Heerlijke koolhydraatarme cheesecake met aardbeien en een bodem van kokosmeel.

Koolhydraatarme cheesecake

Een heerlijk koolhydraatarm alternatief voor Amerikaanse cheesecake!

Vroeger was ik altijd dol op Amerikaanse cheesecake. Helaas bevat een traditionele cheesecake veel suiker en koolhydraten. Vandaar dat ik ben gaan experimenteren met een koolhydraatarme variant van de Amerikaanse cheesecake. De grootste uitdaging was het maken van een lekkere bodem. Ik heb twee verschillende bodems uitgeprobeerd. Uiteindelijk heb ik gekozen om een bodem op basis van kokosmeel te gebruiken voor dit recept. Verder heb ik een traditionele cheesecake vulling gebruikt en de suiker vervangen met Steviala Kristal.

Benodigdheden:
Om deze heerlijke koolhydraatarme cheesecake te maken heb je de volgende producten nodig:
Kokosmeel
Steviala kristal

Tips:
Deze cheesecake is heerlijk om te eten als nagerecht of snack bij een kopje koffie of thee. Je kunt de cheesecake serveren met vers fruit en eventueel wat light slagroom. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Plaats onderaan de pagina een reactie als je vragen of opmerkingen hebt over het recept.

Print
Heerlijke koolhydraatarme cheesecake met aardbeien en een bodem van kokosmeel.

Koolhydraatarme cheesecake

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 25
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 55 minutes
  • Porties: 16 puntjes 1x
  • Categorie: Snack
  • Keuken: Amerikaanse

Schaal

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 75 gr boter
  • 40 gr Steviala kristal
  • 50 gr geraspte kokos
  • 35 gr kokosmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei

Voor het beslag:

  • 300 gr monchou of philadelphia roomkaas, op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille aroma
  • 50 gr franse kwark
  • 30 gr Steviala kristal
  • 1 el citroensap
  • handjevol verse aardbeien

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een grote kom met een elektrische mixer alle boter en 40 gr Steviala kristal goed door elkaar. Voeg de geraspte kokos, kokosmeel en bakpoeder toe en klop dit een paar minuten door elkaar. Voeg dan 1 ei toe en meng alles nog eens goed door elkaar.
  2. Pak een taartvorm en doe een stuk bakpapier tussen de springvorm. Vet de randen van de taartvorm in met boter en bekleed de bodem van de springvorm met het deeg uit de kom. Bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven en laat dan goed afkoelen.
  3. Maak de kom en de elektrische mixer dan even schoon en doe hier vervolgens de monchou, franse kwark, vanille aroma en 30 gr Steviala kristal. Pak dan de elektrische mixer en klop de inhoud van de kom tot een glad en luchtig beslag. Voeg tijdens het kloppen voorzichtig een voor een de twee middelgrote eieren en citroensap toe.
  4. Schenk dan voorzichtig de vulling in de taartvorm en laat de taartvorm een paar keer op het aanrecht vallen, om zo de luchtbelletjes te laten ontsnappen. Bak de cheesecake 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cheesecake na het bakken minstens een uur afkoelen. Snijd de cheesecake in 16 stukjes en serveer met verse aardbeien.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 puntje
  • Calorieën: 113
  • Vetten: 10,3
  • Koolhydraten: 2,1
  • Eiwitten: 3,2

20 Reacties

  1. Bij de ingrediënten staat 1 ei (voor de vulling) maar in de beschrijving staat dat je 1-voor-1 twee eieren toevoegt. Om hoeveel eieren gaat het? Ook staat in de beschrijving, maar niet bij de ingrediënten, dat er citroensap bij moet, hoeveel daarvan? (ben niet zo’n keukenwonder 🙂

    • Quint Kames

      Hoi Yv,

      Excuses we zijn het ei en citroensap vergeten bij het veranderen van design. Ik heb het er inmiddels bijgezet!

      Groet,

      Quint

  2. Ik wil deze taart vandaag maken, maar heb geen Franse kwark. Kan je ook Griekse yoghurt gebruiken? Zo niet, dan morgen maar, helaas.

    • Quint Kames

      Beste Yv,

      Dat kan zeker. Kies dan wel voor een Griekse yoghurt met vergelijkbare voedingswaarden als Franse yoghurt!

      Groet,

      Quint

  3. Ik heb deze gemaakt voor een babyshower waarbij de a.s. moeder koolhydraatarm moet eten. Het is heel eenvoudig vergeleken met sommige “traditionele” cheesecakes. Ik heb er helaas niet van kunnen proeven maar de geur was verrukkelijk en de reacties waren enthousiast. Een aanrader dus. Nu voor mezelf 1 maken.

  4. Annita Meulenbroeks

    Hallo,
    Ik heb de taart gemaakt, erg lekker maar ik vind de bodem veel te nat voor een cheese cake.
    Enig idee wat te doen om de bodem droger te maken?
    Alvast bedankt

  5. Top recept heel lekker! De bodem was ook goed stevig geworden en smaakte naar kokoskoekjes. Echt een aanrader. Heb wel iets minder zoetstof toegevoegd.

  6. Michaela

    Ziet er goed uit dit recept, ga ik volgende week zeker uitproberen, maar hoe groot is de springvorm die je hier voor hebt gebruikt?
    Alvast bedankt.
    Groetjes Michaela

    • Quint Kames

      Hi Michaela,

      Circa 23 cm, maar je kunt ook een kleinere gebruiken, dan heb je een hogere cheesecake!

      Groet,

      Quint

  7. De bak tijd mag veel langer.
    De binnenkant was na 28 min nog niet stijf gebakken.
    Mag best 50 min zijn althans bij de mijne.
    En ik had maar een klein springvormpje gebruikt.

  8. Danielle

    Staat nu in de oven! Ben heel benieuwd..
    Wel een dingetje in het recept, er staat eerst voeg alles incl ei in de schaal. En vervolgens dat je de eieren 1 voor 1 moet toevoegen…

    doe hier vervolgens de monchou, franse kwark, ei, vanille aroma en 30 gr Steviala kristal. Pak dan de elektrische mixer en klop de inhoud van de kom tot een glad en luchtig beslag. Voeg tijdens het kloppen voorzichtig een voor een de twee middelgrote eieren en citroensap toe.

  9. Komt net uit de oven. Héérlijk. Ik krijg de indruk dat deze cheesecake na een uur uit de oven het lekkerste is, als het nog een beetje warm is.(heb nl.direct al een hapje genomen 🙂 Ben benieuwd wanneer hij morgen uit de koelkast komt, hoe hij dan smaakt.
    In ieder geval bedankt so far, ik moet mijn man bevelen geven ervan af te blijven, na een stukje te hebben geprobeerd. Zo lekker dus!

  10. Potverdikkie dat is lekker! Die bodem ook, met de kokos erin 🙂. Ik had naast het citroensap nog wat citroenrasp (verse) erin gedaan, superlekker!
    Het is wel meer een koek geworden dan een taart; ik wist niet hoe groot het bakblik moest worden en heb een te grote genomen. En ik vond het moeilijk in te schatten wanneer de taart gaar was, omdat in de oven het kaas-eimengsel nog zacht was, maar dat bleek achteraf nog te stollen. Heb je nog tips om te bepalen wanneer het klaar is? Mijn oven is niet zo nauwkeurig af te stellen dus ik weet nooit of ik precies de juiste temperatuur heb.

  11. Danielle

    Het is jammer dat ik geen foto kan plaatsen, want het resultaat is bij lange na niet hetzelfde als de geplaatste foto met aardbeien. Bij mij is de bovenkant lichtbruin geworden (in 35 min 180 graden) en zeker niet zo hoog! Het recept is duidelijk geschreven, maar toch doe ik blijkbaar iets verkeerd, maar wat? Ik weet wel dat echt elke oven anders is. En dat maakt het niet makkelijker op. Daarnaast zou ik graag willen weten of Stevia suiker van de AH ook goed is. Maar ook vind ik dat Stevia de smaak overheerst, maar ook de kokos. Is er misschien een alternatief? Ik hoop dat ik het nog een keer kan maken, maar dan met iets meer duidelijkheid en evt. Altenatieve producten.

    • Quint Kames

      Hi Danielle,

      Wat vervelend dat het niet goed is gelukt. Iedere oven is inderdaad anders. Misschien kun je de volgende keer proberen om de cheesecake op een lagere temperatuur (165-175 graden) iets langer af te bakken (40-50 minuten). Daarnaast raad ik niet aan om de stevia van de AH te gebruiken, dit is vaak pure stevia met een vulmiddel. Door het vulmiddel bevat het veel koolhydraten. Pure stevia heeft daarnaast een sterke smaak, ik gebruik altijd Steviala Kristal. Dit is een mengsel van erythritol en stevia, en zorgt voor een gebalanceerde suikersmaak, zonder de bittere nasmaak.

      Groetjes,

      Quint

  12. Erg lekker!! Qua ingredienten kost het wel wat, maar we hebben gesmuld.

  13. Wendy Theunissen

    De afgelopen 2 weken heel veel van u recepten gebruikt allemaal even lekker. Wat moet ik doen als ik die steviala kristal niet heb, kon hem niet vinden nl. Kan ik het gewoon weglaten of wat honing toevoegen? Ik hoop dat u snel kunt reageren. Heb hem morgen vroeg om 12 uur nodig😱

    • Quint Kames

      Hi Wendy,

      Super leuk om te horen! Je kunt de Steviala kristal eventueel vervangen door een andere zoetstof. In dit recept hebben we circa. 100-120 gr suiker vervangen door 70 gr Steviala Kristal. Even goed op de verpakking kijken hoeveel zoetstof je nodig hebt voor 100 gr suiker en deze hoeveelheid kun je dan gebruiken in de taart. Veel succes met het bakken!

      Gr,

      Quint

  14. Wendy Theunissen

    Super bedankt voor uw snelle reactie. Kan ik het recept ook zonder suiker of zoetstof maken, mijn moeder is nl diabetes?

    • Quint Kames

      Hi Wendy,

      Als je de zoetstof helemaal weglaat, krijg je geen zoete cake, maar een hartige cake. Ik vind dit zelf niet zo lekker.

      Gr,

      Quint

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*