Chili con carne met cheddar en tomaat.

Koolhydraatarme chili con carne

Wat eten we vanavond? Koolhydraatarme chili con carne! Dit klassieke gerecht uit de Tex-Mex keuken stond al een tijdje op mijn ‘to-cook’ lijstje. Vandaag ben ik eindelijk de keuken ingedoken en heb ik een lekker koolhydraatarm alternatief gemaakt. Chili con carne wordt in Nederland vaak gemaakt met vlees, chilipepers, tomaten en bonen. Onze chili con carne maak je zonder bonen. Hierdoor bevat een portie slechts 7,3 gr koolhydraten, maar liefst 75% minder koolhydraten dan traditionele chili con carne. Nu denk je vast: chili con carne zonder bonen dat is toch niet lekker? Het tegendeel is waar. Door het lange sudderen heeft deze chili een lekkere pittige smaak en zachte structuur. Het verschil met traditionele chili con carne is bijna niet te proeven!

Bereidingstips:
Dit is een basisrecept voor koolhydraatarme chili con carne. Je kunt dit recept eventueel aanvullen met extra groente, zoals sperziebonen en rode paprika. Het is ook mogelijk om koolhydraatarme chili con carne met bonen te maken. Deze variant maak je door edamame bonen toe te voegen aan de chili. Deze kleine sojaboontjes bevatten slechts 1,4 gr koolhydraten per 100 gram.

Serveertips:
Je kunt de chili con carne eventueel serveren met een beetje zure room, geraspte cheddar en een portie bloemkoolrijst. De chili kun je na bereiding maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten.

Print
Chili con carne met cheddar en tomaat.

Koolhydraatarme chili con carne

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Amerikaans

Schaal

Ingrediënten

  • 500 gr (mager)rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 groene paprika
  • scheutje olijfolie
  • 1 jalapeño peper
  • 1 teentje knoflook, fijngeperst
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 rundvlees bouillonblokje
  • 450 ml water
  • 400 gr tomatenblokjes uit blik
  • 12 tl chilipoeder of naar smaak
  • 1 tl komijnpoeder
  • optioneel: geraspte cheddar en zure room

Bereidingswijze

  1. Snijd op een grote snijplank de ui, groene paprika in kleine stukjes. Verwarm in een grote soeppan of braadpan de olijfolie. Voeg het gehakt, de gesneden ui en paprika toe aan de pan en bak dit al roerend binnen 5 minuten gaar. Laat vervolgens het overtollige vet uit de pan uitlekken.
  2. Snijd dan de jalapeño in kleine stukjes en verwijder de zaadjes. Voeg de jalapeño, geperste knoflook, tomatenblokjes, tomatenpuree, bouillonblokje, water en kruiden toe aan de pan. Breng dit aan de kook en laat dit ca. 30 minuten sudderen boven een laag vuur, totdat de saus is ingedikt.
  3. Verdeel de koolhydraatarme chili over 4 kommetjes en serveer eventueel met een handje geraspte cheddar en zure room. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 kommetje (1/4)
  • Calorieën: 367
  • Vetten: 24,9
  • Koolhydraten: 7,3
  • Eiwitten: 26,6
Chili con carne met cheddar en tomaat.

7 Reacties

  1. Heerlijk! Was op zoek naar een lekker recept en kwam dit tegen. We hebben gesmuld! 😍 De rest van het gezin met nachos erbij en ik met rucola, avocadodip en crème fraiche

    • Was heel lekker maar el en beetje heet. De bloemkool rijst maakte het een beetje nat.

  2. Ik ben een novice in het koolhydraatarm dieet, dit recept was mijn eerste poging voor een gezond avondmaal voor mij en mijn vriend. We vonden het lekker, maar volgende keer dat ik deze chili maak probeer ik eerst een halve theelepel chilipoeder want voor ons was het iets te pittig. Omdat ik chilli normaal gesproken altijd met rijst deed serveren heb ik er nu wat bloemkoolrijst bij gedaan.

  3. Kimberley

    Zeer lekker. We hebben dit met worteltortilla’s gegeten, guacamole en zure room.

  4. Erg lekker! Tip voor anderen, doe niet een deksel op de pan, dan verdampt het vocht minder snel. Daar kwam ik uiteindelijk achter, waardoor hij bij mij nog wat langer op het vuur heeft gestaan zonder deksel.

  5. Lotte Bloemendal

    Fan-tas-tisch. Vandaag de knoop doorgehakt om alsnog (voor de zoveelste keer) een dieet te beginnen. Wat een geweldig begin. Wat een smaken in dit gerecht! Ik ben om en ga voortaan altijd recepten gebruiken van deze site!

  6. Brigitte

    heerlijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*