Dit is een heerlijke stamppot gemaakt van boerenkool, bloemkool, spekjes en plakjes rookworst.

Koolhydraatarme boerenkoolstamppot

Een stamppot laag in koolhydraten!

Vandaag heb ik deze heerlijke koolhydraatarme boerenkoolstamppot gemaakt. Een stamppot laag in koolhydraten? Ja dat kan! Normaal gesproken maak je stamppot eigenlijk altijd met aardappels. In dit recept heb ik de aardappels vervangen met bloemkool. Hierdoor bevat de stamppot 82% minder koolhydraten. De bloemkool proef je nauwelijks terug in de boerenkoolstamppot. Dit komt mede door de heerlijke smaken van de gebakken spekjes, rookworst en jus. De koolhydraatarme boerenkoolstamppot is een leuk recept om je familie mee te verrassen. Vertel ze van tevoren niks over wat je maakt en kijk dan of ze het verschil proeven met normale stamppot!

Variatietips:
Het is ook mogelijk om met de bloemkool als basis andere koolhydraatarme stamppot recepten te maken. Denk bijvoorbeeld aan hutspot, zuurkool en andijvie. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Als er vragen zijn over de bereidingswijze of over de ingrediënten dan kan je onderaan de pagina een reactie plaatsen.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Koolhydraatarme boerenkoolstamppot

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.6 sterren uit 17 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlandse

Ingrediënten

Schaal
  • 400 tot 450 gr boerenkool
  • 400 gr bloemkoolroosjes
  • 300 gr knolselderij
  • 1 kleine ui
  • 1 el olijfolie
  • 80 gr crème fraîche of roomkaas
  • mosterd (optioneel)
  • 1 grote Gelderse rookworst
  • 250 gr (magere) spekblokjes
  • 85 ml jus van gebakken vlees of kant & klaar
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg de boerenkool toe zodra het water kookt en laat deze 20-25 minuten koken tot hij gaar is. Giet af met een vergiet en zet apart.
  2. Snijd de bloemkool op een grote snijplank in kleine roosjes. Schil vervolgens de knolselderij en snijd deze in kleinere stukken. Snipper een ui en verwarm daarna een el olijfolie in grote soeppan.
  3. Fruit de ui enkele minuten op middelhoog vuur. Voeg de bloemkool en knolselderij toe en bak ze 5 minuten op hoog vuur. Giet vervolgens genoeg water in de pan om de groenten net te bedekken. Voeg ½ theelepel zout toe, breng aan de kook en laat 10-15 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
  4. Bak ondertussen de spekblokjes in een koekenpan krokant. Bereid de rookworst volgens de instructies op de verpakking.
  5. Giet de groenten af en dep ze droog. Pureer de groenten met een stamper, blender of staafmixer tot een gladde puree. Roer de crème fraîche (of een plantaardig alternatief) erdoor en breng op smaak met zout, peper en eventueel een beetje mosterd voor extra pit.
  6. Meng de puree door de gekookte boerenkool en roer alles goed door elkaar. Bereid de jus volgens de verpakking of gebruik jus van gebakken vlees.
  7. Snijd de rookworst in plakjes en roer deze door de stamppot of serveer apart. Verdeel de boerenkoolstamppot over vier borden en garneer met de jus.

Tips

Recept verbeterd op 23/11/2024. Nu met nog betere puree!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 521
  • Vetten: 38,4
  • Koolhydraten: 10,9
  • Vezels: 11,2
  • Eiwitten: 27,6
Dit is een heerlijke stamppot gemaakt van boerenkool, bloemkool, spekjes en plakjes rookworst.

29 Reacties

  1. werkelijk heeeerlijk!
    heb zelf rundervinkjes en slavinken erbij gebakken ipv de rookworst.
    en mosterd voor de pit.






    Reageer
  2. ga vanavond proberen, maar om nou mijn man te verassen??dat vindt ik te ver gaan, hou het wel op verrassen..;-)






    Reageer
  3. Een top recept! Mis je toch iets de structuur van een aardappel dan kan je er altijd 1 of max 2 toevoegen.






    Reageer
  4. Smaakte goed maar mis wel een beetje de structuur van een stamppot met aardappelen. Dit blijft toch een stuk korreliger. Dus als iemand nog tips daarvoor heeft…






    Reageer
    • Na uitlekken en door elkaar stampen, heb ik de stamppot in de koekenpan waar ik de spek in heb uitgebakken, nog even roergebakken. Behalve dat de smaak nog lekkerder is, is het ook veel minder nat.
      Lekker met koolhydraatarme hachee jus 🙂

      Reageer
  5. Ik vond dit recept erg lekker! Zeker een aanrader voor anderen.

    Reageer
  6. Heb hem geprobeerd, zeker lekker. En het vult ook nog goed vind ik.






    Reageer
  7. Heerlijk gegeten, na het stampen crème franchise en mosterd toegevoegd.
    gerookte tofublokjes erbij maakt het helemaal af.






    Reageer
  8. Heerlijk!
    Lekker een stamppot mee eten met de rest van het gezin maar dan koolhydraat arm.
    Helemaal top!






    Reageer
  9. Dineke Bodewes

    voor het eerst een kha recept gemaakt, en zo verassend het is heerlijk, ik mis de aardappel helemaal niet. 👍

    Reageer
  10. Wat een heerlijk recept. Ik lust geen aardappelen, daarom is het wel zo fijn dat het met bloemkool kan. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Top!!!






    Reageer
  11. Mijn man en ik hebben genoten van een echte boerenkool stamppot. Wij eten al heel lang geen aardappelen. Boerenkool met bloemkool stampen, is een geweldig en smakelijk idee. Ik heb wel de boerenkool en bloemkool goed laten uitlekken in een vergiet en even laten droogkoken na het uitlekken op een lage temperatuur. Zo wordt de stamppot droger en krijg de stamppot nog meer smaak.






    Reageer
  12. Heb ernstig diabetes met veel te hoge suikers, maar op jouw recepten doe ik het heel erg goed!!!

    Reageer
  13. Smaakt erg lekker en niet zo zwaar als met aardappels! Voor herhaling vatbaar😋






    Reageer
  14. In plaats van bloemkool kun je ook knolselderij gebruiken. Zalig 🤗

    Reageer
    • Goed idee. ik ben nt zo’n fan van bloemkool en dit wordt nogal vaak gebruikt voor keto recepten ipv aardappels. Dit voegt ook nog extra smaak toe!

      Reageer
  15. Wauw helemaal lekker, heerlijk vanavond gemaakt en zitten smullen. Wist niet dat je dit met bloemkool kon doen. Zeker een blijvertje

    Reageer
  16. Heb er een ovenschotel van gemaakt en er blauwe kaas aan toegevoegd, heerlijk!






    Reageer
  17. Ga ik ook proberen. Dankjewel






    Reageer
  18. Ziet er weer heerlijk uit, ga deze zeker een keertje uitproberen!:)

    Reageer
  19. Heerlijk gegeten met het hele gezin, dochter van 9 had niet doir dat er bloemkool doorheen zat.
    Ben dol op je recepten, 6 kilo in 1 maand kwijt.
    Ga zeker door.






    Reageer
  20. Timo Hagedoorn

    Hallo, mocht er wat overblijven is dat dan in te vriezen?






    Reageer
  21. Kan dit ook met worteltjes of zuurkool

    Reageer
    • Hi Marja,

      Dat kan zeker. Wij zijn nu bezig met nieuwe recepten en deze twee staan ook op ons lijstje!

      Groet,

      Quint

      Reageer
      • Ik heb de aardappelen totaal niet gemist in deze stamppot. Het enige minpuntje vond ik dat het wat nat was, maar dat zal wel aan mij hebben gelegen denk ik. Volgende keer beter uit laten lekken in een vergiet






        Reageer
  22. Het is een heerlijk recept. Ik heb dit gisterenavond gemaakt en iedereen vond het erg lekker. Je proeft niet echt dat er geen aardappelpuree is in de stampot. Ik heb wel de boerenkool kruiden van Silvo gebruikt . Ik ga dit recept zeker vaker maken.






    Reageer
  23. Anouk Sanders

    Ook lekker ipv bloemkool, om zoete aardappelen te gebruiken!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*