Heerlijke koolhydraatarme cheesecake met aardbeien en een bodem van kokosmeel.

Koolhydraatarme cheesecake

Een heerlijk koolhydraatarm alternatief voor Amerikaanse cheesecake!

Vroeger was ik altijd dol op Amerikaanse cheesecake. Helaas bevat een traditionele cheesecake veel suiker en koolhydraten. Vandaar dat ik ben gaan experimenteren met een koolhydraatarme variant van de Amerikaanse cheesecake. De grootste uitdaging was het maken van een lekkere bodem. Ik heb twee verschillende bodems uitgeprobeerd. Uiteindelijk heb ik gekozen om een bodem op basis van kokosmeel te gebruiken voor dit recept. Verder heb ik een traditionele cheesecake vulling gebruikt en de suiker vervangen met Steviala Kristal.

Benodigdheden:
Om deze heerlijke koolhydraatarme cheesecake te maken heb je de volgende producten nodig:
Kokosmeel
Steviala kristal

Tips:
Deze cheesecake is heerlijk om te eten als nagerecht of snack bij een kopje koffie of thee. Je kunt de cheesecake serveren met vers fruit en eventueel wat light slagroom. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Plaats onderaan de pagina een reactie als je vragen of opmerkingen hebt over het recept.

Print
Heerlijke koolhydraatarme cheesecake met aardbeien en een bodem van kokosmeel.

Koolhydraatarme cheesecake

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 25
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 55 minutes
  • Porties: 16 puntjes 1x
  • Categorie: Snack
  • Keuken: Amerikaanse

Schaal

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 75 gr boter
  • 40 gr Steviala kristal
  • 50 gr geraspte kokos
  • 35 gr kokosmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei

Voor het beslag:

  • 300 gr monchou of philadelphia roomkaas, op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille aroma
  • 50 gr franse kwark
  • 30 gr Steviala kristal
  • 1 el citroensap
  • handjevol verse aardbeien

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een grote kom met een elektrische mixer alle boter en 40 gr Steviala kristal goed door elkaar. Voeg de geraspte kokos, kokosmeel en bakpoeder toe en klop dit een paar minuten door elkaar. Voeg dan 1 ei toe en meng alles nog eens goed door elkaar.
  2. Pak een taartvorm en doe een stuk bakpapier tussen de springvorm. Vet de randen van de taartvorm in met boter en bekleed de bodem van de springvorm met het deeg uit de kom. Bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven en laat dan goed afkoelen.
  3. Maak de kom en de elektrische mixer dan even schoon en doe hier vervolgens de monchou, franse kwark, vanille aroma en 30 gr Steviala kristal. Pak dan de elektrische mixer en klop de inhoud van de kom tot een glad en luchtig beslag. Voeg tijdens het kloppen voorzichtig een voor een de twee middelgrote eieren en citroensap toe.
  4. Schenk dan voorzichtig de vulling in de taartvorm en laat de taartvorm een paar keer op het aanrecht vallen, om zo de luchtbelletjes te laten ontsnappen. Bak de cheesecake 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cheesecake na het bakken minstens een uur afkoelen. Snijd de cheesecake in 16 stukjes en serveer met verse aardbeien.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 puntje
  • Calorieën: 113
  • Vetten: 10,3
  • Koolhydraten: 2,1
  • Eiwitten: 3,2

13 Reacties

  1. Bij de ingrediënten staat 1 ei (voor de vulling) maar in de beschrijving staat dat je 1-voor-1 twee eieren toevoegt. Om hoeveel eieren gaat het? Ook staat in de beschrijving, maar niet bij de ingrediënten, dat er citroensap bij moet, hoeveel daarvan? (ben niet zo’n keukenwonder 🙂

    • Quint Kames

      Hoi Yv,

      Excuses we zijn het ei en citroensap vergeten bij het veranderen van design. Ik heb het er inmiddels bijgezet!

      Groet,

      Quint

  2. Ik wil deze taart vandaag maken, maar heb geen Franse kwark. Kan je ook Griekse yoghurt gebruiken? Zo niet, dan morgen maar, helaas.

    • Quint Kames

      Beste Yv,

      Dat kan zeker. Kies dan wel voor een Griekse yoghurt met vergelijkbare voedingswaarden als Franse yoghurt!

      Groet,

      Quint

  3. Ik heb deze gemaakt voor een babyshower waarbij de a.s. moeder koolhydraatarm moet eten. Het is heel eenvoudig vergeleken met sommige “traditionele” cheesecakes. Ik heb er helaas niet van kunnen proeven maar de geur was verrukkelijk en de reacties waren enthousiast. Een aanrader dus. Nu voor mezelf 1 maken.

  4. Annita Meulenbroeks

    Hallo,
    Ik heb de taart gemaakt, erg lekker maar ik vind de bodem veel te nat voor een cheese cake.
    Enig idee wat te doen om de bodem droger te maken?
    Alvast bedankt

  5. Top recept heel lekker! De bodem was ook goed stevig geworden en smaakte naar kokoskoekjes. Echt een aanrader. Heb wel iets minder zoetstof toegevoegd.

  6. Michaela

    Ziet er goed uit dit recept, ga ik volgende week zeker uitproberen, maar hoe groot is de springvorm die je hier voor hebt gebruikt?
    Alvast bedankt.
    Groetjes Michaela

    • Quint Kames

      Hi Michaela,

      Circa 23 cm, maar je kunt ook een kleinere gebruiken, dan heb je een hogere cheesecake!

      Groet,

      Quint

  7. De bak tijd mag veel langer.
    De binnenkant was na 28 min nog niet stijf gebakken.
    Mag best 50 min zijn althans bij de mijne.
    En ik had maar een klein springvormpje gebruikt.

  8. Danielle

    Staat nu in de oven! Ben heel benieuwd..
    Wel een dingetje in het recept, er staat eerst voeg alles incl ei in de schaal. En vervolgens dat je de eieren 1 voor 1 moet toevoegen…

    doe hier vervolgens de monchou, franse kwark, ei, vanille aroma en 30 gr Steviala kristal. Pak dan de elektrische mixer en klop de inhoud van de kom tot een glad en luchtig beslag. Voeg tijdens het kloppen voorzichtig een voor een de twee middelgrote eieren en citroensap toe.

  9. Komt net uit de oven. Héérlijk. Ik krijg de indruk dat deze cheesecake na een uur uit de oven het lekkerste is, als het nog een beetje warm is.(heb nl.direct al een hapje genomen 🙂 Ben benieuwd wanneer hij morgen uit de koelkast komt, hoe hij dan smaakt.
    In ieder geval bedankt so far, ik moet mijn man bevelen geven ervan af te blijven, na een stukje te hebben geprobeerd. Zo lekker dus!

  10. Potverdikkie dat is lekker! Die bodem ook, met de kokos erin 🙂. Ik had naast het citroensap nog wat citroenrasp (verse) erin gedaan, superlekker!
    Het is wel meer een koek geworden dan een taart; ik wist niet hoe groot het bakblik moest worden en heb een te grote genomen. En ik vond het moeilijk in te schatten wanneer de taart gaar was, omdat in de oven het kaas-eimengsel nog zacht was, maar dat bleek achteraf nog te stollen. Heb je nog tips om te bepalen wanneer het klaar is? Mijn oven is niet zo nauwkeurig af te stellen dus ik weet nooit of ik precies de juiste temperatuur heb.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*