Ingrediënten
Schaal
Koekjes
- 75 gr hazelnoten of hazelnootmeel
- 75 gr amandelmeel
- 75 gr koude roomboter
- 25 gr Sukrin Gold of erythritol
- 1 tl psylliumvezels (grof) of 1/2 tl psylliumpoeder
- 1 tl vanille extract
- snufje zout
Vulling
Bereidingswijze
- Hazelnootmeel maken (of sla over als je kant-en-klaar meel gebruikt). Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan of in een voorverwarmde oven op 180°C, tot ze goudbruin zijn. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
- Laat ze kort afkoelen en wrijf de noten in een schone keukendoek om de bruine velletjes te verwijderen (die kunnen een bittere smaak geven). Laat volledig afkoelen.
- Maal de noten in een keukenmachine tot ze lijken op fijn meel of zand. Let op: mix niet te lang, anders ontstaat er notenpasta.
- Deeg maken: meng het hazelnootmeel (of zelfgemaakte gemalen hazelnoten), amandelmeel, boter, Sukrin Gold, psylliumvezels, vanille-extract en zout in een keukenmachine.
- Snijd de koude boter in blokjes en voeg dit toe aan het meel in de keukenmachine. Zet de machine nog een keer samen en mix tot een samenhangend deeg. Maak een deegbal en wikkel in vershoudfolie en laat het deeg 1,5 uur rusten in de koelkast.
- Koekjes vormen: Vorm kleine bolletjes van ongeveer 10 gr per stuk (ca. 18-20 stuks). Druk ze lichtjes plat met je handpalm. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat, met voldoende ruimte ertussen. Zet de koekjes nog 2–3 uur in de koelkast om stevigheid te behouden tijdens het bakken.
- Verwarm de oven voor op 165 °C (hetelucht). Bak de koekjes ca. 12-14 minuten. Kleinere koekjes kunnen iets korter nodig hebben. Laat ze volledig afkoelen op de bakplaat – ze worden steviger na het afkoelen.
- Vulling aanbrengen: Smelt de chocolade au bain-marie. Laat iets afkoelen zodat de chocolade wat dikker wordt en niet direct van de koekjes afloopt.
- Schep een kleine hoeveelheid chocolade op de onderkant van een koekje en plak er een tweede koekje op. Gebruik hiervoor een theelepel of een spuitzakje met een klein puntje. Laat de chocolade volledig uitharden.
Tips
Bewaar de koekjes luchtdicht in de koelkast. Ze zijn dan tot 5 dagen houdbaar. Je kunt ze ook langer in de vriezer bewaren.