Heerlijke koolhydraatarme cheesecake met aardbeien en een bodem van kokosmeel.

Koolhydraatarme cheesecake

Een lekker koolhydraatarm alternatief voor Amerikaanse cheesecake!

Voordat ik begon met het koolhydraatarm dieet was de Amerikaanse cheesecake mijn favoriete taart. Helaas bevat een traditionele cheesecake erg veel koolhydraten en toegevoegd suiker. Om tijdens mijn dieet toch nog af en toe van puntje te kunnen genieten, ben ik gaan experimenteren met een koolhydraatarme variant voor de Amerikaanse cheesecake. De grootste uitdaging was het maken van een lekkere bodem. Ik heb twee verschillende bodems uitgeprobeerd: een amandelbodem en kokosbodem. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de kokosbodem, omdat de kokossmaak en structuur beter past bij een cheesecake. Verder heb ik een traditionele cheesecake vulling gebruikt en de suiker vervangen door Steviala Kristal. Het eindresultaat is een heerlijke romige cheesecake met een krokante kokosbodem. Een waardige vervanger van de klassieke Amerikaanse cheesecake!

Benodigdheden:
Om deze heerlijke koolhydraatarme cheesecake te maken heb je Steviala kristal zoetstof nodig. Dit kun je kopen in onze webwinkel Lowcarbcenter. Je kunt de Steviala Kristal eventueel vervangen door erythritol.

Tips:
Deze cheesecake is lekker om te eten als nagerecht of snack bij een kopje koffie of thee. Je kunt de cheesecake serveren met aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme taart recepten.

Print
Heerlijke koolhydraatarme cheesecake met aardbeien en een bodem van kokosmeel.

Koolhydraatarme cheesecake

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 25
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 55 minutes
  • Porties: 16 puntjes 1x
  • Categorie: Snack
  • Keuken: Amerikaanse

Schaal

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 75 gr boter
  • 40 gr Steviala kristal
  • 50 gr geraspte kokos
  • 35 gr kokosmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 klein ei

Voor het beslag:

  • 300 gr monchou of philadelphia roomkaas, op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille aroma
  • 50 gr franse kwark
  • 30 gr Steviala kristal
  • 1 el citroensap
  • handjevol verse aardbeien

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een grote kom met een elektrische mixer alle boter en 40 gr Steviala kristal goed door elkaar. Voeg de geraspte kokos, kokosmeel en bakpoeder toe en klop dit een paar minuten door elkaar. Voeg dan 1 ei toe en meng alles nog eens goed door elkaar.
  2. Bekleed een springvorm van 20 tot 22 cm met een vel bakpapier en vet de randen in met een beetje boter. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk goed aan met de handen. Bak de bodem 10-15 minuten in de voorverwarmde oven en laat daarna goed afkoelen.
  3. Maak de kom en de elektrische mixer dan even schoon en doe hier vervolgens de monchou, franse kwark, vanille aroma en 30 gr Steviala kristal. Pak dan de elektrische mixer en klop de inhoud van de kom tot een glad en luchtig beslag. Voeg tijdens het kloppen voorzichtig een voor een de twee middelgrote eieren en citroensap toe.
  4. Schenk dan voorzichtig de vulling in de taartvorm en laat de taartvorm een paar keer op het aanrecht vallen, om zo de luchtbelletjes te laten ontsnappen. Bak de cheesecake 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cheesecake na het bakken minstens een uur afkoelen. Snijd de cheesecake in 16 stukjes en serveer met verse aardbeien.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 puntje
  • Calorieën: 113
  • Vetten: 10,3
  • Koolhydraten: 2,1
  • Eiwitten: 3,2
Koolhydraatarme cheesecake

31 Reacties

  1. Bij de ingrediënten staat 1 ei (voor de vulling) maar in de beschrijving staat dat je 1-voor-1 twee eieren toevoegt. Om hoeveel eieren gaat het? Ook staat in de beschrijving, maar niet bij de ingrediënten, dat er citroensap bij moet, hoeveel daarvan? (ben niet zo’n keukenwonder 🙂

    • Hoi Yv,

      Excuses we zijn het ei en citroensap vergeten bij het veranderen van design. Ik heb het er inmiddels bijgezet!

      Groet,

      Quint

  2. Ik wil deze taart vandaag maken, maar heb geen Franse kwark. Kan je ook Griekse yoghurt gebruiken? Zo niet, dan morgen maar, helaas.

    • Beste Yv,

      Dat kan zeker. Kies dan wel voor een Griekse yoghurt met vergelijkbare voedingswaarden als Franse yoghurt!

      Groet,

      Quint

  3. Ik heb deze gemaakt voor een babyshower waarbij de a.s. moeder koolhydraatarm moet eten. Het is heel eenvoudig vergeleken met sommige “traditionele” cheesecakes. Ik heb er helaas niet van kunnen proeven maar de geur was verrukkelijk en de reacties waren enthousiast. Een aanrader dus. Nu voor mezelf 1 maken.

  4. Annita Meulenbroeks

    Hallo,
    Ik heb de taart gemaakt, erg lekker maar ik vind de bodem veel te nat voor een cheese cake.
    Enig idee wat te doen om de bodem droger te maken?
    Alvast bedankt

  5. Top recept heel lekker! De bodem was ook goed stevig geworden en smaakte naar kokoskoekjes. Echt een aanrader. Heb wel iets minder zoetstof toegevoegd.

  6. Ziet er goed uit dit recept, ga ik volgende week zeker uitproberen, maar hoe groot is de springvorm die je hier voor hebt gebruikt?
    Alvast bedankt.
    Groetjes Michaela

    • Hi Michaela,

      Circa 23 cm, maar je kunt ook een kleinere gebruiken, dan heb je een hogere cheesecake!

      Groet,

      Quint

  7. De bak tijd mag veel langer.
    De binnenkant was na 28 min nog niet stijf gebakken.
    Mag best 50 min zijn althans bij de mijne.
    En ik had maar een klein springvormpje gebruikt.

  8. Staat nu in de oven! Ben heel benieuwd..
    Wel een dingetje in het recept, er staat eerst voeg alles incl ei in de schaal. En vervolgens dat je de eieren 1 voor 1 moet toevoegen…

    doe hier vervolgens de monchou, franse kwark, ei, vanille aroma en 30 gr Steviala kristal. Pak dan de elektrische mixer en klop de inhoud van de kom tot een glad en luchtig beslag. Voeg tijdens het kloppen voorzichtig een voor een de twee middelgrote eieren en citroensap toe.

  9. Komt net uit de oven. Héérlijk. Ik krijg de indruk dat deze cheesecake na een uur uit de oven het lekkerste is, als het nog een beetje warm is.(heb nl.direct al een hapje genomen 🙂 Ben benieuwd wanneer hij morgen uit de koelkast komt, hoe hij dan smaakt.
    In ieder geval bedankt so far, ik moet mijn man bevelen geven ervan af te blijven, na een stukje te hebben geprobeerd. Zo lekker dus!

  10. Potverdikkie dat is lekker! Die bodem ook, met de kokos erin 🙂. Ik had naast het citroensap nog wat citroenrasp (verse) erin gedaan, superlekker!
    Het is wel meer een koek geworden dan een taart; ik wist niet hoe groot het bakblik moest worden en heb een te grote genomen. En ik vond het moeilijk in te schatten wanneer de taart gaar was, omdat in de oven het kaas-eimengsel nog zacht was, maar dat bleek achteraf nog te stollen. Heb je nog tips om te bepalen wanneer het klaar is? Mijn oven is niet zo nauwkeurig af te stellen dus ik weet nooit of ik precies de juiste temperatuur heb.

  11. Het is jammer dat ik geen foto kan plaatsen, want het resultaat is bij lange na niet hetzelfde als de geplaatste foto met aardbeien. Bij mij is de bovenkant lichtbruin geworden (in 35 min 180 graden) en zeker niet zo hoog! Het recept is duidelijk geschreven, maar toch doe ik blijkbaar iets verkeerd, maar wat? Ik weet wel dat echt elke oven anders is. En dat maakt het niet makkelijker op. Daarnaast zou ik graag willen weten of Stevia suiker van de AH ook goed is. Maar ook vind ik dat Stevia de smaak overheerst, maar ook de kokos. Is er misschien een alternatief? Ik hoop dat ik het nog een keer kan maken, maar dan met iets meer duidelijkheid en evt. Altenatieve producten.

    • Hi Danielle,

      Wat vervelend dat het niet goed is gelukt. Iedere oven is inderdaad anders. Misschien kun je de volgende keer proberen om de cheesecake op een lagere temperatuur (165-175 graden) iets langer af te bakken (40-50 minuten). Daarnaast raad ik niet aan om de stevia van de AH te gebruiken, dit is vaak pure stevia met een vulmiddel. Door het vulmiddel bevat het veel koolhydraten. Pure stevia heeft daarnaast een sterke smaak, ik gebruik altijd Steviala Kristal. Dit is een mengsel van erythritol en stevia, en zorgt voor een gebalanceerde suikersmaak, zonder de bittere nasmaak.

      Groetjes,

      Quint

  12. Erg lekker!! Qua ingredienten kost het wel wat, maar we hebben gesmuld.

  13. Wendy Theunissen

    De afgelopen 2 weken heel veel van u recepten gebruikt allemaal even lekker. Wat moet ik doen als ik die steviala kristal niet heb, kon hem niet vinden nl. Kan ik het gewoon weglaten of wat honing toevoegen? Ik hoop dat u snel kunt reageren. Heb hem morgen vroeg om 12 uur nodig😱

    • Hi Wendy,

      Super leuk om te horen! Je kunt de Steviala kristal eventueel vervangen door een andere zoetstof. In dit recept hebben we circa. 100-120 gr suiker vervangen door 70 gr Steviala Kristal. Even goed op de verpakking kijken hoeveel zoetstof je nodig hebt voor 100 gr suiker en deze hoeveelheid kun je dan gebruiken in de taart. Veel succes met het bakken!

      Gr,

      Quint

  14. Wendy Theunissen

    Super bedankt voor uw snelle reactie. Kan ik het recept ook zonder suiker of zoetstof maken, mijn moeder is nl diabetes?

    • Hi Wendy,

      Als je de zoetstof helemaal weglaat, krijg je geen zoete cake, maar een hartige cake. Ik vind dit zelf niet zo lekker.

      Gr,

      Quint

  15. Super heerlijk recept! Ik heb een vorm met 20 cm doorsnee gebruikt.
    Had geen Franse kwark in huis en heb daar voor Griekse Yoghurt genomen.
    Bosvruchten uit de vriezer verwarmd en er overheen gegoten! TOP!!

  16. heerlijk

  17. Hi! Lekker recept. Waarom wordt er kwark toegevoegd? Ben benieuwd wat de toegevoegde waarde is.

    Hoor t graag!

    • Hi Roos,

      De kwark geeft het beslag iets meer volume en zorgt ervoor dat je de roomkaas, zoetstof en vanille aroma makkelijker kunt mengen. Je kunt het eventueel weglaten of vervangen door extra roomkaas.

      Groetjes,

      Quint

  18. Het is gelukt bedankje

  19. Bij mij is de bodem mislukt, verbrand…….
    Is niet erg, hou toch niet zo van kokos….
    Toen de vulling in siliconen muffinvormpjes gedaan, 12 past precies.
    Ze zijn net klaar, lichtbruin, maar mooi opgestijfd.
    Dat wordt smullen straks bij de koffie!

  20. Bodem nog wat te “nat”, volgende keer wat langer afbakken. Smaak top.

  21. Heerlijk. Ik heb in de vulling nog wat blauwe bessen gelegd en mee gebakken. Die citroenrasp erdoor is ook een goede tip.

  22. Ik heb het gemaakt het was zalig, alleen ga ik de volgende keer wat minder zoetstof er in doen. Ik had nog een vraagje: hoe kan er 2,2 koolhydraten in zitten terwijl er zo veel zoetstof inzit?

    • Hi Azura,

      De zoetstof in dit recept (erythritol) wordt niet door het lichaam opgenomen en verhoogd dus niet de bloedsuikerspiegel. Deze koolhydraten tellen wij dus niet mee. De koolhydraten in de voedingswaarden zijn de netto koolhydraten per puntje. Je kunt de zoetstof naar smaak toevoegen en het beslag even proeven of het zoet genoeg is!

      Groetjes,

      Quint

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*