Koolhydraatarm gevuld speculaas met koffie en amandelen.

Koolhydraatarm gevuld speculaas

Het is november en dat betekent dat het weer tijd is voor speculaas! Niets ruikt lekkerder dan de geuren die zich door het huis verspreiden bij het bakken van speculaas. Vorig jaar hebben wij rond deze tijd twee heerlijke recepten gemaakt met speculaas: koolhydraatarm speculaasbrood en koolhydraatarme speculaasbrokken. Na het plaatsen van deze recepten kregen wij van veel mensen het verzoek om een recept te bedenken voor koolhydraatarm gevuld speculaas. Het heeft even geduurd, maar deze week zijn wij eindelijk met dit recept aan de slag gegaan. Na wat experimenteren is het ons gelukt! Met dit recept maak je zelf een heerlijke smeuïge speculaaskoek gevuld met zoet amandelspijs. Uit de koek haal je ongeveer 24 stukjes. Een stukje gevuld speculaas bevat slechts 1,3 gr koolhydraten!

Tips:
Voorkom een droog baksel door het gevulde speculaas maximaal op 175 graden af te bakken. Verder is het belangrijk om het gevulde speculaas niet te lang te bakken. Controleer na 25 minuten of het deeg gaar is en bak indien nog 5 minuten langer. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie achter te laten.

Print
Koolhydraatarm gevuld speculaas met koffie en amandelen.

Koolhydraatarm gevuld speculaas

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 110
  • Porties: 24 stukjes 1x
  • Categorie: Snacks, Dessert
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

Spijs:


Bereidingswijze

  1. Meng in een grote kom het amandelmeel, kokosmeel, psyllium, speculaaskruiden, bakpoeder en zout goed door elkaar. Meng in een andere kom met een garde de eieren, vanille aroma en Steviala Kristal. Voeg vervolgens het eimengsel en de zachte boter toe aan het meel en kneed dit tot een smeuïg deeg.
  2. Dek met behulp van huishoudfolie het deeg af en laat minimaal een uur rusten in de koelkast. Maak vervolgens het spijs door een ei lost te kloppen en te mengen met het amandelmeel, citroensap en Steviala Kristal. Draai het spijs in huishoudfolie tot een lange rol en laat minimaal 2 uur of een hele nacht in de koelkast rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden. Haal vervolgens het deeg uit de koelkast en verdeel in twee ballen. Pak twee vellen bakpapier en plaats een deegbal tussen de twee vellen. Rol het deeg met een deegroller uit tot de grootte van de vierkante bakvorm (22×22 cm). Doe hetzelfde met de andere deegrol. Bekleed de bakvorm met bakpapier en voeg een lap uitgerold deeg toe aan de vorm en druk voorzichtig aan. Pak dan het amandelspijs uit de koelkast en rol dit ook uit tot grootte van de vierkante bakvorm. Leg de spijs bovenop de het deeg in de bakvorm en dek af met het tweede deel van het deeg.
  4. Voeg ten slotte amandelen toe en besmeer de bovenkant van het deeg met een geklutst ei. Bak de gevulde speculaas 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat het gevulde speculaas na het bakken goed afkoelen. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 stukje
  • Calorieën: 167
  • Vetten: 15,3
  • Koolhydraten: 1,3
  • Vezels: 2,4
  • Eiwitten: 4,8

7 Reacties

  1. Annelies

    Ziet er heerlijk uit! In het verleden al eens gemaakt, geloof met een iets ander recept. Ga deze nu zeker proberen.
    Oja kleine typetip: “en laaT minimaal 2 uur of een hele nacht in de koelkast rusten” 😉

    • Quint Kames

      Hi Annelies,

      Wat leuk dat je het recept gaat proberen. Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt. Oeps iets te snel getypt, het is nu aangepast. Bedankt voor je oplettendheid!

      Gr,

      Quint

  2. Hallo!
    Dit lijkt mij dus echt heerlijk he. Maar mag im vragen, waar de “psyllium” goed voor is? Im hen deze bij andere recepten met amandel en kokosmeel nog niet gezien. Dus denk vraag het even. Is dit een noodzakelijk ingrediënt. Of kan ik het weg laten?

    • Quint Kames

      Hi Leonie,

      De psyllium vezels geven het deeg meer volume en zorgen uiteindelijk voor een smeuïge structuur. Dit maakt het gevulde speculaas nog lekkerder, maar ook zonder de vezels kun je het prima maken!

      Gr,

      Quint

  3. Marianne v.d.Visse.

    Beste Quint,,
    Ik zie dat ik geen Steviala kristal sweet vraag, maar speciaal kristal sweet, dat speciaal is natuurlijk fout.
    Sorry,voor het ongemak.

    • Quint Kames

      Hi Marianne,

      Geen probleem! Steviala kristal sweet kun je kopen in onze webwinkel. Klik op de blauwe linkjes in de ingredientenlijst op de producten in onze webwinkel te bekijken. Helaas kun je de Kristal Sweet nog niet kopen in de supermarkt of natuurwinkel.

      Gr,

      Quint

  4. Ik heb dit recept gemaakt en heb erythrit en sukrin gold gebruikt in plaats van stevia. Het smaakt echt lekker, bijna dezelfde smaak als die met veel koolhydraten.
    Echt een aanrader

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*