Bloemkoolsteak met ricottadip

Koolhydraatarme bloemkoolsteak met ricottadip

Bloemkool is een van de meest gebruikte groente in de koolhydraatarme keuken. Het heeft een neutrale smaak en lekkere bite, waardoor het een ideale vervanger is voor veel koolhydraatrijke producten. Denk aan de bloemkoolrijst, bloemkoolpuree of bloemkoolpizza. In dit nieuwe recept maken we van de bloemkool een heerlijke steak. De bloemkoolsteak serveren we op een eiwitrijke dip van ricotta en feta. Een heerlijk vegetarisch gerecht waar het hele gezin van kan genieten.

Bloemkoolsteak, wat is dat?

Bloemkoolsteak is een vega variant op de klassieke steak. Natuurlijk kun je het niet met een echte steak vergelijken, maar qua vorm lijkt het er zeker op! Het is overgewaaid uit Engeland en ondertussen echt een hit onder vegetariërs en veganisten Uit een bloemkool haal je 2 mooie bloemkoolsteaks. Om een steak te krijgen, snijd je de bloemkool doormidden en snijd je uit elke helft vanaf de binnenkant er een dikke plak uit. De stam van de bloemkool snijd je niet weg, want dit houdt het geheel bij elkaar. De bloemkoolsteak smeren we in met olijfolie en kruiden we goed. Zo wordt de steak lekker krokant in de oven en krijgt het een lekker smaakje!

Bloemkool bevat van zichzelf weinig vetten en eiwitten. Om deze maaltijd volwaardig te maken combineren we de bloemkoolsteak met een dip van ricotta en feta. De dip zit vol eiwitten en vetten, maar geeft ook extra smaak aan het gerecht.

Variatietips

De kruiden bepalen een groot deel van de smaak. Je kunt met de kruiden spelen om elke keer weer een andere smaak steak te krijgen. Wij hebben gekozen voor een Midden-Oosterse kruiden, maar je kunt er ook bijv. kiezen voor een Italiaanse smaak door Italiaanse kruiden te gebruiken of een Aziatisch tintje door chilivlokken, kurkuma of zelfs sojasaus toe te voegen! Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten!

Print
Bloemkoolsteak met ricottadip

Koolhydraatarme bloemkoolsteak met ricottadip

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

Bloemkoolsteak

  • 1 grote bloemkool
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl sumak
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl peper
  • olijfolie (ca. 20 ml)
  • verse peterselie
  • 20 gr pijnboompitten

Ricottadip

  • 1 teentje knoflook
  • 175 gr feta + extra
  • 85 gr ricotta
  • 2 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1/2 tl sumak
  • zout en peper naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 225 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak de bloemkool schoon en snijd de bladeren weg (niet de stam). Snijd de bloemkool door de helft en snijd uit elke helft twee dikke plakken.
  2. Meng de kruiden voor de bloemkool door elkaar in een bakje. Smeer de bloemkoolsteaks aan beide kanten in met de kruiden en een ruime hoeveelheid olijfolie
  3. Zet de bloemkoolsteak in de voorverwarmde oven voor 25 minuten. Dek de bloemkool de eerste 5 minuten af met bakpapier of aluminiumfolie. Haal er af en laat 10 minuten doorbakken. Draai de bloemkool nu voorzichtig om en bak nogmaals 5 minuten. Dek de bloemkool voor de laatste 5 minuten nogmaals af met bakpapier of aluminiumfolie.
  4. Ga ondertussen verder met het maken van de dip. Snijd hiervoor een teentje knoflook fijn en voeg alle ingrediënten voor de dip toe aan een keukenmachine of blender. Meng net zo lang, totdat er een gladde pasta ontstaat. Breng op smaak met extra peper en/of zout.
  5. Rooster ondertussen in een koekenpan de pijnboompitten goudbruin.
  6. Verdeel als de bloemkool klaar is de dip over 2 borden. Als een soort bedje voor de bloemkool.
  7. Haal de bloemkoolsteaks uit de oven en leg deze op de dip. Druppel er nog wat olijfolie omheen samen met peper. Garneer de bloemkool met pijnboompitten, peterselie en eventueel wat overgebleven feta.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 564
  • Vetten: 46,8
  • Koolhydraten: 8,6
  • Vezels: 4,5
  • Eiwitten: 24,7
Bloemkoolsteak met ricottadip

2 Reacties

  1. Omdat bakken in een oven langer duurt zonder dat het meerwaarde heeft, hebben we dit recept een klein beetje aangepast: Snij een kleine bloemkool (helemaal) in hele kleine roosjes. Schudt ze in een schaal door de olie en kruiden. Bak ze, afhankelijk van de grootte van je airfryer, de grootte van de portie en al dan niet voorverwarmen in 8 à 12 minuten in een airfryer op 180º, tot de roosjes bruin beginnen te worden en de stammetjes zacht genoeg zijn naar je smaak.

    Tot mijn verbazing worden de roosjes in de airfryer zelfs knapperig, wat me in de oven niet lukte zonder dat hij deels verbrandde.

    De feta door de ricotta mixen lukte voor geen meter. De feta blijft een klomp klei, hoeveel geweld je er ook op loslaat 😅. We gebruiken daarom de ricotta als sausje en de feta kruimelen we er gewoon overheen. Een heel pakje feta is wel erg veel. De helft is voor ons meer dan genoeg, zeker met de ricotta er nog bij.

    Reageer
  2. Erg lekker, en grappig dat de dip naar hummus smaakt. Deze gaan we vaker maken. Niet te vaak, want er zitten toch wel erg veel calorieën in als je af wilt vallen.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*