Koolhydraatarm roomijs

Vanille-roomijs, wie houdt er niet van? Al van kleins af aan is het mijn favoriete dessert. Bij het volgen van een koolhydraatarm dieet is regulier vanille-roomijs helaas niet toegestaan. Gelukkig zijn er wel koolhydraatarme alternatieven. Zo heb ik eerder een aantal ijs recepten op basis van kokosmelk met jullie gedeeld. Deze varianten smaakten goed, maar qua structuur was het nog niet helemaal hetzelfde als regulier schepijs. Vandaar dat ik vandaag weer de keuken ben ingedoken om een nieuw recept uit te proberen. Dit keer niet met kokosmelk, maar met slagroom. Echt roomijs dus!

Zelf koolhydraatarm roomijs maken
We hebben geprobeerd om het roomijs zoveel mogelijk volgens traditioneel recept te bereiden. Het was echter nodig om een paar kleine aanpassingen te maken. Zo hebben we de suiker vervangen door de zoetstof erythritol en amandelmelk gebruikt in plaats van koemelk. Verder hebben we het recept op traditionele wijze bereid met slagroom, eigeel en vanille. Om de structuur te verbeteren en ijskristallen te voorkomen hebben we een klein beetje xanthaangom toegevoegd. Het ijs is super goed gelukt! Het verschil met regulier roomijs is bijna niet te proeven. Kortom een heerlijke koolhydraatarm alternatief voor roomijs.

Tips
Dit is een basisrecept voor koolhydraatarm roomijs. Je kunt het recept naar wens aanvullen of aanpassen. Zo kun je de vanille eventueel vervangen door vruchten. Verder is het ook mogelijk om de xanthaangom te vervangen door een ander verdikkingsmiddel, zoals johannesbroodpitmeel. Het ijs kun je eventueel ook bereiden in een ijsmachine. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere dessert recepten.

Print

Koolhydraatarm roomijs

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 240
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 255
  • Porties: 6 porties 1x
  • Categorie: Dessert, Snacks

Schaal

Ingrediënten


Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Voeg de slagroom, amandelmelk en vanille toe aan een steelpan. Zet de pan op het vuur en breng de room aan het kook. Zet het vuur uit als je bubbeltjes ziet vormen aan de zijkant van de pan. Laat de room minimaal 30 minuten afkoelen.
  2. Splits ondertussen de eieren en zet het eiwit apart. Voor dit recept heb je alleen het eigeel nodig. Klop het eigeel met een elektrische mixer luchtig. Voeg tijdens het kloppen de erythritol en het snufje zout toe.
  3. Voeg nu al kloppend het eigeel en de xanthaangom toe aan de afgekoelde room. Zet het vuur weer aan en verwarm de room al roerend 8 minuten boven een laag vuur. Laat het mengsel niet koken, haal de pan van het vuur als dit wel gebeurd. Verwarm het mengsel totdat het iets begint in te dikken.
  4. Schenk het mengsel in een brood of brownie vorm en dek af met huishoudfolie. Laat het minimaal 2-4 uur opstijven in de vriezer en serveer. Het ijs kan erg hard zijn als het net uit de vriezer komt. Haal het daarom 30 min voor het serveren uit de vriezer. Serveer het ijs eventueel met een beetje suikervrije caramel siroop.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/6 van het totaal
  • Calorieën: 321
  • Vetten: 32,2
  • Koolhydraten: 2,6
  • Eiwitten: 5,5

26 Reacties

  1. Josette Wijling

    Kan dit ook in de ijsmachine worden gemaakt?

    Reageer
    • Hi Josette,

      Zeker! Je kunt de bereiding volgen en dan in plaats het ijs in te vriezen, voeg je het toe aan de machine.

      Groet,

      Quint

      Reageer
  2. Bij mij ook super hard geworden veel ijs kristallen

    Reageer
  3. Super lekker! Het ijs is inderdaad heel hard. Ik heb mijn ijsmengsel in rubberen cubcake vormpjes geschept. Als het ijs is geworden kan je zo de ijs uit de vormpjes halen.

    Reageer
    • Oh dat is heel ideaal! Ik had net nieuwe siliconen vormpjes gekocht voor puddinkjes te maken. Maar ik ga ze inwijden met dit ijs! Dankjewel!😃

      Reageer
  4. Super lekker! Alleen wordt het ijs zo hard dat ik het bijna een uur uit de vriezer moet zetten voor het te scheppen valt. En heb denk ik iets mis gedaan want zijn wel heel veel ijskristalletjes aanwezig.

    Reageer
    • Hallo Wendy,
      Het ijs wordt bij mij inderdaad ook heel. Ik heb het in rubberen cub cake vormpjes gedaan. Dan kan je het ijs zo eruit halen.

      Reageer
  5. Wanneer zou je het mengsel in de ijsmachine doen?

    Reageer
    • Hi Vera,

      Voordat je het mengsel in de vorm giet en in de vriezer zet. Je giet het mengsel dan in de ijsmachine en laat de machine zijn werk doen.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  6. Recept ziet er top uit !
    Nog wel een vraag.
    Als ik er koffie ijs van zou willen maken, zou ik een deel vd amandelmeel kunnen vervangen door klaargemaakt espresso ?
    Of zou ik het beter gewoon extra kunnen toevoegen ?

    Gisteren een ander recept gemaakt, maar miste het romige aan het ijs.

    Liefs Amarins

    Reageer
    • Hi Amarins,

      Bedankt! Ik neem aan dat je bedoelt een deel van de amandelmelk. Je kunt de espresso eventueel extra toevoegen, dit zou ik doen nadat je room + amandelmelk hebt ingedikt. Veel succes en laat ons weten of het is gelukt!

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
      • Je kan ook 2 eetlepels oploskoffie toevoegen. Denk beter voor de structuur van het ijs. Anders door het water krijgt het water meer sorbetachtige vorm ipv romig.

        Reageer
  7. Dupont Myriam

    Een vraagje, ben dat nu aan het maken , maar in het recept staat niet wanneer de vanille extract moet toegevoegd worden ,

    Reageer
    • Hi Myriam,

      Oops, je hebt helemaal gelijk. Ik heb het aangepast. De vanille kun je toevoegen aan de room in stap 1.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  8. Wat is verschil koemelk vs amandelmelk ?

    Reageer
    • Hi Jose,

      Koemelk bevat meer koolhydraten dan amandelmelk. Je kunt ook koemelk gebruiken als je dat liever wilt.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  9. Vandaag gemaakt, super lekker.

    Reageer
  10. Hallo Quint, bedankt voor het recept. Ik heb nog 1 klein vraagje. Moet ik het eerst volledig laten afkoelen, voordat ik het in de vriezer doet.

    Groetjes Steffie

    Reageer
  11. Hallo Quint,

    Ik heb een vraag kan je ipv de vanille extract ook een vanille stokje gebruiken?
    Zo ja, heb je aan 1 stokje genoeg?

    Reageer
    • Hi Iris,

      Dat kan prima :). Je hebt aan 1 stokje dan genoeg. Veel succes!

      Gr,

      Quint

      Reageer
      • Hallo Quint,
        Ik kreeg de volgende vraag, kan je door het ijs ook extract van bijv. Peer of karamel doen zodat je dan roomijs met verschillende smaken krijgt?
        Ik hoor het graag van je.
        Groetjes Iris

        Reageer
        • Hi Iris,

          Wat een goed idee. Dat kun je zeker doen, ik weet alleen niet hoe sterk de smaak van andere extracten zijn. Maar het is zeker het proberen waard.

          Groetjes,

          Quint

          Reageer
  12. Hallo.
    Ik snap iets niet. Er gaat 90 gr erythritol in. Dat is 90 koolhydraten .
    Als ik dat deel door 6 (portie) dan ik ik uit op 15 koolhydraten per portie. Dat klopt niet met hetgeen wat je opgeeft. Er staat nl 2,6 per portie.

    Reageer
    • Hi Edwin,

      Bedankt voor je bericht. Bij de voedingswaarden vermelden wij altijd de netto koolhydraten. Dit zijn de totaal koolhydraten – polyolen (niet-intensieve zoetstoffen). Erythritol is een polyol (zoetstof) die je lichaam ongewijzigd weer verlaat. Het levert geen calorieën en verhoogt niet de bloedsuikerspiegel. Dit maakt het ideaal om te gebruiken bij het volgen van een suikervrij of koolhydraatarm dieet!

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  13. Heerlijk was het!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*