Koolhydraatarme aubergine lasagne met geraspte kaas.

Koolhydraatarme aubergine lasagne

Lasagne is een van mijn favoriete gerechten uit de Italiaanse keuken. In de zomer vind ik het lekker om een lichte en frisse lasagne te maken. Vaak kies ik dan voor onze koolhydraatarme courgette lasagne, maar gisteren heb ik iets nieuws geprobeerd. Ik heb een koolhydraatarme lasagne gemaakt van aubergine! Deze koolhydraatarme aubergine lasagne is compact en lekker romig. De tomatensaus is vol van smaak en goed gevuld met gehakt en champignons. De ricottasaus en geraspte kaas speciaal voor ovengratin maken de lasagne compleet. Doordat de aubergine van nature minder vocht bevat, is de lasagne ook een stuk minder waterig dan de courgette lasagne. Het resultaat: een koolhydraatarme lasagne waar het hele gezin van kan genieten.

Tip: maak je Italiaanse diner compleet door een heerlijke suikervrije citroen panna cotta als dessert te serveren.

Print
Koolhydraatarme aubergine lasagne met geraspte kaas.

Koolhydraatarme aubergine lasagne

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 55
  • Totale tijd: 70
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Italiaans

Schaal

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl zout
  • 500 gr rundergehakt
  • 1 kleine ui, in stukjes gesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngeperst
  • 250 gr champignons, in plakjes gesneden
  • handje verse basilicum, fijngesneden
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 400 gr tomatenpulp (blikje)
  • 1,5 el tomatenpuree
  • zout en peper naar smaak
  • 250 gr ricotta
  • 1 ei
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • 125 gr geraspte kaas voor ovengratin

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak vervolgens de aubergines schoon en snijd deze in plakken van 1 cm dik. Leg de aubergine plakken op een bakplaat en besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout. Bak de aubergine plakken 20 minuten in de voorverwarmde oven en laat na het bakken afkoelen.
  2. Verwarm vervolgens een el olijfolie in een grote hapjespan. Voeg de gesneden uien samen met de geperste knoflook toe aan de pan en bak dit totdat de uien een beetje ‘glazig’ worden, ongeveer 2-3 minuten.
  3. Voeg dan het gehakt toe en bak dit binnen circa. 5 minuten gaar. Voeg als het gehakt gaar is de gesneden champignons toe en bak dit 2-3 minuten mee. Voeg ten slotte de tomatensaus, tomatenpuree, basilicum, oregano, zout en peper toe aan de pan. Laat de inhoud van de pan circa. 15 minuten sudderen boven een laag vuur.
  4. Meng dan om de ricottasaus te maken in een kom de ricotta, ei en 25 gr Parmezaanse kaas.
  5. Pak als de gehaktvulling klaar is een middelgrote ovenschaal en schep hier een beetje van de gehaktvulling in. Leg hier dan een paar gebakken aubergine plakken overheen en besmeer de plakken met de ricottasaus. Bestrooi de plakken vervolgens met een beetje geraspte kaas en de overgebleven Parmezaanse kaas. Herhaal deze stap totdat al je ingrediënten op zijn.
  6. Bak de aubergine lasagne 35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de lasagne na het bakken 10 minuten afkoelen. Snijd de lasagne in vier stukken en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de lasagne
  • Calorieën: 652
  • Vetten: 44,2
  • Koolhydraten: 11,8
  • Eiwitten: 49,2

2 Reacties

  1. Het is geen moeilijk recept, het smaakte heerlijk. Volgende keer doe ik nog wat groente door de saus, lijkt me ook lekker.

  2. Virginia Figueroa

    Heerlijk! Echt een aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*