Bloemkoolpap met aardbeien.

Koolhydraatarme bloemkoolpap

Bloemkool is één van de meest gegeten groente in Nederland. Ook in het koolhydraatarm dieet wordt bloemkool vaak gebruikt. Dat is niet zonder reden, bloemkool bevat namelijk weinig koolhydraten en heeft een neutrale smaak. Dit maakt het ideaal om te gebruiken als vervanger voor o.a. rijst en meel. Je kunt er zelfs zoete gerechten mee maken, zoals deze heerlijke bloemkoolpap. Deze koolhydraatarme pap is super lekker, voedzaam en gezond. Kortom een goed begin van je dag!

Pap gemaakt van bloemkool?
Ja dat lees je goed! Met dit recept maak je een heerlijke ontbijtpap van bloemkool. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kun je daarom ook goed verwerken in zoete recepten. We gebruiken voor deze pap kant-en-klare bloemkoolrijst, omdat de bloemkool dan ook wat structuur geeft aan de pap. Het is belangrijk om de bloemkoolrijst eerst samen met de melk te koken, zo kan de smaak goed in de bloemkool trekken en is het gelijk wat zachter. Wij hebben volvette kokosmelk gebruikt, omdat dit dikker is van structuur en goed combineert met de bloemkool. Verder hebben we lijnzaad en hennepzaad toegevoegd. Deze twee zaden samen nemen vocht op en zorgen voor de echte pap structuur. Daarnaast zijn ze super gezond en rijk aan eiwitten en omega-3-vetzuren.

Smaakmakers in de pap
De kokosmelk zorgt voor een aangename structuur en geeft de pap een lichtzoete smaak. Je kunt dit eventueel vervangen door ongezoete amandelmelk, voeg dan wel een halve eetlepel erythritol en mct-olie toe, voor de structuur en smaak. Ook voegen we een beetje kaneel toe en vanille eiwitpoeder. Deze maken de pap iets zoeter. De bloemkoolpap is niet compleet zonder de topping. Wij hebben gekozen voor een topping met verse aardbeien en cacaonibs. De smaakmakers in de pap zorgen ervoor dat je de bloemkool nauwelijks terug proeft.

Tips
Je kunt de verse aardbeien ook pureren voor zelfgemaakte aardbeienpuree. Dit geeft het ontbijt een extra zoete aardbeiensmaak. Voeg als variatie op dit recept een theelepel cacao toe voor een chocolade versie van de koolhydraatarme overnight bloemkool oats. Gebruik dan eiwitpoeder met een chocolade smaakje. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme ontbijt recepten.

Print
Bloemkoolpap met aardbeien.

Koolhydraatarme bloemkoolpap

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 5
  • Totale tijd: 195
  • Porties: 1 schaaltje 1x
  • Categorie: Ontbijt

Schaal

Ingrediënten


Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Voeg de bloemkoolrijst, plantaardige melk, erythritol, snufje zout en kaneel toe aan een steelpannetje en breng aan de kook. Kook totdat de bloemkool gaar en zacht is, ongeveer 2 minuten. 
  2. Haal de pan van het vuur en voeg al roerend een de collageen en eiwitpoeder toe. Mix goed, totdat er geen klontjes meer zijn van de poeders. Voeg dan ook de 2 soorten lijnzaad en het hennepzaad toe.
  3. Laat de pap even afkoelen en giet dan in een potje met deksel. Doe de deksel dicht en laat de pap een nachtje in de koelkast staan.
  4. Haal het potje de volgende ochtend uit de koelkast en serveer met gesneden verse aardbeien, gehakte noten en cacaonibs.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 schaaltje / potje
  • Calorieën: 552
  • Vetten: 34,6
  • Koolhydraten: 10
  • Vezels: 13
  • Eiwitten: 34,8
Bloemkoolpap met aardbeien.

3 Reacties

  1. Heerlijk ontbijtje! En alvast een portie koolhydraatarme groenten binnen. Koud eten kan maar wat mij betreft is warm ook lekker. Misschien iets meer bloemkolerig maar niet storend wat mij betreft. En die bloemkoolrijst kun je trouwens heel eenvoudig zelf maken als je een staafmixer hakmolentje of een keukenmachine hebt. In een eenvoudige koffiemolen maal ik vervolgens het lijnzaad vers zodat het niet oxideert. In plaats van de eetlepel heel lijnzaad heb ik chiazaad gebruikt, dat neemt ook vocht op. Omdat ik geen amandelmelk in huis had, heb ik gewoon water toegevoegd en klein beetje amandelmeel (maar dat is denk ik niet eens nodig). Kortom, freewheelen met dit perfecte basisrecept werkt ook prima. Ik wil wel meer van die ‘zoete’ groentenpapjes

    Reageer
  2. Lijktme lekker! Ik heb ecgter geen collageenen eiwitpoeder in huis,kan het ook zonder?

    Reageer
    • Hi Marieke,

      Het eiwitpoeder geeft de pap iets meer structuur en voedingswaarden. Je kunt het weglaten, maar kook er dan een eitje bij, zodat het ontbijt goed vult. Verder geeft het eiwitpoeder ook een smaakje aan de pap, voeg daarom als je dit weglaat wat kaneel of vanille-extract toe.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*