Bobotie met sperziebonen en rijst.

Koolhydraatarme bobotie

Het is weer tijd voor een lekker en gezond koolhydraatarm hoofdgerecht! Dit keer hebben we koolhydraatarme bobotie gemaakt. Bobotie is een gerecht afkomstig uit Zuid-Afrika dat bestaat uit gehakt, ei, sperziebonen en diverse kruiden. In Nederland kennen de meeste mensen het gerecht van het pakje Knorr wereldgerechten. Wij hebben het gerecht van Knorr gebruikt als inspiratie voor onze koolhydraatarme variant!

Koolhydraatarme bobotie maken
Bobotie is een vleesschotel met als belangrijkste smaakmaker kerrie. De basis is vaak hetzelfde, namelijk gehakt, ei en melk. Bobotie wordt vaak gebakken in de oven en geserveerd met rijst en rozijnen. Wij hebben ervoor gekozen om de rijst te vervangen door bloemkoolrijst en de rozijnen weg te laten. Hierdoor bevat een portie slechts 13,7 gr koolhydraten. Het verschil in smaak is bijna niet te proeven! De bloemkoolrijst is juist een aanvulling en geeft het gerecht een frisse smaak die goed combineert met de rijke kerriesmaak.

Tips
Met dit recept maak je 2 grote porties of 3 kleine porties bobotie. Je kunt eventueel naar smaak meer of minder kruiden toevoegen. Restjes kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren en opnieuw opwarmen in de magnetron of oven. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten.

Print
Bobotie met sperziebonen en rijst.

Koolhydraatarm bobotie

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • 250 gr sperziebonen
  • 125 gr champignons
  • 300 gr rundergehakt, mager
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eieren
  • 100 ml volle melk
  • 2 tot 3 tl kerrie
  • 1 tl koriander
  • 1/2 tl gember
  • snufje kaneel
  • 400 gr bloemkoolrijst
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 190 graden. Maak de sperziebonen schoon en verwijder de uiteindes. Zet een pan met water op en kook de sperziebonen ca. 5 minuten voor. Snijd ondertussen de champignons, ui en knoflook in kleine stukjes.
  2. Verwarm een el olijfolie in een koekenpan en voeg de gesneden ui, knoflook en de kerrie, koriander, gember, kaneel, zout en peper toe aan de pan. Fruit dit kort en voeg na 2 minuten het gehakt toe. Bak het gehakt gaar.
  3. Voeg daarna de sperziebonen en champignons toe en bak dit een paar minuten mee. Klop ondertussen de eieren met de melk los. Schep de inhoud van de pan in een kleine ovenschotel en giet het eimengsel eroverheen.
  4. Bak de bobotie ca. 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Wok net voordat de bobotie klaar is de bloemkoolrijst in een wokpan gaar en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de rijst en de schotel over twee borden en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 525
  • Vetten: 29,9
  • Koolhydraten: 13,7
  • Eiwitten: 45,5
Bobotie met sperziebonen en rijst.

5 Reacties

  1. Ik eet koolhydraatarm en gebruik geen melk, kun je dan bijvoorbeeld kokosmelk gebruiken of heb je andere optie?

    • Hi Monique,

      Je kunt de koemelk vervangen door kokosmelk of een andere plantaardige melk.

      Groetjes,

      Quint

  2. Was echt weer een heerlijk gerecht! Goed begin van het nieuwe jaar😉 de beste wensen en ga vooral zo door quint groetjes conchita

  3. Dit is echt heerlijk.Zeker voor herhaling vatbaar.

  4. Heleen Jacobs

    Heerlijk!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*