Koolhydraatarme bossche bollen gevuld met slagroom en omhuld met chocolade.

Koolhydraatarme bossche bol­

Ben je op zoek naar een lekker koolhydraatarm gebakje voor op een verjaardag of feestje? Dan zijn deze koolhydraatarme bossche bollen perfect! Met dit recept maak je 6 heerlijke bossche bollen omhuld met pure chocolade en gevuld met slagroom. De bollen maak je met stijfgeklopt eiwit in plaats van soezendeeg. Verder hebben wij de suiker vervangen door Steviala Kristal, een zoetstof op basis van erythritol en steviolglycosiden. Hierdoor bevat een bossche bol slechts 3,8 gram koolhydraten!

Tips:
Zorg ervoor dat je bij het maken van de bollen het eiwit met een elektrische mixer goed stijfklopt. Als het eiwit niet stijf genoeg is, komen de bollen plat uit de oven en kun je ze niet goed vullen met de opgeklopte slagroom. Je kunt de bossche bollen na bereiding 2 dagen in de koelkast bewaren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme cake en taart recepten.

Print
Koolhydraatarme bossche bollen gevuld met slagroom en omhuld met chocolade.

Koolhydraatarme bos­sche bol­

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 25
  • Totale tijd: 35
  • Porties: 6 bossche bollen 1x
  • Categorie: Dessert, Snack
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

Bollen:

  • 4 eiwitten van middelgrote eieren
  • 1 tl vanille aroma
  • 23 el Steviala Kristal
  • 100 gr pure chocolade, 85% cacao
  • snufje zout

Vulling:


Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Pak vervolgens twee kommetjes en splits daarin de eieren. Het stijf kloppen van het eiwit lukt alleen als er geen spoortje dooier in het eiwit zit. Pak de kom met de eiwitten en voeg de vanille aroma, Steviala kristal en het snufje zout toe. Klop met een elektrische mixer het eiwit stijf.
  2. Pak dan een bakplaat en bekleed deze met een vel bakpapier en vet het papier lichtjes in met boter of olie. Schep het eiwit met een lepel op het bakpapier en vorm 6 grote bollen. Bak de bollen 25 minuten in de voorverwarmde oven. Houd de oven goed in de gaten, want de bollen kunnen snel verbranden.
  3. Schenk ondertussen de vloeibare slagroom in een grote kom. Klop de slagroom met een elektrische mixer eerst op een lage snelheid en later op een hoge snelheid. Klop totdat er stijve pieken beginnen te vormen. Voeg dan de Steviala Kristal en vanille aroma toe en klop dit kort door de slagroom. Zet de opgeklopte slagroom even in de koelkast.
  4. Laat de bollen na het bakken goed afkoelen. Smelt vervolgens de pure chocolade in een hittebestendige kom boven een pan kokend water. Schep dan de slagroom in een spuitzak en maak gaatjes in de onderkant van de bollen. Spuit de slagroom in de bollen en dep elke bol in de gesmolten chocolade. Leg de bollen dan op een vel bakpapier en laat de chocolade uitharden. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 bossche bol
  • Calorieën: 220
  • Vetten: 20,1
  • Koolhydraten: 3,8
  • Eiwitten: 4,9

2 Reacties

  1. Prachtig recept, eiwit was goed stijf.
    Probleem na 25 min bakken prachtig goed bruin.
    Ze bleven plakken aan het bakpapier en waren nog nat van binnen.
    Wat heb ik verkeerd gedaan?😥

    • Quint Kames

      Hi Wilma,

      Bedankt voor je reactie. Het plakken aan het bakpapier kun je voorkomen door het papier licht in te vetten met een beetje boter of olie. Ze horen niet heel nat te zijn van binnen, wel kan het een beetje sponzig zijn. Iedere oven is ook anders, misschien kun je ze de volgende keer 25 min op 180 graden bakken en vervolgens iets langer doorbakken op een lage temperatuur. Ik hoop dat ze desondanks wel hebben gesmaakt!

      Gr,

      Quint

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*