Koolhydraatarme aubergine lasagne met geraspte kaas.

Koolhydraatarme aubergine lasagne

Lasagne is een van mijn favoriete gerechten uit de Italiaanse keuken. In de zomer vind ik het lekker om een lichte en frisse lasagne te maken. Vaak kies ik dan voor onze koolhydraatarme courgette lasagne, maar gisteren heb ik iets nieuws geprobeerd. Ik heb een koolhydraatarme lasagne gemaakt van aubergine! Deze koolhydraatarme aubergine lasagne is compact en lekker romig. De tomatensaus is vol van smaak en goed gevuld met gehakt en champignons. De ricottasaus en geraspte kaas speciaal voor ovengratin maken de lasagne compleet. Doordat de aubergine van nature minder vocht bevat, is de lasagne ook een stuk minder waterig dan de courgette lasagne. Het resultaat: een koolhydraatarme lasagne waar het hele gezin van kan genieten.

Tip: maak je Italiaanse diner compleet door een heerlijke suikervrije citroen panna cotta als dessert te serveren.

Print
Koolhydraatarme aubergine lasagne met geraspte kaas.

Koolhydraatarme aubergine lasagne

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 55
  • Totale tijd: 70
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Italiaans

Schaal

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl zout
  • 500 gr rundergehakt
  • 1 kleine ui, in stukjes gesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngeperst
  • 250 gr champignons, in plakjes gesneden
  • handje verse basilicum, fijngesneden
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 400 gr tomatenpulp (blikje)
  • 1,5 el tomatenpuree
  • zout en peper naar smaak
  • 250 gr ricotta
  • 1 ei
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • 125 gr geraspte kaas voor ovengratin

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak vervolgens de aubergines schoon en snijd deze in plakken van 1 cm dik. Leg de aubergine plakken op een bakplaat en besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout. Bak de aubergine plakken 20 minuten in de voorverwarmde oven en laat na het bakken afkoelen.
  2. Verwarm vervolgens een el olijfolie in een grote hapjespan. Voeg de gesneden uien samen met de geperste knoflook toe aan de pan en bak dit totdat de uien een beetje ‘glazig’ worden, ongeveer 2-3 minuten.
  3. Voeg dan het gehakt toe en bak dit binnen circa. 5 minuten gaar. Voeg als het gehakt gaar is de gesneden champignons toe en bak dit 2-3 minuten mee. Voeg ten slotte de tomatensaus, tomatenpuree, basilicum, oregano, zout en peper toe aan de pan. Laat de inhoud van de pan circa. 15 minuten sudderen boven een laag vuur.
  4. Meng dan om de ricottasaus te maken in een kom de ricotta, ei en 25 gr Parmezaanse kaas.
  5. Pak als de gehaktvulling klaar is een middelgrote ovenschaal en schep hier een beetje van de gehaktvulling in. Leg hier dan een paar gebakken aubergine plakken overheen en besmeer de plakken met de ricottasaus. Bestrooi de plakken vervolgens met een beetje geraspte kaas en de overgebleven Parmezaanse kaas. Herhaal deze stap totdat al je ingrediënten op zijn.
  6. Bak de aubergine lasagne 35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de lasagne na het bakken 10 minuten afkoelen. Snijd de lasagne in vier stukken en genieten maar!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de lasagne
  • Calorieën: 652
  • Vetten: 44,2
  • Koolhydraten: 11,8
  • Eiwitten: 49,2

15 Reacties

  1. Barbecue master

    Heerlijk recept! Je kunt er zelfs een barbecue variant van maken door de aubergines in een barbecue te grillen en vervolgens het gerecht daarin af te bakken.

    Reageer
  2. Tamara Coninx

    Echt een aanrader, net zo lekker (of zelfs nog beter dan ‘normale’ lasagne (vanaf nu is de aubergine lasagne gewoon de norm). Ik eet al een aantal maanden khb en mijn vriend vindt alles zo lekker dat hij met veel plezier mee doet!

    Reageer
  3. Lekkerrrrr👍👍👍

    Reageer
  4. Vanavond gemaakt met een extra laag gewokte verse spinazie. Was heerlijk!

    Reageer
  5. Heerlijk recept! Hoelang kan ik dit gerecht bewaren in de koelkast en hoe warm je hem dan het beste weer op? Bedankt voor alle top recepten!

    Reageer
  6. Dit recept is abnormaal lekker!
    😍 Goed te doen qua calorieën ook. Top!

    Reageer
  7. Deze is gewoon echt super lekker !! nog lekkerder als gewone lasagne. Ik ben geen keukenprincess maar vond deze goed te maken ! aanrader

    Reageer
  8. Super lekker! Weinig koolhydraten maar wel redelijk wat vet vanwege de kaas natuurlijk

    Reageer
  9. Ik heb dit net gemaakt en was echt heerlijk!!! Ik wilde dit maken met vegetarisch gehakt. Maar die was ik helemaal vergeten bij het boodschappen doen. Ik had nog kikkererwten en die erbij gedaan op het laatst. En wat paprika. Was echt super!! Ik had ook niet goed opgelet en de 40 gr parmezaanse gelijk bij de ricotta saus gegooid maar echt wauw!
    Dankjewel voor dit gerechtje 😍

    Reageer
  10. Virginia Figueroa

    Heerlijk! Echt een aanrader!

    Reageer
  11. Het is geen moeilijk recept, het smaakte heerlijk. Volgende keer doe ik nog wat groente door de saus, lijkt me ook lekker.

    Reageer
    • Hoi Quint,
      Ik heb dit recept vast op mijn menu lijstje staan!! Ik ben verzot op aubergine, ik heb hem al voor de derde keer gemaakt👍😋echt om je vingers bij af te likken!!! En je kunt er zelf idd altijd nog wat extra groenten bij doen.
      Dus bedankt voor dit recept.

      Gr. Els

      Reageer
      • Hi Els,

        Super leuk om te horen! Het is inderdaad een lekker basisrecept waar je zelf nog van alles aan kunt toevoegen. Geniet ervan!

        Groetjes,

        Quint

        Reageer
    • Wat een zalige schotel! Zowel mijn man als ik vonden dit het lekkerste koolhydraatarme recept ooit (sinds start enkele maanden terug)! Hebben zelf nog 2 stengels bleekselderij toegevoegd voor een fris knappertje. Was een goede combi.

      Reageer
    • Heb hem vanavond gemaakt, erg lekker!! Extra nog Italiaanse roerbakgroenten erdoor gedaan. Ik heb precies het recept gevolgd, maar ik vond de aubergine hier en daar een beetje stug. Misschien volgende keer wat dunnere plakken….

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*