Koolhydraatarme blauwe bessen crumble.

Koolhydraatarme blauwe bessen crumble

Deze blauwe bessen crumble repen zijn de perfecte balans tussen zoet en fris. Een krokante bodem van gebruinde boter en amandelmeel, een sappige fruitvulling van blauwe bessen en een kruimelige topping. Alles wat je van een klassieke crumble verwacht, maar dan koolhydraatarm én eenvoudig te maken. Ideaal als traktatie bij de koffie of als zomers dessert met een schepje koolhydraatarm ijs.

Hoe maak je koolhydraatarme & glutenvrije crumble?

Zoals de naam al verklapt, draait het bij dit baksel om die heerlijke crumble. De bodem en topping maak je met gebruinde boter voor een nootachtige smaak die perfect samengaat met amandelmeel. We kiezen bewust voor amandelmeel, omdat het weinig koolhydraten bevat, glutenvrij is en uitstekend past bij zoete bakrecepten. Let er bij het kiezen op dat je amandelmeel van blanke (geblancheerde) amandelen gebruikt. Voor het beste resultaat raden wij uiteraard ons eigen Lowcarbchef amandelmeel aan.

De frisse blauwe bessen vormen een perfecte combinatie met het zoete deeg van amandelmeel. Tijdens het bakken smelten de smaken samen tot een smeuïge vulling met een krokante bite. Na het afkoelen kun je het geheel eenvoudig in stukken snijden,  perfect om te delen, als je ze tenminste niet allemaal zelf opeet!

Tips

De crumble kun je een paar dagen in een afgesloten bakje bewaren in of buiten de koelkast. In de koelkast worden de repen wat smeuïger. Als je ze langer wilt bewaren, kun je ze gesneden zeker een maand in de vriezer bewaren. Deze blauwe bessen crumble is echt lekker voor af en toe als verwenmomentje bij een kopje of koffie thee? Wil je graag een nog gezondere versie maken? Bekijk dan ons recept voor frambozen crumble repen of blauwe bessen ontbijt crumble!

Blauwe bessen crumble.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Koolhydraatarme blauwe bessen crumble.

Koolhydraatarme blauwe bessen crumble

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 12 1x
  • Categorie: Dessert, Snacks

Ingrediënten

Schaal

Bereidingswijze

  1. Laat de boter in een pan met lichte bodem op middelhoog vuur smelten. Zodra de boter volledig gesmolten is, ontstaat er een schuimlaag. Blijf rustig roeren.
  2. Blijf met een garde tijdens het verwarmen in de boter roeren. Na een paar minuten verandert de kleur van de boter langzaam van geel naar goudbruin. Op de bodem verschijnen kleine bruine puntjes. dit zijn de melkbestanddelen die karamelliseren. De geur wordt nootachtig en lichtzoet: een teken dat de boter goed gebruind is. Haal de pan dan gelijk van het vuur.
  3. Om te voorkomen dat de boter te donker wordt, kun je het eventueel direct in een andere kom overschenken.
  4. Meng in een grote mengkom het amandelmeel (260 gr), de erythritol (80 gr) en het bakpoeder. Voeg het ei en het vanille-extract toe en meng met een spatel voorzichtig door elkaar tot een kruimelig deeg ontstaat.
  5. Voeg de gebruinde boter toe en schep ook dit met de spatel door het deeg.
  6. Bekleed een vierkante bakvorm van 20 cm x 20 cm met bakpapier en verdeel ⅔ van het deeg over de bodem (bewaar de rest voor de crumble). Verwarm de heteluchtoven voor op 165 graden en bak de bodem 10 minuten.
  7. Maak ondertussen de vulling door de blauwe bessen, het citroensap, de erythritol (40 gr) en het water in een steelpan te doen. Laat op laag vuur pruttelen tot de bessen deels uit elkaar vallen. Zet het vuur uit en roer de xanthaangom door de warme vulling.
  8. Verdeel de vulling over de gebakken bodem. Voeg nu 15 gram extra amandelmeel toe aan het overgebleven deeg en verkruimel het deeg over de vulling.
  9. Bak de crumble 25 tot 30 minuten op 165 graden. Laat volledig afkoelen en snijd daarna in 12 stukken!

Tips

Bij het bruinen van de boter is het belangrijk dat je een pan met een lichte bodem gebruikt, zodat je de kleur goed kunt volgen. Roer continu en houd het vuur op middelhoog. Zodra de boter goudbruin kleurt en nootachtig ruikt, haal je de pan direct van het vuur om verbranden te voorkomen.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 stuk (1/12 van de crumble)
  • Calorieën: 227
  • Vetten: 21,1
  • Koolhydraten: 3,8
  • Vezels: 2,9
  • Eiwitten: 5,7
Koolhydraatarme blauwe bessen crumble.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*