Andijviestamppot met spekjes en gehaktballetjes.

Koolhydraatarme andijviestamppot

Vandaag heb ik weer een heerlijke koolhydraatarme stamppot gemaakt. Dit keer een ouderwetse andijviestamppot met spekjes en gehaktballetjes. Als basis voor deze stamppot heb ik bloemkoolpuree gebruikt in plaats van aardappelpuree. Hierdoor bevat de stamppot meer groente en minder koolhydraten dan een traditionele andijviestamppot. Nu denk je vast: bloemkool in een stamppot, dat is toch niet lekker? Het tegendeel is waar! De bloemkool proef je door de spekjes, gehaktballetjes en jus bijna niet terug. Bij mij thuis heeft iedereen van deze koolhydraatarme andijviestamppot gesmuld!

Tips:
Verkopen ze in jouw supermarkt geen gesneden andijvie? Koop dan 1 grote krop andijvie en snijd deze zelf in kleine stukjes. Verder is het belangrijk om de bloemkool en andijvie na het koken goed uit te laten lekken. Zo voorkom je dat de stamppot te waterig wordt. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie achter te laten. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme hoofdgerechten.

Print
Andijviestamppot met spekjes en gehaktballetjes.

Koolhydraatarme andijviestamppot

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 20
  • Totale tijd: 35
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

Stamppot:

  • 1 bloemkool
  • 400 gr gesneden andijvie
  • 1 groentebouillonblokje
  • 15 gr boter
  • 50 gr geraspte kaas
  • 125 gr magere spekreepjes
  • snufje nootmuskaat
  • 85 ml jus
  • zout en peper

Gehaktballetjes:

  • 300 gr rundergehakt
  • 1/2 ui, fijngesneden
  • 1 klein ei
  • 1 tl kokosmeel
  • 1/2 el mosterd
  • 1/4 tl knoflookpoeder
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 1/4 tl gedroogde oregano
  • zout en peper

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd vervolgens op een grote snijplank de bloemkool in kleine roosjes. Voeg de bloemkoolroosjes samen met het bouillonblokje toe aan een grote pan. Vul de pan met water en breng het water aan de kook. Kook de bloemkool binnen ca. 12-15 minuten gaar.
  2. Meng ondertussen in een kom de gehakt, fijngesneden ui, ei, kokosmeel, mosterd, knoflookpoeder, oregano, zout, peper en cayennepeper. Kneed dit met de handen goed door elkaar en vorm van het gehakt 10-12 kleine gehaktballetjes. Plaats de gehaktballetjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak de balletjes ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Giet de bloemkool na het koken samen met het water in een vergiet. Zorg ervoor dat je onder het vergiet een bak plaatst om het water op te vangen. Doe het opgevangen water weer terug in de pan en voeg de gesneden andijvie toe. Zet de pan met de andijvie op het vuur en kook de andijvie binnen ca. 3-4 minuten gaar.
  4. Pureer de bloemkool in een kom of pan m.b.v. een staafmixer tot puree. Laat de andijvie na het koken m.b.v. een vergiet uitlekken en prak dit samen met de geraspte kaas door de bloemkoolpuree. Breng de andijviestamppot op smaak met een snufje nootmuskaat, zout en peper.
  5. Pak nu een schone koekenpan en bak hierin de spekreepjes knapperig. Roer de spekjes na het bakken door de stamppot. Verdeel de andijviestamppot in 4 porties en serveer met 3 gehaktballetjes en opgewarmde jus. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de stamppot
  • Calorieën: 411
  • Vetten: 28,9
  • Koolhydraten: 7,3
  • Vezels: 4,5
  • Eiwitten: 28,6
Andijviestamppot met spekjes en gehaktballetjes.

35 Reacties

  1. weer een heerlijk recept van jullie! dank je wel! ik vond alleen 4 porties wel heel kleine porties. ik maak er drie porties van.

    Reageer
  2. Met knolselderij 2 st gemaakt met alleen de spekjes en 3 el slagroom om het smeuïg te maken en rauwe andijvie. We hadden hier zeker genoeg aan met z’n tweeën.

    Reageer
  3. Ik wil even een tip achter laten. Wij stomen de bloemkool altijd gaar in de magnetron met een stoom bakje speciaal daar voor. Als je het op die manier doet is de bloemkool veel droger dan als je het kookt, je hoeft het niet meer uit te laten lekken.

    Reageer
  4. heerlijk voor de 2e keer gemaakt.

    Reageer
  5. Nan Boumeester

    Kan ik het ook maken met knolselderij of koolrabi?? Of geeft dit veel meer calorieën???

    Reageer
    • Hi Nan,

      Dat kan zeker, knolselderijpuree is ook lekker. Je kunt ook kiezen voor een combi van bloemkool en knolselderij.

      Reageer
  6. Heerlijk gegeten

    Reageer
  7. Ik gebruik trouwens ook rauwe andijvie en doe er kleine blokjes kaas door ipv geraspte kaas.

    Reageer
  8. Groot succes ook hier. Man en zoon hadden de aardappels helemaal niet gemist 😉
    Ik heb ook kant-en-klare bloemkoolrijst gebruikt, heb er twee bakken van 400g in gedaan, dat was ook wel nodig.
    Dit komt vaker op tafel!

    Reageer
  9. Dank je wel voor je reactie Quint!
    Groetjes, Monique

    Reageer
  10. Ik wil dit recept graag maken.
    Misschien een stomme vraag maar hoe kom ik aan jus? Komt dit uit een pakje of maak je dat zelf? Zo ja, hoe maak je dat dan?
    Alvast bedankt voor uw reactie.
    Groeten, monit

    Reageer
    • Hi Monique,

      Voor het gemak heb ik een kant-en-klare jus gebruikt. Deze vind je in het vers of houdbaarschap in de supermarkt.

      Groet,

      Quint

      Reageer
  11. Ik heb er ook stamppot rauwe andijvie van gemaakt. Heerlijk.
    Met een theedoek de bloemkool eerst even in “de wringer”, peper, nootmuskaat en natuurlijk een klontje roomboeter er bij. Echt een aanrdader.

    Reageer
  12. Wat een lekker recept! Zeker voor herhaling vatbaar.

    Reageer
  13. Shirley lagger

    Ik vondt het goed te doen. Mijn vriend vondt het heerlijk.Maar ik heb het zoals ik altijd doe met rauwe andijvie gedaan

    Reageer
  14. Heb er zo heerlijk van gegeten. Had voor mezelf wel de 400 gram bloemkool genomen, je houdt er zo weinig van over, daarbij vega spekjes en rauwe andijvie en half gesnipperd ui er door gedaan. Ohja en wat geraspte kaas, ik vind het een blijvertje. Bedankt voor je recept!

    Reageer
  15. Heerlijk gerecht. Ik leg nog wel wat aardappelschijfjes op de bodem van de ovenschaal, dit wordt erg gewaardeerd, deed ik eerst niet. Ook doe ik er nog wat crème fraîche doorheen. Ik maak dit gerecht regelmatig en iedereen smult ervan.

    Reageer
  16. Ien Jennekens

    Met zijn vijven heerlijk gegeten vandaag. Zeer smakelijke stamppot. Ik heb er wel wat aan toegevoegd, nl eerst de spekjes uitgebakken in een wokpan en daarna in het spekvet een fijn gesnipperde uit gefruit en daarna de andijvie meegewokt. Ook heb ik hier kruiden aan toegevoegd, kurkuma, peper, gember en nootmuskaat en ook wat zout. De ui en de kruiden geven een extra lekkere smaak aan de stamppot. De kaas heb ik weggelaten. Dankjewel voor het lekkere recept. 🙂

    Reageer
  17. Erg lekker. Heb wel de hoeveelheid andijvie verdubbeld en geen kaas toegevoegd. De balletjes heb ik in een koekenpan gebakken. Voor herhaling vatbaar.

    Reageer
  18. Ook al had ik geen bloemkool(rijst) in huis, het is ook super lekker met broccolirijst. Zeker voor herhaling vatbaar!!

    Reageer
  19. Het was heerlijk dank

    Reageer
  20. We hebben gesmuld! Dit is zeker een blijvertje.

    Reageer
  21. Vandaag gemaakt. Qua smaak heel lekker en zal ’t zeker opnieuw maken. Alleen de bloemkool noch de andijvie voldoende laten uitlekken en dus inderdaad te waterig. Het gehakt dan maar gewoon in ’n droge pan gebakken en er onder gemengd. Heeft ’n beetje geholpen.
    Bedankt voor de lekkere, gezonde recepten.

    Reageer
  22. Ik heb het gisteren gemaakt het was heerlijk.

    Reageer
  23. Het gezin had er weinig vertrouwen in want we hebben geen goede ervaringen met andijviestamp Ik mag het nog een keer maken… ze vonden het lekker 😁 Het ff koken van de andijvie is lekker!! Dank je wel voor weer een top-recept
    Heb er hamburgers bij gedaan want hoe kom je aan jus als de gehaktballen in de oven gaan??

    Reageer
  24. Dit was heerlijk!

    Reageer
  25. Sherlock Splinter van der Laan

    Het was lekker.

    Reageer
  26. Heerlijke stampot! Zelfs beter dan met aardappelen.

    Reageer
  27. Het was verrukkelijk! Veel lekkerder en luchtiger dan met aardappels. Ik heb het recept aangehouden en heb geraspte mozzarella gebruikt als kaas. Al ben je niet koolhydraat arm dan nog is dit dit het lekkerste recept voor wat betreft andijviestamppot. Wij hebben het met een rundervink gegeten voor de makkelijkheid. Dank weer vooruit recept!

    Reageer
  28. Ook ik heb t recept met rauwe andijvie gemaakt. Smaakte heerlijk, dank voor t recept.

    Reageer
  29. Ik heb er een stampot rauwe andijvie van gemaakt. Was top

    Reageer
    • Ik wil dit recept vandaag gaan maken en ben reuze benieuwd! Ik ga kant en klare bloemkool rijst aanschaffen ipv een verse bloemkool (heb geen keukenmachine nl) hoeveel bloemkool rijst heb ik dan nodig?

      Reageer
      • Hi Claudia,

        Super leuk! Je kunt de bloemkool vervangen door 400 tot 600 gr bloemkoolrijst :).

        Groetjes,

        Quint

        Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*