Koolhydraatarm roomijs

Vanille-roomijs, wie houdt er niet van? Al van kleins af aan is het mijn favoriete dessert. Bij het volgen van een koolhydraatarm dieet is regulier vanille-roomijs helaas niet toegestaan. Gelukkig zijn er wel koolhydraatarme alternatieven. Zo heb ik eerder een aantal ijs recepten op basis van kokosmelk met jullie gedeeld. Deze varianten smaakten goed, maar qua structuur was het nog niet helemaal hetzelfde als regulier schepijs. Vandaar dat ik vandaag weer de keuken ben ingedoken om een nieuw recept uit te proberen. Dit keer niet met kokosmelk, maar met slagroom. Echt roomijs dus!

Zelf koolhydraatarm roomijs maken
We hebben geprobeerd om het roomijs zoveel mogelijk volgens traditioneel recept te bereiden. Het was echter nodig om een paar kleine aanpassingen te maken. Zo hebben we de suiker vervangen door de zoetstof erythritol en amandelmelk gebruikt in plaats van koemelk. Verder hebben we het recept op traditionele wijze bereid met slagroom, eigeel en vanille. Om de structuur te verbeteren en ijskristallen te voorkomen hebben we een klein beetje xanthaangom toegevoegd. Het ijs is super goed gelukt! Het verschil met regulier roomijs is bijna niet te proeven. Kortom een heerlijke koolhydraatarm alternatief voor roomijs.

Tips
Dit is een basisrecept voor koolhydraatarm roomijs. Je kunt het recept naar wens aanvullen of aanpassen. Zo kun je de vanille eventueel vervangen door vruchten. Verder is het ook mogelijk om de xanthaangom te vervangen door een ander verdikkingsmiddel, zoals johannesbroodpitmeel. Het ijs kun je eventueel ook bereiden in een ijsmachine. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere dessert recepten.

Print

Koolhydraatarm roomijs

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 240
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 255
  • Porties: 6 porties 1x
  • Categorie: Dessert, Snacks

Schaal

Ingrediënten


Bereidingswijze

  1. Voeg de slagroom, amandelmelk en vanille toe aan een steelpan. Zet de pan op het vuur en breng de room aan het kook. Zet het vuur uit als je bubbeltjes ziet vormen aan de zijkant van de pan. Laat de room minimaal 30 minuten afkoelen.
  2. Splits ondertussen de eieren en zet het eiwit apart. Voor dit recept heb je alleen het eigeel nodig. Klop het eigeel met een elektrische mixer luchtig. Voeg tijdens het kloppen de erythritol en het snufje zout toe.
  3. Voeg nu al kloppend het eigeel en de xanthaangom toe aan de afgekoelde room. Zet het vuur weer aan en verwarm de room al roerend 8 minuten boven een laag vuur. Laat het mengsel niet koken, haal de pan van het vuur als dit wel gebeurd. Verwarm het mengsel totdat het iets begint in te dikken.
  4. Schenk het mengsel in een brood of brownie vorm en dek af met huishoudfolie. Laat het minimaal 2-4 uur opstijven in de vriezer en serveer. Het ijs kan erg hard zijn als het net uit de vriezer komt. Haal het daarom 30 min voor het serveren uit de vriezer. Serveer het ijs eventueel met een beetje suikervrije caramel siroop.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/6 van het totaal
  • Calorieën: 321
  • Vetten: 32,2
  • Koolhydraten: 2,6
  • Eiwitten: 5,5

14 Reacties

  1. Heerlijk was het!

  2. Hallo.
    Ik snap iets niet. Er gaat 90 gr erythritol in. Dat is 90 koolhydraten .
    Als ik dat deel door 6 (portie) dan ik ik uit op 15 koolhydraten per portie. Dat klopt niet met hetgeen wat je opgeeft. Er staat nl 2,6 per portie.

    • Hi Edwin,

      Bedankt voor je bericht. Bij de voedingswaarden vermelden wij altijd de netto koolhydraten. Dit zijn de totaal koolhydraten – polyolen (niet-intensieve zoetstoffen). Erythritol is een polyol (zoetstof) die je lichaam ongewijzigd weer verlaat. Het levert geen calorieën en verhoogt niet de bloedsuikerspiegel. Dit maakt het ideaal om te gebruiken bij het volgen van een suikervrij of koolhydraatarm dieet!

      Groetjes,

      Quint

  3. Hallo Quint,

    Ik heb een vraag kan je ipv de vanille extract ook een vanille stokje gebruiken?
    Zo ja, heb je aan 1 stokje genoeg?

    • Hi Iris,

      Dat kan prima :). Je hebt aan 1 stokje dan genoeg. Veel succes!

      Gr,

      Quint

      • Hallo Quint,
        Ik kreeg de volgende vraag, kan je door het ijs ook extract van bijv. Peer of karamel doen zodat je dan roomijs met verschillende smaken krijgt?
        Ik hoor het graag van je.
        Groetjes Iris

        • Hi Iris,

          Wat een goed idee. Dat kun je zeker doen, ik weet alleen niet hoe sterk de smaak van andere extracten zijn. Maar het is zeker het proberen waard.

          Groetjes,

          Quint

  4. Hallo Quint, bedankt voor het recept. Ik heb nog 1 klein vraagje. Moet ik het eerst volledig laten afkoelen, voordat ik het in de vriezer doet.

    Groetjes Steffie

  5. Vandaag gemaakt, super lekker.

  6. Wat is verschil koemelk vs amandelmelk ?

    • Hi Jose,

      Koemelk bevat meer koolhydraten dan amandelmelk. Je kunt ook koemelk gebruiken als je dat liever wilt.

      Groetjes,

      Quint

  7. Dupont Myriam

    Een vraagje, ben dat nu aan het maken , maar in het recept staat niet wanneer de vanille extract moet toegevoegd worden ,

    • Hi Myriam,

      Oops, je hebt helemaal gelijk. Ik heb het aangepast. De vanille kun je toevoegen aan de room in stap 1.

      Groetjes,

      Quint

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*