Banketstaaf met spijs

Koolhydraatarme banketstaaf

Met pakjesavond in aantocht is het hoog tijd voor een nieuwe Sinterklaas lekkernij. Een echte klassieker en favoriet van ons is de banketstaaf. We hebben al een heerlijke koolhydraatarme speculaasstaaf op de website staan, maar komen nu met het authentieke recept. We maken deze banketstaaf onder andere van amandelmeel, lupinemeel, erythritol en roomboter. Deze banketstaaf is niet alleen koolhydraatarm, maar ook glutenvrij! Bak de banketstaaf op het moment dat je hem gaat eten, want vers is die het lekkerst.

Koolhydraatarme banketstaaf maken

De banketstaaf ken je misschien ook wel als amandelstaaf, Sinterklaas letter of banketletter. De banketletter komt vanuit de Nederlandse Antillen en is in Nederland erg populair tijdens de feestdagen. De banketstaaf is gemaakt van een laag bladerdeeg en gevuld met amandelspijs. Voor de koolhydraatarme versie maken we een koolhydraatarm bladerdeeg van amandelmeel en lupinemeel. Het maken van bladerdeeg kost net als in een traditioneel bladerdeeg recept wat tijd. Het deeg moet je meerdere keren vouwen, laten rusten in de vriezer en dan deze stappen herhalen. Het kost dus even tijd, maar het heeft echt een positief effect op de structuur van het koolhydraatarme bladerdeeg. Voor de kleur van de korst en het krokante korstje van het deeg smeren we eigeel op de bovenkant voordat deze de oven in gaat.

Spijs maken

De amandelspijs maken we bijna hetzelfde als het traditionele recept, alleen vervangen we de suiker door erythritol. De amandelspijs maak je heel gemakkelijk van amandelmeel, ei en dus erythritol. Je kunt de amandelspijs zo zoet maken als je zelf lekker vindt. Als je de spijs net zo zoet wilt krijgen als in het originele recept moet je wel iets extra erythritol aan de spijs toevoegen. Proef tussendoor voordat je de amandelspijs in de vershoudfolie wikkelt. Is het te dun, voeg dan extra meel toe en als het te droog is wat extra ei. Maak als je tijd hebt de amandelspijs een dag of twee vooraf zodat het al even in de koelkast ligt. Dan gaan de smaken in elkaar over en is de spijs op zijn lekkerst.

Tips
Bak de banketstaaf het liefst op het moment dat je deze gaat serveren. Je kunt alles al maken en in de koelkast leggen. Doe alleen het eigeel er pas op als je de banketstaaf in de oven doet. Je kunt de banketstaaf ook kort opwarmen in de oven als deze al is afgebakken. Je kunt ook een deel invriezen. Piep de banketstaaf dan ook weer even op in de oven. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere Sinterklaas recepten.

Print
Banketstaaf met spijs

Koolhydraatarme banketstaaf

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 105
  • Kooktijd: 20
  • Totale tijd: 125
  • Porties: 1 banketstaaf 1x

Schaal

Ingrediënten

Amandelspijs

Bladerdeeg

Garnering

  • 1 ei

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Begin met het maken van de amandelspijs. Meng in een keukenmachine of met een mixer de erythritol, citroenrasp en de eieren tot een pasta. Voeg het amandelmeel en een snufje zout toe en meng tot er een gladde pasta ontstaat. Proef tussendoor en voeg naar smaak extra erythritol toe. Is het mengsel te dun geworden? Voeg dan wat extra amandelmeel toe.
  2. Schep de amandelspijs uit de kom in een vershoudfolie. Vorm er een rol van en maak de folie goed strak dicht. Leg de spijs in de koelkast, totdat je het gaat gebruiken. 
  3. Ga nu verder met het deeg voor de banketstaaf. Weeg de boter af en snij het benodigde stuk in één gedeelte af. Wikkel de boter in vershoudfolie en leg in de vriezer voor 30 minuten.
  4. Zet ook een schaaltje met koud water in de vriezer. Ga ondertussen verder met het deeg. Voeg alle droge ingrediënten toe aan een mengkom.
  5. Haal de boter uit de vriezer en pak een grove kaasrasp. Dip de klont boter in het meelmengsel en rasp de klont vervolgens met de kaasrasp. Herhaal dit, totdat alle boter is geraspt. Zorg dat je de boter zo min mogelijk aanraakt, zodat deze niet opwarmt. Je kunt de boter raspen boven de kom met meel. Zorg alleen dat je ruimte overhoudt om de boter nog te dippen in het meel.
  6. Meng met een vork het meel met de boterrasp, totdat alle boter bedekt is met meel. Haal het schaaltje met koud water uit de vriezer. Voeg 40 ml water uit het schaaltje toe aan het meel. Voeg extra water (1 el per keer) toe, als het dreeg nog te droog is. Het deeg moet vochtig zijn, maar niet nat.
  7. Vorm een bal van het deeg, maar probeer zo min mogelijk te kneden. De klontjes boter blijven op dit punt nog zichtbaar. Wikkel het deeg weer in de vershoudfolie en laat het deeg 15 minuten rusten in de vriezer.
  8. Haal het deeg uit de vriezer en leg op een siliconen bakmat. Bestrooi het deeg met amandelmeel en vorm met je handen een rechthoek. Strooi wat amandelmeel aan beide zijkanten.
  9. Pak een vel bakpapier en leg dit op het deeg. Rol met een deegroller het deeg plat, zodat de bakmat met het deeg is bedekt (30×20 cm) Probeer de zijkanten zo recht mogelijk te houden.
  10. Vouw de twee lange zijden naar het midden en vouw dit dubbel. Wikkel het opgevouwen deeg in vershoudfolie en leg deze 10 minuten in de vriezer.
  11. Herhaal stap 9 en 10 twee keer, zodat er laagjes ontstaan in het deeg. Verwarm als je klaar bent rollen en vouwen de heteluchtoven voor op 220 graden.
  12. Haal het deeg uit de vriezer en rol het voor een laatste keer uit. Dit keer iets minder breed (30×15 cm). Haal de amandelspijs uit de koelkast en leg deze in de lengte in het midden van het deeg.
  13. Vouw de twee korte uiteinden van het deeg over de amandelspijs. Bestrijk deze twee uiteinden licht met water. Vouw één lange kant van het deeg over de amandelspijs, rol half door, zodat het deeg goed aan de spijs plakt. Besprenkel tot slot de andere kant van het deeg met een klein beetje water en vouw over de rol amandelspijs.
  14. Splits een ei en smeer met een kwast wat eigeel op de bovenkant van de banketstaaf. Leg de banketstaaf met de naad naar beneden op de siliconen bakmat of op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de banketstaaf 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  15. Snijd de banketstaaf in stukjes en serveer direct (warm is de staaf het lekkerst).

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 plakje (1/12)
  • Calorieën: 154
  • Vetten: 12,9
  • Koolhydraten: 1,2
  • Vezels: 3,3
  • Eiwitten: 6,4

 

Banketstaaf met spijs

1 reactie

  1. ik heb het deeg van fathead deeg gemaakt. 100gr amandelmeel, zoetstof, vanille en koekkruiden

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*