met magere kwark, zij het met een meer korrelige structuur. Het heeft een lekker fris en romig smaakje. Hier voegen we wat eieren, Griekse yoghurt, amandelmeel en psylliumvezels aan toe. Dit mengen we goed, voor een fris, voedzaam en luchtig brood. Vervolgens voegen we diverse noten en zaden toe voor smaak en gezonde omega-3-vetzuren. Het brood bakken we af in de oven en laten we vervolgens goed afkoelen.
Tips
Het brood kun je een paar dagen in de koelkast bewaren, maar het lekkerste is om het per plakje in te vriezen. Zo blijft het lang vers en heb je altijd een voorraadje in huis. Je kunt het brood zoet serveren met suikervrije jam of chocopasta of hartig met bijv. notenpasta of een plakje kaas. Houd je van krokant brood? Bak het plakje dan even kort in een pan of doe het in een broodrooster!
PrintKoolhydraatarm cottage cheese brood
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 60
- Totale tijd: 70
- Porties: 12 sneetjes (1 brood) 1x
- Categorie: Ontbijt, Lunch
Ingrediënten
- 250 gr amandelmeel
- 50 gr pompoenpitten
- 50 gr zonnebloempitten
- 30 gr lijnzaad
- 10 gr sesamzaad
- 10 gr maanzaad
- 15 gr psylliumvezels, grof
- 5 gr arrowroot
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 450 gr cottage cheese, op kamertemperatuur
- 100 gr Griekse yoghurt (10%), op kamertemperatuur
- 3 eieren (M)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven-en onderwarmte).
- Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar in een kom. Meng in een andere kom de cottage cheese, yoghurt en eieren met een elektrische mixer door elkaar.
- Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en meng dit met een spatel, totdat alles goed is gemengd.
- Bekleed een bakblik van 25 cm met een vel bakpapier. Schep het beslag in het blik en druk goed aan. Garneer het brood met zaden en pitten.
- Bak het cottage cheese brood ca. 1 uur in de voorverwarmde oven. Is het brood nog niet helemaal gaar? Bak het dan nog 10 minuten extra. Laat daarna volledige afkoelen op een koelrek.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 sneetje (1/12 van het brood)
- Calorieën: 255
- Vetten: 20,4
- Koolhydraten: 2,9
- Vezels: 4,4
- Eiwitten: 14,4
Heel erg lekker! Dit wordt zeker een wekelijks terugkerend recept voor mij. Ik heb er 12 ‘cupcakes’ van gemaakt i.p.v. een hele cake en dat werkte ook heel fijn (wel iets korter bakken dan natuurlijk).
Is 180 graden voor een gewone of voor een hetelucht oven?
Hi Frieda,
In dit geval is dat de heteluchtoven!
Te lekker, dit brood. Tevens het eerste brood wat ik ooit zelf gebakken heb, inmiddels willen we niet meer zonder. Bedankt voor dit heerlijke recept!
Dit is echt super lekker zeg! Ik ben echt een fan van brood en dit is een hele goede vervanger, wat een smaak wauw! Echt een verrassing!
Oh, wat een verrassing! Wat lekker! Dit is echt een toppertje!
Wat een heerlijk brood. Gemaakt in een ronde vorm en belegd met zalm en Tonijn, samen met een pompoensoep.
Kan dit brood in de vriezer?
Hi Betty,
Zeker, ik raad zelfs aan om het per plakje in te vriezen, zo blijft het langer vers!
Lijkt me heerlijk! ik vraag me af of het arrowroot poeder vervangen kan worden door xanthaangom?
Hi Monique,
Het is iets wat je kunt proberen! Je hoeft slechts een klein beetje xanthaangom te gebruiken dan (1/2 of 1 tl). We hebben het zelf niet geprobeerd. Kun je aan ons laten weten of het is gelukt?