Koolhydraatarm gevuld speculaas met koffie en amandelen.

Koolhydraatarm gevuld speculaas

Het is november en dat betekent dat het weer tijd is voor speculaas! Niets ruikt lekkerder dan de geuren die zich door het huis verspreiden bij het bakken van speculaas. Vorig jaar hebben wij rond deze tijd twee heerlijke recepten gemaakt met speculaas: koolhydraatarm speculaasbrood en koolhydraatarme speculaasbrokken. Na het plaatsen van deze recepten kregen wij van veel mensen het verzoek om een recept te bedenken voor koolhydraatarm gevuld speculaas. Het heeft even geduurd, maar deze week zijn wij eindelijk met dit recept aan de slag gegaan. Na wat experimenteren is het ons gelukt! Met dit recept maak je zelf een heerlijke smeuïge speculaaskoek gevuld met zoet amandelspijs. Uit de koek haal je ongeveer 24 stukjes. Een stukje gevuld speculaas bevat slechts 1,3 gr koolhydraten!

Tips:
Voorkom een droog baksel door het gevulde speculaas maximaal op 175 graden af te bakken. Verder is het belangrijk om het gevulde speculaas niet te lang te bakken. Controleer na 25 minuten of het deeg gaar is en bak indien nog 5 minuten langer. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie achter te laten.

Update 13/11/22: n.a.v. reacties op het recept heb ik de zoetstof Steviala Kristal vervangen door meer erythritol, zodat de speculaas en spijs nog wat zoeter wordt.

Print
Koolhydraatarm gevuld speculaas met koffie en amandelen.

Koolhydraatarm gevuld speculaas

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 110
  • Porties: 24 stukjes 1x
  • Categorie: Snacks, Dessert
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

Spijs:


Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Meng in een grote kom het amandelmeel, kokosmeel, psyllium, speculaaskruiden, bakpoeder en zout goed door elkaar. Meng in een andere kom met een garde de eieren, vanille extract en erythritol. Voeg vervolgens het eimengsel en de zachte boter toe aan het meel en kneed dit tot een smeuïg deeg.
  2. Dek met behulp van huishoudfolie het deeg af en laat minimaal een uur rusten in de koelkast. Maak vervolgens het spijs door een ei lost te kloppen en te mengen met het amandelmeel, citroensap en erythritol. Draai het spijs in huishoudfolie tot een lange rol en laat minimaal 2 uur of een hele nacht in de koelkast rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden. Haal vervolgens het deeg uit de koelkast en verdeel in twee ballen. Pak twee vellen bakpapier en plaats een deegbal tussen de twee vellen. Rol het deeg met een deegroller uit tot de grootte van de vierkante bakvorm (22×22 cm). Doe hetzelfde met de andere deegrol. Bekleed de bakvorm met bakpapier en voeg een lap uitgerold deeg toe aan de vorm en druk voorzichtig aan. Pak dan het amandelspijs uit de koelkast en rol dit ook uit tot grootte van de vierkante bakvorm. Leg de spijs bovenop de het deeg in de bakvorm en dek af met het tweede deel van het deeg.
  4. Voeg ten slotte amandelen toe en besmeer de bovenkant van het deeg met een geklutst ei. Bak de gevulde speculaas 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat het gevulde speculaas na het bakken goed afkoelen. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 stukje
  • Calorieën: 167
  • Vetten: 15,3
  • Koolhydraten: 1,3
  • Vezels: 2,4
  • Eiwitten: 4,8
Koolhydraatarm gevuld speculaas

32 Reacties

  1. hallo, ik wil dit straks maken. kan ik ook een andere vorm gebruiken? Ik heb alleen een ronde taartvorm en een cakevorm.

    Reageer
  2. Complimenten over de smaak, net als met zoveel recepten op jullie website weer prima in orde. Enige probleem dat ik had met het deeg was dat het erg kleverig was, ik heb het uiteindelijk in de vorm moeten boetseren ipv dat ik het er als plak in kon leggen. Ik heb de boter in mijn ongeduld even in de magnetron gedaan (niet helemaal gesmolten, wel warm en zacht). kan dat de oorzaak zijn?

    Reageer
    • Smaakt heerlijk, voor het plakkerig deeg is mijn oplossing de huishoud folie!
      Na onderste laag met veel moeite vlg beschrijving gedaan te hebben, de spijs in de huishoudfolie in juiste vorm gedrukt. De bovenste laag deeg dus ook met die huishoudfolie op juiste dikte en maat geduwd.
      Deze werkwijze gisteravond ook toegepast op de fathead pizza, werkt perfect (deeg op bakpapier, overlappend huishoudfolie er overheen en met handen in juiste maat en dikte duwen).
      Zie dat er voor gevuld speculaas nu ook een 2.0 versie is, deze binnenkort maar proberen!

      Reageer
  3. Myra van der Linde

    Heerlijk! Maar wel veel voor mij alleen 😉 .
    Hoe kan je dit het beste bewaren? Is invriezen ook een optie? Twijfel, want na ontdooien lijkt het mij een zachte ‘soep’ te worden. Iemand ervaring?

    Reageer
    • Hi Myra,

      Je kunt de speculaas prima invriezen, ik doe dit zelf ook altijd. De koek behoud zijn structuur na het ontdooien.

      Reageer
      • Myra van der Linde

        Dank je wel voor je snelle reactie! Ik snoep er straks nog eentje op en dan gaan ze de vriezer in.

        Reageer
  4. Voor de 2de keer aan het maken. Heerlijke recepten.

    Reageer
  5. Gister de speculaastaart gemaakt. Deze keer was het deeg erg zacht, maar het resultaat was erg goed. En het smaakte weer uitstekend

    Reageer
  6. Vandaag gemaakt, vind het vooral tof hoe mooi het eruit ziet! Smaakt ook lekker, voor mij wel een klein beetje te zoet. Daar ga ik een volgende keer mee experimenteren!

    Reageer
  7. Heb het zojuist gemaakt.
    Meer zoetstof erin gedaan dan het recept, voor de rest alles zoals beschreven gedaan.
    Smaakt anders maar heerlijk :))
    Perfect voor de lekkere trek bij de koffie in de wintermaanden.

    Heb ook het aantal kha vergeleken met ‘gewone’ gevulde speculaas.
    Dat varieert van 45 -65 gram (ongeveer) per 100 gram en deze stukjes zijn ongeveer 50 gram dus dat komt dan uit op slechts 2,6 gram kha per 100 gram. Dat voelt toch beter dan een bom gewone suiker in je lijf als er zoete trek is.

    En sowieso voelt ketogeen/kha beter.

    Reageer
  8. Heeeeeeerlijk recept
    En makkelijk te maken met het nodige geduld, maar dan is het resultaat ook fingerlikking goed
    Jammer dat ik geen foto kan plaatsen

    Reageer
  9. Debbie Broersma

    Hij zit nu in de oven 😊 ik heb jullie eigen zoetstof gebruikt dus ik ben begonnen met de hoeveelheid in het recept en toen geproefd en zoetstof toegevoegd de spijs smaakte zo al verrukkelijk 😋

    Reageer
  10. Vandaag dit recept gemaakt én net geproefd!
    Het spijs vind ik iets aan de zure kant, dus de volgende keer minder citroensap en wat meer zoetstof.
    De bovenkant is lekker knapperig en het deeg smaakt echt naar speculaas.
    Een prima alternatief als je minder koolhydraten wil eten.

    Reageer
  11. Super lekker! Hoe kun je dit het beste bewaren zodat het zolang mogelijk lekker blijft? Alles in 1x opeten lijkt mij niet zo’n goed plan 🙂

    Reageer
    • Hi Aukje,

      Je kunt de speculaas een paar dagen in de koelkast bewaren of per stukje invriezen.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  12. Ik heb het 2x gemaakt. Echt heeeeerlijk. Zo blij met jullie recepten!

    Reageer
  13. De gevulde speculaas was erg lekker en heerlijk zacht. Ik heb alleen Splenda Stevia gebruikt, wat dezelfde zoetkracht heeft als suiker, en dus de hoeveelheid op 100 gram gezet, maar dat was toch wel erg zoet. Voortaan houd ik dus gewoon de 65 gram aan.

    Reageer
  14. Heerlijke koek. Vandaag maak ik er nog een.

    Reageer
  15. Vind de gevulde speculaas erg lekker

    Reageer
  16. Ik heb dit recept gemaakt en heb erythrit en sukrin gold gebruikt in plaats van stevia. Het smaakt echt lekker, bijna dezelfde smaak als die met veel koolhydraten.
    Echt een aanrader

    Reageer
    • Willy van Dam

      Heb dit gisteren gemaakt, vandaag gebakken …
      Vind het toch wat smeuigheid en smaak missen…

      Reageer
  17. Yvonne Claassen-Westerholt

    Hallo Quint, dank voor het recept. Dat ga ik zeker eens uitproberen! Alleen nog een vraagje: is de baktijd en temperatuur voor heteluchtoven of traditionele?
    Groetjes, Yvonne

    Reageer
  18. Marianne v.d.Visse.

    Beste Quint,,
    Ik zie dat ik geen Steviala kristal sweet vraag, maar speciaal kristal sweet, dat speciaal is natuurlijk fout.
    Sorry,voor het ongemak.

    Reageer
    • Hi Marianne,

      Geen probleem! Steviala kristal sweet kun je kopen in onze webwinkel. Klik op de blauwe linkjes in de ingredientenlijst op de producten in onze webwinkel te bekijken. Helaas kun je de Kristal Sweet nog niet kopen in de supermarkt of natuurwinkel.

      Gr,

      Quint

      Reageer
  19. Hallo!
    Dit lijkt mij dus echt heerlijk he. Maar mag im vragen, waar de “psyllium” goed voor is? Im hen deze bij andere recepten met amandel en kokosmeel nog niet gezien. Dus denk vraag het even. Is dit een noodzakelijk ingrediënt. Of kan ik het weg laten?

    Reageer
    • Hi Leonie,

      De psyllium vezels geven het deeg meer volume en zorgen uiteindelijk voor een smeuïge structuur. Dit maakt het gevulde speculaas nog lekkerder, maar ook zonder de vezels kun je het prima maken!

      Gr,

      Quint

      Reageer
    • Alle ingrediënten in huis…..
      Nu nog een goed moment kiezen (lees: tijd) en ik ben benieuwd.
      Groet Anja

      Reageer
  20. Ziet er heerlijk uit! In het verleden al eens gemaakt, geloof met een iets ander recept. Ga deze nu zeker proberen.
    Oja kleine typetip: “en laaT minimaal 2 uur of een hele nacht in de koelkast rusten” 😉

    Reageer
    • Hi Annelies,

      Wat leuk dat je het recept gaat proberen. Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt. Oeps iets te snel getypt, het is nu aangepast. Bedankt voor je oplettendheid!

      Gr,

      Quint

      Reageer
    • Leuk dat er een goed alternatief is! Vandaag gemaakt, we waren reuze benieuwd! Helaas toch een lichte teleurstelling!
      Het deeg is net te plakkerig om mooi te verwerken. De smaak is iets te droog (ondanks max. 175 Gr C) en veel minder zoet dan origineel, zeker het spijs! Verder mis ik de citroenRASP.
      Een volgende keer hws een aangepaste versie!

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*