Arretjescake met kruidnoten

Koolhydraatarme arretjescake met kruidnoten

De kruidnoten liggen weer in de schappen en dat kan maar een ding betekenen, de Sint komt er aan! Speciaal voor Sinterklaas en de komende feestmaand hebben wij een koolhydraatarme arretjescake met kruidnoten gemaakt. Misschien niet iedereen kent arretjescake, maar eigenlijk is het een heel simpel, lekker maar vooral machtig recept. Traditionele arretjescake wordt gevuld met koekjes. In onze versie hebben we de koekjes vervangen met koolhydraatarme kruidnoten voor een speciale Sinterklaas arretjescake.

Arretjescake maken
Arretjescake is een traditioneel Nederlandse cake gemaakt van boter en of margarine, suiker, cacao, eieren en koekjes. De ingrediënten kunnen per streek en recept verschillen, maar de basis is vaak hetzelfde. Het is een cake die moet opstijven in de koelkast en dus niet wordt afgebakken. Wij hebben het traditionele recept zo veel mogelijk gevolgd. Het enige wat we hebben vervangen is de suiker voor erythritol (zoetstof) en de koekjes door onze eigen koolhydraatarme kruidnoten. Met als resultaat een onweerstaanbaar lekkere zachte no bake ‘cake’. Doordat er veel boter wordt gebruikt is de cake best machtig. Wij raden daarom aan om de cake in 12 plakjes te snijden en een half plakje als portie te aanschouwen. Super lekker om je visite mee te verassen of om zelf van te smullen als snack bij een kopje koffie of thee.

Tips
Het maken van de kruidnoten kost het meeste tijd. Het is daarom handig om deze eerst te maken en later op de dag te beginnen met het maken van de arretjescake. Let op: in dit recept wordt bereid met rauwe ei. Bij ouderen en zwangeren wordt dit afgeraden. Je kunt dit recept ook prima maken zonder de eieren, hij zal dan wat minder romig worden en wat harder (fudge structuur). Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere Sinterklaas recepten.

Print
Arretjescake met kruidnoten

Koolhydraatarme arretjescake met kruidnoten

  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 500
  • Totale tijd: 500
  • Porties: 12 plakjes 1x
  • Categorie: Dessert, Snacks

Schaal

Ingrediënten


Bereidingswijze

  1. Maak eerst de kruidnoten volgens het recept op onze website en laat die volledig afkoelen. Klop vervolgens de eieren, erythritol en vanille extract met een elektrische mixer ca. 5 minuten romig op.
  2. Smelt ondertussen de roomboter met de pure chocolade in een steelpannetje boven een laag vuur. Als alles is gesmolten zet je het vuur uit en laat je het even afkoelen.
  3. Voeg de cacaopoeder toe aan de eieren en mix dit goed door. Voeg vervolgens tijdens het mixen de gesmolten botermengsel toe.
  4. Breek nu de een deel van de kruidnoten door de helft en spatel dit in het chocolade beslag. Bekleed een cakevorm met bakpapier en schenk het chocolade beslag in de vorm. Verdeel de overige kruidnoten over de cake en zet de cake vervolgens een nachtje in de koelkast.
  5. Je haalt met gemak 24 porties uit de cake. Snijd de cake in 12 plakken en snijd deze weer door de helft. In de koelkast is de cake maximaal 3 tot 4 dagen houdbaar, je kunt de plakjes ook invriezen om ze langer te bewaren.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/2 plakje
  • Calorieën: 154
  • Vetten: 15,1
  • Koolhydraten: 1,1
  • Eiwitten: 2,6
Arretjescake met kruidnoten

1 reactie

  1. Is erg lekker, maar kan het geen arretjescake noemen. Het is meer een soort chocoladefudge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*