Koolhydraatarme broodjes met zaden en pitten.

Koolhydraatarme broodjes

Brood is bij velen een groot gemis tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet. Lowcarbchef komt daarom met dit nieuwe recept voor een heerlijk alternatief voor de klassieke bolletjes, zodat je ook tijdens het koolhydraatarm dieet kunt blijven genieten van een krokant broodje. Binnen 1,5 uur zet je deze heerlijke broodjes op tafel en na het proeven van dit broodje wil je niet meer anders. 

Koolhydraatarme bolletjes maken
Deze koolhydraatarme bolletjes zijn onder andere gemaakt van amandelmeel, gebroken lijnzaad, psyllium vezels en ei. Psylliumvezels of ook wel vlozaadvezels genoemd, zijn een onmisbaar ingrediënt in dit recept. De psylliumvezels werken als natuurlijke broodverbeteraar en daardoor geven ze het brood een elastische, niet droge structuur. Psylliumvezels komen voor in vezelvorm en in poedervorm. We raden aan om de vezelvorm te gebruiken omdat dit de beste structuur aan het brood geeft. Daarnaast hebben psylliumvezels ook veel goede eigenschappen met betrekking tot de spijsvertering. Ze stimuleren namelijk de darmwerking en maken de stoelgang soepeler.

Tips
De broodjes kun je versieren met allerlei verschillende zaden en pitten. Denk hierbij aan zonnebloempitten, maanzaad of zoals wij hier doen met sesamzaad en pompoenpitten. De broodjes kun je enkele dagen in een luchtdichte trommel bewaren. Let wel op dat hoe langer je ze bewaart hoe minder lekker ze zijn. Je kunt ze ook invriezen, zo blijven ze langer vers. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere brood recepten.

Print
Koolhydraatarme broodjes met zaden en pitten.

Koolhydraatarme broodjes

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 50
  • Totale tijd: 70
  • Porties: 6 bolletjes 1x

Schaal

Ingrediënten


Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 C en bekleed de bakplaat met bakpapier. Meng vervolgens de droge ingrediënten in een grote kom goed door elkaar. 
  2. Splits 1 ei, de dooier in een kom en het eiwit in een andere. Voeg de appelazijn, 1 eiwit en 2 hele eieren toe aan het meel en roer met een mixer goed door elkaar.
  3. Voeg vervolgens het hete water (tegen koken aan) toe aan het beslag en mix met een handmixer ongeveer een minuut goed door elkaar. Laat het beslag 10 minuten rusten.
  4. Besprenkel je handen met een beetje olijfolie en rol vervolgens van het deeg 6 balletjes. Leg de balletjes op de bakplaat. Klop de overgebleven eidooier los en smeer de broodjes hiermee in. Strooi ten slotte wat sesamzaadjes en pompoenpitten over de broodjes.
  5. Bak de broodjes 45 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze goudbruin zijn. Laat na het bakken volledig afkoelen en genieten maar!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 broodje
  • Calorieën: 215
  • Vetten: 17,2
  • Koolhydraten: 0,9
  • Vezels: 9
  • Eiwitten: 9,6
Koolhydraatarme broodjes met zaden en pitten.

25 Reacties

  1. Dorothé van den Tweel

    Al jaren maak ik mijn brood zelf, dit is een verrassend lekker recept. staat nu bovenaan bij mijn favorieten.

    Reageer
  2. Lekker! Zowel de 1.0 versie met lijnzaad gemaakt als de 2.0 met gistvlokken en xanthaangom. 1.0 vind ik het lekkerst. Wel wat te klein en compact gebleven en de broodjes smaken iets te veel naar ei naar mijn zin. Ik ga nog wat experimenteren met alle ingrediënten in 1 deeg en of wat andere verhoudingen.. Misschien ook 1/5;volkorenmeel erbij al zullen ze dan dus iets meer kh bevatten.

    Bedankt voor dit leuke recept!! En ijslepel goede tip.

    Reageer
  3. Zojuist gemaakt voor de lunch. Ik vind ze echt naar brood smaken. Eindelijk iets wat niet naar ei smaakt! Lekker met roomboter, kaas en een likje Muhamarra. Top!

    Reageer
  4. vandaag gemaakt en stiekem al 1 geprobeerd maar wat zijn ze lekker
    heeft iemand al een variatie hierop bv met Italiaanse kruiden of met kaas erdoorheen?

    Reageer
  5. Bedankt!, zo lekker en vullend!
    Deze gaan erg vaak gemaakt worden hier.
    Oven pas gaan voorverwarmen als het deeg even moet rusten, anders staat deze veel te lang warm niets te doen.
    Handen niet te zuinig invetten met olijfolie (heel goede tip!) werkt perfect om de bolletjes te vormen!
    Denk er inderdaad aan om er voldoende (water) bij te drinken om je ontlasting soepel te houden, zeker als je ook al regelmatig macrogol moet gebruiken….

    Reageer
  6. Lijkt me heel lekker. kan ik de appelazijn ook door gewone azijn vervangen?

    Reageer
  7. Wat een heerlijk recept. Ik vries ze in. Ik maak ook regelmatig 2 stokbroodjes ipv 6 broodjes.

    Reageer
  8. Dankjewel voor dit recept! Eindelijk iets dat echt naar brood smaakt. Super! Dit worden mijn wekelijkse broodvervangers.

    Reageer
  9. Hoi , ik heb een vraagje overdeze broodjes, ik snap niet helemaal de beschrijving. Er staat dat je een ei moet splitsen, eiwit in een kom en eigeel in een andere kom. Zover goed aar dan bij punt 2 …Voeg de appelazijn, 1 eiwit en 2 hele eieren toe aan het beslag en roer met een mixer goed door elkaar. Wat is het beslag dan in dit voorbeeld? Ik hoop dat ik mijn vraag goed heb uitgelegd . Ik weet dus niet precies waar ik mee erin en moet nadat ik het ei gesplitst heb. Groetjes Marlies

    Reageer
    • Hi Marlies,

      Onze excuses voor de verwarring. De ‘natte’ ingrediënten voeg je toe aan de kom met de droge ingrediënten of het ‘meel’ wat u mengt in stap 1.

      Reageer
  10. Ik heb ze gemaakt !
    Super lekker.
    Wel merk ik op dat de psyllium en
    het lijnzaad veel vocht nodig hebben.
    Je voelt dat het opzwelt in je maag.
    Wanneer je te weinig er bij drinkt, kin je dus verstopping creëren.
    Aandachtspuntje om in het recept te vermelden lijkt mij ??

    Reageer
  11. Ik heb ze gebakken met 5 gram zout en dan 45 minuten in de airfryer op 150 graden en nog 10 minuten op 175 graden. Ze zijn goed gelukt. Voor mij mag er nog wel net een beetje meer smaak aan zitten dus misschien de volgende keer toch iets meer zout.

    Reageer
  12. Super lekkere broodjes. Mijn man, die niet koolhydraatarm eet, is er ook helemaal weg van. Wanneer maak je die lekkere broodjes weer schat? 🤗 Ik maak altijd een dubbele hoeveelheid en vries gelijk na het afkoelen in. Gaat perfect.

    Reageer
  13. Heerlijke broodjes!! Ik bak ze al voor de zoveelste keer.
    Makkelijk te maken. Ik bewaar ze in de diepvries, en haal elke dag het benodigde aantal er uit.

    Reageer
    • Als je ze uit de vriezer haalt , laat je deze dan ontdooien en nadien afbakken in de oven ?

      Reageer
      • Hi Tania,

        Je bakt ze eerst af en daarna kun je ze invriezen. Je kunt ze vervolgens ontdooien en opeten. Je kunt ze na het ontdooien ook even kort in de oven doen. Zo krijg je een warm en krokant broodje.

        Reageer
  14. Hoe lang kunnen deze broodjes bewaard worden? Ik ben ze nu voor het eerst aan het maken dus ik ben heel benieuwd!

    Reageer
    • Hi Chantal,

      Je kunt de broodjes in een afgesloten bakje een paar dagen bewaren, maar het handigst is het om ze in te vriezen, zo blijven ze langer vers!

      Reageer
  15. Lisette v toorn

    Ik heb ze vandaag voor de tweede keer gemaakt maar dan een dubbel portie. Echter het recept past zich niet helemaal aan. Bij ingrediënten staat wel 6 eieren maar vervolgens staan ze niet in de werkbeschrijving let hierop

    Reageer
  16. Lisette v toorn

    Superlekkere broodjes en makkelijk te maken.
    Een waardige vervanger voor gewone broodjes. Moet alleen nog uitvogelen hoelang ze in de oven moeten als ik ze wat groter wil maken, dus 4 ipv 6

    Reageer
  17. Deze zijn heel lekker! En inderdaad met een ijsbollepel gebruikt

    Reageer
  18. Heerlijke broodjes. Zelf doe ik er de volgende keer wel minder zout in. 1 tl vond ik veel te veel

    Reageer
  19. Zo’n fijn recept maar ik zag altijd op tegen het vormen van de bolletjes, zo plakkerig. Vandaag met een ijsbolletjesschep ging het super!!!

    Reageer
  20. Ik heb ze vandaag weer gemaakt met 5 gram zout. Zo vind ik ze helemaal top.

    Reageer
  21. Heerlijk lekkere bolletjes, deze ga ik vaker maken!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*