Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Koolhydraatarme blauwe bessen crumble.

Koolhydraatarme blauwe bessen crumble

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 12 1x
  • Categorie: Dessert, Snacks

Ingrediënten

Schaal

Bereidingswijze

  1. Laat de boter in een pan met lichte bodem op middelhoog vuur smelten. Zodra de boter volledig gesmolten is, ontstaat er een schuimlaag. Blijf rustig roeren.
  2. Blijf met een garde tijdens het verwarmen in de boter roeren. Na een paar minuten verandert de kleur van de boter langzaam van geel naar goudbruin. Op de bodem verschijnen kleine bruine puntjes. dit zijn de melkbestanddelen die karamelliseren. De geur wordt nootachtig en lichtzoet: een teken dat de boter goed gebruind is. Haal de pan dan gelijk van het vuur.
  3. Om te voorkomen dat de boter te donker wordt, kun je het eventueel direct in een andere kom overschenken.
  4. Meng in een grote mengkom het amandelmeel (260 gr), de erythritol (80 gr) en het bakpoeder. Voeg het ei en het vanille-extract toe en meng met een spatel voorzichtig door elkaar tot een kruimelig deeg ontstaat.
  5. Voeg de gebruinde boter toe en schep ook dit met de spatel door het deeg.
  6. Bekleed een vierkante bakvorm van 20 cm x 20 cm met bakpapier en verdeel ⅔ van het deeg over de bodem (bewaar de rest voor de crumble). Verwarm de heteluchtoven voor op 165 graden en bak de bodem 10 minuten.
  7. Maak ondertussen de vulling door de blauwe bessen, het citroensap, de erythritol (40 gr) en het water in een steelpan te doen. Laat op laag vuur pruttelen tot de bessen deels uit elkaar vallen. Zet het vuur uit en roer de xanthaangom door de warme vulling.
  8. Verdeel de vulling over de gebakken bodem. Voeg nu 15 gram extra amandelmeel toe aan het overgebleven deeg en verkruimel het deeg over de vulling.
  9. Bak de crumble 25 tot 30 minuten op 165 graden. Laat volledig afkoelen en snijd daarna in 12 stukken!

Tips

Bij het bruinen van de boter is het belangrijk dat je een pan met een lichte bodem gebruikt, zodat je de kleur goed kunt volgen. Roer continu en houd het vuur op middelhoog. Zodra de boter goudbruin kleurt en nootachtig ruikt, haal je de pan direct van het vuur om verbranden te voorkomen.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 stuk (1/12 van de crumble)
  • Calorieën: 227
  • Vetten: 21,1
  • Koolhydraten: 3,8
  • Vezels: 2,9
  • Eiwitten: 5,7