Lasagne met bloemkool en bolognesesaus.

Koolhydraatarme bloemkool lasagne

Op zoek naar een lekker en gezond lasagne recept? Probeer dan eens deze koolhydraatarme bloemkool lasagne. Deze heerlijke lasagne maak je met zelfgemaakte bloemkool lasagnebladen in plaats van pasta. Hierdoor bevat deze lasagne meer groente en ca. 70% minder koolhydraten dan een traditionele lasagne. De vulling bestaat uit een zelfgemaakte bolognesesaus met champignons, ui en knoflook. Verder hebben we in plaats van bechamelsaus zelf een saus van ricotta, ei en kaas gemaakt. Het eindresultaat is een compacte en romige lasagne met een heerlijke smaak. Een portie bevat slechts 11,4 gr koolhydraten. Kortom een lekker en gezond gerecht waar het hele gezin van kan genieten!

Tips:
Met dit recept maak je een bloemkool lasagne voor vier personen. Als je liever vegetarisch eet kun je het rundergehakt eventueel weglaten of vervangen door vegetarisch gehakt. De lasagne is lekker om te eten als diner met een beetje rucola of een frisse salade. De lasagne kun je na bereiding 2 dagen in de koelkast bewaren. Het is ook mogelijk om de lasagne per portie in te vriezen als je het langer wilt bewaren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme pasta recepten.

Print
Lasagne met bloemkool en bolognesesaus.

Koolhydraatarme bloemkool lasagne

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 70
  • Totale tijd: 90
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Italiaans

Schaal

Ingrediënten

Bloemkool lasagnebladen:

  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 15 gr Parmezaanse kaas
  • 2 eieren
  • zout en peper naar smaak

Bolognesesaus:

  • 500 gr (mager)rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gr champignons
  • 400 gr tomatenblokjes of pulp
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 el tomatenpuree
  • zout en peper naar smaak

Ricotta saus en lasagne:

  • 250 gr ricotta
  • 1 ei
  • 25 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 65 gr geraspte mozzarella
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

Lasagnebladen:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet deze in met een beetje olijfolie. Verwarm vervolgens een beetje olie op in een koekenpan en voeg de bloemkoolrijst toe. Breng op smaak met zout en peper en roerbak de rijst binnen 4 minuten gaar.
  2. Doe de bloemkoolrijst in een schone theedoek en wring al het vocht eruit. Voeg de bloemkoolrijst vervolgens toe aan een kom met de eieren, parmezaanse kaas, zout en peper. Meng goed en verdeel het mengsel over de bakplaat met bakpapier.
  3. Bak de bloemkool lasagnebladen 15 minuten in de voorverwarmde oven en laat na het bakken 10 minuten afkoelen. Snijd in 6 evengrote bladen en zet opzij.

Bolognesesaus en lasagne:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Snijd de ui en champignons in kleine stukjes en pers de knoflook fijn. Verwarm een klein beetje olijfolie in een grote koekenpan en voeg de gesneden ui en geperste knoflook toe. Bak dit 1 minuut totdat de ui begint te verkleuren. Doen dan de champignons in de pan en bak deze 2 minuten mee.
  2. Voeg het rundergehakt toe en bak dit gaar. Voeg ten slotte de tomatenpulp, puree, Italiaanse kruiden, zout en peper toe. Laat de saus 10-15 minuten sudderen zonder deksel.
  3. Meng ondertussen in een kom de ricotta, ei en een handje parmezaanse kaas. Pak dan een ovenschotel en vet deze in met olie.
  4. Schep een aantal opscheplepels bolognesesaus in de schotel. Leg hier paar bloemkool lasagnebladen bovenop en besmeer dit ricotta saus. Bestrooi dit met een beetje parmezaanse kaas en mozzarella. Herhaal dit totdat alle ingrediënten op zijn.
  5. Dek de schotel af met aluminiumfolie en bak het 25 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder dan de folie en bak nogmaals 15 minuten. Snijd de lasagne in vier stukken en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de lasagne
  • Calorieën: 528
  • Vetten: 32,4
  • Koolhydraten: 11,4
  • Vezels: 4,2
  • Eiwitten: 46,4
Lasagne met bloemkool en bolognesesaus.

18 Reacties

  1. Dit lijkt me een super lekkere lasagne…
    Dus op naar de supermarkt en kokerrellen maar weer🎉😊😜

  2. Dit was echt mega lekker!! Dikke aanrader. Gelukkig hadden we nog over, dus 2 dagen later nog een keer genieten.
    Alleen had ik naar mijn mening te weinig lasagne bladen om een goede opbouw en verdeling te maken. Maar het smaakte er niet minder om.

  3. Wat een heerlijke lasagne! Deze keer had ik aan de rode saus 1 geraspte wortel en 1 stengel selderij toegevoegd samen met de champions.
    Het uitknijpen van de bloemkool was even een uitdaging maar uiteindelijk prima gelukt zonder brandblaren.
    De hoeveelheid lasagna vel in het recept is voor 2 lagen in te leggen.

  4. Gossie pietje, super lekker!
    Dit is zeker een blijvertje voor ons!

  5. Kun je de bladeren ook invriezen?f de klaargemaakte schotel in porties invriezen?lijkt me erg lekker maar ik woon alleen vandaar mijn vraag!

  6. Pieter Zaandam

    Wat een heerlijke lasagne. Echt heerlijk.
    Het hele bloemkoolgedeelte heb ik overgeslagen. Ik heb in plaats daarvan pompoenbladen gebruikt. Scheelt enorm veel tijd.
    Ook heb ik de meeste kaas in het recept in de ricotta saus gedaan en minder los tussen de bladen. Toprecept dit!

  7. Was weer heerlijk zoals met de recepten van quint:) je heb een goeie smaak en zo grappig me vriend die normaal gesproken niet van lasagne houd🙈 likte bij deze gezonde variant zijn vingers af😉
    Btw die knolselderij friet was ook goed gelukt nog bedankt voor het doorgeven van het recept 😊 groetjes conchita

  8. Gisteren gegeten met Pompoen-lasagnebladen van de AH (luie versie). Smaakte uitstekend!

  9. Wat een heerlijke lasagne schotel. We hebben genoten. Ik heb het precies gedaan zoals je hebt geschreven en alles klopt. Was de eerste keer dat ik lasagne bladen van bloemkool rijst hebt gemaakt… Geweldig!!
    Een aanrader.
    Mag ik nog de vraag stellen of je met deze bodem ook pizza kunt maken?

    • Hi Bea,

      Bedankt voor je reactie! Ik raad niet aan om een pizza te maken van de bladen. We hebben wel een bloemkoolpizza recept. Deze vind je hier.

      Groetjes,

      Quint

  10. Ricardo Schenk

    Lekkere lasagne. Makkelijk te maken en gaat er prima in , ook bij de kinderen. Je moet wel even een beetje wennen aan de smaak omdat er heel veel smaaktoevoegers uit zijn. Maar lekker gerecht !

  11. Meerdere keren per week maak ik recepten van lowcarbchef. Wij zijn altijd zeer lovend over alle recepten. Dit viel tegen. Dit recept vergde veel tijd en smaakte melig, mijn man die alles lekker vindt vond dit niet lekker. Hij vond de drie lowcarbchef maaltijden die ik deze week heb gemaakt allemaal veel lekkerder zei hij. Wel buikje gevuld en toch een gezonde maaltijd gegeten.

    • Hi Irma,

      Jammer dat de bloemkool lasagne niet heeft gesmaakt. Je moet er van houden. Wellicht dat onze pompoenlasagne of courgette lasagne beter bevalt!

      Groetjes,

      Quint

  12. Gisteren gemaakt maar met courgette ipv bloemkoolbladeren. Was echt ontzettend lekker!

  13. Ik vond de bladen van bloemkool echt leuk om te maken, maar je moet er wel even tijd voor nemen en al eerder in de middag beginnen. Het is niet de topper, maar prima te eten qua smaak. Verhouding bloemkool lasagne bladen en saus lag wat scheef. Volgende keer neem ik 600 gram.

  14. Was heerlijk dankjewel, wij zijn beginnend koolydraatarm te eten en dit was zo juist ons eerste recept! Nogmaals bedankt.

  15. Heerlijk deze lasagne. Ook echt een leuk recept om te maken. De bloemkoolbladeren passen er perfect bij. Hier ook een man in huis die normaal niets van lasagne moet weten. Maar deze vond hij heerlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*