Andijviestamppot met spekjes en gehaktballetjes.

Koolhydraatarme andijviestamppot

Vandaag heb ik weer een heerlijke koolhydraatarme stamppot gemaakt. Dit keer een ouderwetse andijviestamppot met spekjes en gehaktballetjes. Als basis voor deze stamppot heb ik bloemkoolpuree gebruikt in plaats van aardappelpuree. Hierdoor bevat de stamppot meer groente en minder koolhydraten dan een traditionele andijviestamppot. Nu denk je vast: bloemkool in een stamppot, dat is toch niet lekker? Het tegendeel is waar! De bloemkool proef je door de spekjes, gehaktballetjes en jus bijna niet terug. Bij mij thuis heeft iedereen van deze koolhydraatarme andijviestamppot gesmuld!

Tips:
Verkopen ze in jouw supermarkt geen gesneden andijvie? Koop dan 1 grote krop andijvie en snijd deze zelf in kleine stukjes. Verder is het belangrijk om de bloemkool en andijvie na het koken goed uit te laten lekken. Zo voorkom je dat de stamppot te waterig wordt. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie achter te laten. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme hoofdgerechten.

Print
Andijviestamppot met spekjes en gehaktballetjes.

Koolhydraatarme andijviestamppot

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 20
  • Totale tijd: 35
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

Stamppot:

  • 1 bloemkool
  • 400 gr gesneden andijvie
  • 1 groentebouillonblokje
  • 15 gr boter
  • 50 gr geraspte kaas
  • 125 gr magere spekreepjes
  • snufje nootmuskaat
  • 85 ml jus

Gehaktballetjes:

  • 300 gr rundergehakt
  • 1/2 ui, fijngesneden
  • 1 klein ei
  • 1 tl kokosmeel
  • 1/2 el mosterd
  • 1/4 tl knoflookpoeder
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 1/4 tl gedroogde oregano

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd vervolgens op een grote snijplank de bloemkool in kleine roosjes. Voeg de bloemkoolroosjes samen met het bouillonblokje toe aan een grote pan. Vul de pan met water en breng het water aan de kook. Kook de bloemkool binnen ca. 12-15 minuten gaar.
  2. Meng ondertussen in een kom de gehakt, fijngesneden ui, ei, kokosmeel, mosterd, knoflookpoeder, oregano, zout, peper en cayennepeper. Kneed dit met de handen goed door elkaar en vorm van het gehakt 10-12 kleine gehaktballetjes. Plaats de gehaktballetjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak de balletjes ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Giet de bloemkool na het koken samen met het water in een vergiet. Zorg ervoor dat je onder het vergiet een bak plaatst om het water op te vangen. Doe het opgevangen water weer terug in de pan en voeg de gesneden andijvie toe. Zet de pan met de andijvie op het vuur en kook de andijvie binnen ca. 3-4 minuten gaar.
  4. Pureer de bloemkool in een kom of pan m.b.v. een staafmixer tot puree. Laat de andijvie na het koken m.b.v. een vergiet uitlekken en prak dit samen met de geraspte kaas door de bloemkoolpuree. Breng de andijviestamppot op smaak met een snufje nootmuskaat, zout en peper.
  5. Pak nu een schone koekenpan en bak hierin de spekreepjes knapperig. Roer de spekjes na het bakken door de stamppot. Verdeel de andijviestamppot in 4 porties en serveer met 3 gehaktballetjes en opgewarmde jus. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de stamppot
  • Calorieën: 411
  • Vetten: 28,9
  • Koolhydraten: 7,3
  • Vezels: 4,5
  • Eiwitten: 28,6

3 Reacties

  1. Ik heb er een stampot rauwe andijvie van gemaakt. Was top

  2. Ook ik heb t recept met rauwe andijvie gemaakt. Smaakte heerlijk, dank voor t recept.

  3. Het was verrukkelijk! Veel lekkerder en luchtiger dan met aardappels. Ik heb het recept aangehouden en heb geraspte mozzarella gebruikt als kaas. Al ben je niet koolhydraat arm dan nog is dit dit het lekkerste recept voor wat betreft andijviestamppot. Wij hebben het met een rundervink gegeten voor de makkelijkheid. Dank weer vooruit recept!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*