Koolhydraatarm en suikervrij vanille schepijs.

Koolhydraatarm vanille schepijs

Hou jij ook zo van ijs? Het is mijn lievelingsdessert! Helaas mag je bij het volgen van het koolhydraatarm dieet geen traditioneel schepijs meer eten. Dus geen Ben & Jerry’s, Häagen-Dazs of gewoon slagroomijs. Er zijn tegenwoordig wel veel suikervrije alternatieven te vinden in de supermarkt, zoals het ijs van de merken Breyers, Halo Top en Oppo. Echter bevat het ijs van deze merken relatief veel koolhydraten per 100 ml. Ook is de smaak vaak kunstmatig en de prijs erg hoog. Het is veel lekkerder en goedkoper om je eigen koolhydraatarme ijs te maken! Vandaar dat wij gisteren zelf koolhydraatarm vanille schepijs hebben gemaakt. Lekker om te eten als snack op een warme dag of als dessert na het diner. Het kost even wat meer tijd om te maken, maar het is zeker de moeite waard!

Bereidingstips:
Je kunt het vanille schepijs op twee manieren maken. Je kunt het ijs na het mengen in een cakevorm schenken en invriezen of bereiden in een ijsmachine. Voor bereiding in de ijsmachine volg je alle stappen en schenk je het mengsel in de ijsmachine i.p.v. de cakevorm. Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Laat ons in de commentsectie onderaan de pagina weten hoe het heeft gesmaakt!

Print
Koolhydraatarm en suikervrij vanille schepijs.

Koolhydraatarm vanille schepijs

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Totale tijd: 320
  • Porties: 8 porties 1x
  • Categorie: Snack, Dessert

Schaal

Ingrediënten

  • 2 blikjes (800 ml) volvette kokosmelk
  • 250 ml slagroom (35% vet)
  • 40 gr Steviala Kristal of 65 gr Erythritol
  • 1 tl vanille aroma
  • snufje zout

Bereidingswijze

  1. Zet de blikjes volvette kokosmelk minimaal 3 uur in de koelkast, bij voorkeur een gehele nacht. Voeg vervolgens de gekoelde kokosmelk toe aan een grote kom. Pak een handmixer en klop de kokoscrème in de kom romig en luchtig.
  2. Doe nu de slagroom in een andere kom en klop met een handmixer of een garde op hoge snelheid, tot de slagroom stijf is. Stop af en toe even als de slagroom dik wordt en controleer even of hij al goed is. Roer tenslotte voorzichtig de zoetstof, vanille aroma en zout door de slagroom.
  3. Roer nu voorzichtig de opgeklopte slagroom door de opgeklopte kokoscrème. Proef even en voeg indien nodig meer zoetstof toe. Schep vervolgens het mengsel in een cakevorm of broodvorm en doe het ijs in de vriezer.
  4. Haal het ijs na minimaal 5 uur uit de vriezer en verdeel in 8 porties. Eet smakelijk! Haal het ijs 30 minuten voor het serveren uit de vriezer, zodat je het gemakkelijker kan opscheppen.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie
  • Calorieën: 266
  • Vetten: 28,1
  • Koolhydraten: 2,5
  • Eiwitten: 0,9
Koolhydraatarm vanille schepijs

21 Reacties

  1. Hallo,

    Het recept ziet er heel lekker uit.
    Waar kan ik volvette kokosmelk halen ? ( evt het merk etc)

    Alvast bedankt

    • Hi Chantal,

      Volvette kokosmelk kun je kopen in de supermarkt bij het Aziatische schap. Bijvoorbeeld van Bon Coco of Go-Tan of het huismerk van de supermarkt. Vaak is de kokosmelk verpakt in blik of karton!

      Groetjes,

      Quint

  2. Ik heb 1 blik kokosmelk, 19%, gebruikt, maar wel met ook het vocht. Ook heb ik wat echt pure chocolade toegevoegd. Ik vind de smaak heerlijk, maar mijn zonen vonden de kokossmaak iets minder lekker al werd het wel met smaak opgegeten. Nadeel vond ik alleen dat het wel even uit de diepvries moest om schepbaar te krijgen.
    Ik ga het beslist opnieuw proberen en dan wat vettere kokosmelk gebruiken en toch de ijsmachine. Al met al beslist een aanrader!

  3. Waar kan ik vanille aroma kopen? Gewoon in de supermarkt?

  4. Moet de kokosmelk in de koelkast of in de vriezer?

    • Hi Petra,

      In de koelkast! Na een tijd in de koelkast stolt het vet en zakt de vloeistof naar beneden.

      Groetjes.

      Quint

  5. Ik wil graag een opmerking maken over de vanille, als je de vanille Bourbon van Nielsen-Massey neemt heb je een veel intensere vanille smaak. Deze is stuk duurder en te koop bij grote AH of dille en kamille. Ik heb het ijs nog niet gemaakt maar wilde het even zeggen.

  6. Agnes+van+Daalen-Hengeveld

    Kan ik ook de pakjes kokoscrème gebruiken? Je kunt hier in Frankrijk naast de kokosmelk ook pakjes kokos crème van 200 ml kopen

    • Hi Agnes,

      Dat moet kunnen. Je kunt eventueel een beetje water toevoegen als mengsel te dik is. Veel succes!

      Groetjes,

      Quint

      • Ik vond de kokos smaak wel erg overheersen. Als je vanille smaak verwacht dan valt dat tegen. Ijs op zich best lekker.

  7. Ik heb het gemaakt en na 3 uur in de vriezer alvast een beetje voorgeproefd. Top!
    Toen ik 24 uur later het ijs wilde eten wat het echter zo keihard dat je een gat er mee in de muur kon slaan…..
    zelfs na 30 minuten bij de vriezer nog niet met een lepel op te scheppen. Is er een truc om dit niet te laten gebeuren?

    • Hi Marjolein,

      Het klopt dat het ijs wat moeilijker te scheppen is. Ik raad aan om het om 30-60 minuten voor het serveren uit de vriezer te halen. Als het dan nog steeds moeizaam gaat kun je het proberen in een blender te scheppen. Door het in de blender te mixen wordt het losser en romiger.

      Groetjes,

      Quint

  8. Het ijs staat in de vriezer!! Ik ben heel benieuwd. 🤗 Ik heb de helft gemaakt van dit recept. Heb het in een siliconen muffinvorm geschonken, zodat ik niet teveel ga eten en er gewoon 1 portie uit kan halen. 🎉

    • Ik heb nu al zin! Echter ik werk altijd met sukrin:1 hoeveel moet ik daarvan gebruiken in verhouding tot eritrithol? En kan er ook cacaopoeder doorheen?

      • Hi Judith,

        Je kunt iets minder Sukrin:1 gebruiken. Volgens mij is dit even zoet als suiker en erythritol 70% zo zoet. Je kunt er prima cacaopoeder aan toevoegen voor een chocoladesmaak. Veel succes!

        Gr,

        Quint

        • Ik heb net oploskoffie er doorheen gegooid en ben benieuwd naar het resultaat.
          Ik ga elk uur even roeren. Ooit vroeger met een handijsmachine ijs gemaakt en dat moest zo. Ik vermoed dat op die manier het beter te scheppen is. Ik hou jullie op de hoogte.

  9. Bedankt voor het heerlijke recept.
    Ik heb het ijs in ijslollie vormpjes gedaan, zo kun je makkelijker een ijsje pakken en je kan het zo opeten, zonder het een half uur van te voren er uit te hoeven halen.

    Ik heb er nu geraspte chocolade erbij door gedaan. (Puur 85%)
    Fijn om met mijn diabetes type 1 gewoon van ijs kan genieten, zonder al teveel koolhydraten hoeven te tellen.

  10. Om het schepbaar te hebben zou je een snuf zout bij kunnen doen of baking-soda. Proef je niets van op die verhouding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*