Boterkoek met koffie en amandelen.

Koolhydraatarme boterkoek

Het is weer tijd voor een koolhydraatarme snack! Dit keer hebben we een heerlijke koolhydraatarme boterkoek gemaakt. Deze zachte koek is lekker om te eten als tussendoortje bij een kopje koffie of thee. Traditionele boterkoek wordt gemaakt van roomboter, bloem, suiker en ei. In dit recept hebben we de bloem vervangen door amandelmeel en kokosmeel. Deze meelsoorten zijn glutenvrij en bevatten veel minder koolhydraten dan bloem. Verder hebben wij vloeibare slagroom toegevoegd, zodat de boterkoek na het bakken lekker smeuïg blijft. Boterkoek mag alleen zijn naam dragen als er echte roomboter wordt gebruikt. In dit recept hebben wij daarom naast slagroom ook lekker veel roomboter toegevoegd. Echte boterkoek dus! Deze boterkoek is geschikt om te eten bij het volgen van een koolhydraatarm, glutenvrij of keto dieet. Een stukje bevat slechts 1,7 gr koolhydraten.

Tips:
Je kunt deze koolhydraatarme boterkoek na bereiding het beste in de koelkast bewaren. In de koelkast kan de boterkoek vocht opnemen, waardoor hij lekker smeuïg blijft. Het is ook mogelijk om de boterkoek per portie in te vriezen. Verder raden wij aan om niet een meer dan 2 puntjes van deze koek te eten. Een puntje bevat weinig koolhydraten, maar veel calorieën door de boter en slagroom. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme snack recepten.

Print
Boterkoek met koffie en amandelen.

Koolhydraatarme boterkoek

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 16 stukjes 1x
  • Categorie: Snacks

Schaal

Ingrediënten

  • 180 gr amandelmeel
  • 30 gr kokosmeel
  • 80 gr erythritol
  • 200 gr roomboter, ongezouten
  • 5 eieren (M)
  • 125 ml slagroom
  • 1 tl vanille aroma
  • scheutje citroensap
  • snufje zout
  • optioneel: garneer amandelen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden. Meng vervolgens in een grote kom het amandelmeel, kokosmeel, zout en de erythritol. Voeg de boter toe aan een steelpannetje en verwarm dit boven een laag vuur. Haal de boter als het gesmolten is van het vuur en laat minimaal 5 minuten afkoelen.
  2. Voeg al roerend 4 eieren, vanille aroma, citroensap en slagroom toe aan de kom met het meel. Voeg ten slotte de gesmolten boter toe en klop de inhoud van de kom met een garde tot een glad beslag.
  3. Vet een kleine taartvorm of boterkoekvorm in met een beetje roomboter en verdeel het beslag gelijkmatig over de vorm. Garneer de taart met gehalveerde amandelen. Klop dan in een klein kommetje een ei los en bestrijk dit over het beslag en de amandelen.
  4. Plaats de boterkoekvorm op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven en bak de koeken in ca. 35 minuten gaar. Snijd de boterkoek na het bakken in 16 stukjes. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 stukje (1/16)
  • Calorieën: 250
  • Vetten: 20,0
  • Koolhydraten: 1,6
  • Vezels: 1,9
  • Eiwitten: 4,1

7 Reacties

  1. Vandaag meteen gemaakt en nu net een stukje bij de thee genomen.
    Wat heerlijk! Deze boterkoek is veel luchtiger dan ‘normale’ boterkoek, maar hij is super lekker. Een deel heb ik in de vriezer gedaan, maar ik ben erg benieuwd hoe hij morgen smaakt.

  2. Wat voor afmeting ronde bakvorm heb je hiervoor gebruikt?

  3. Superlekker en luchtig maar lijkt niet op boterkoek. Meer amandel cake.

  4. Lekker van smaak zelfs zonder de zoetmakers, vond het wel wat droger ondanks de roomboter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*