Chili con carne met cheddar en tomaat.

Koolhydraatarme chili con carne

Wat eten we vanavond? Koolhydraatarme chili con carne! Dit klassieke gerecht uit de Tex-Mex keuken stond al een tijdje op mijn ‘to-cook’ lijstje. Vandaag ben ik eindelijk de keuken ingedoken en heb ik een lekker koolhydraatarm alternatief gemaakt. Chili con carne wordt in Nederland vaak gemaakt met vlees, chilipepers, tomaten en bonen. Onze chili con carne maak je zonder bonen. Hierdoor bevat een portie slechts 7,3 gr koolhydraten, maar liefst 75% minder koolhydraten dan traditionele chili con carne. Nu denk je vast: chili con carne zonder bonen dat is toch niet lekker? Het tegendeel is waar. Door het lange sudderen heeft deze chili een lekkere pittige smaak en zachte structuur. Het verschil met traditionele chili con carne is bijna niet te proeven!

Bereidingstips:
Dit is een basisrecept voor koolhydraatarme chili con carne. Je kunt dit recept eventueel aanvullen met extra groente, zoals sperziebonen en rode paprika. Het is ook mogelijk om koolhydraatarme chili con carne met bonen te maken. Deze variant maak je door edamame bonen toe te voegen aan de chili. Deze kleine sojaboontjes bevatten slechts 1,4 gr koolhydraten per 100 gram.

Serveertips:
Je kunt de chili con carne eventueel serveren met een beetje zure room, geraspte cheddar en een portie bloemkoolrijst. De chili kun je na bereiding maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten.

Print
Chili con carne met cheddar en tomaat.

Koolhydraatarme chili con carne

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Amerikaans

Schaal

Ingrediënten

  • 500 gr (mager)rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 groene paprika
  • scheutje olijfolie
  • 1 jalapeño peper
  • 1 teentje knoflook, fijngeperst
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 rundvlees bouillonblokje
  • 450 ml water
  • 400 gr tomatenblokjes uit blik
  • 12 tl chilipoeder of naar smaak
  • 1 tl komijnpoeder
  • optioneel: geraspte cheddar en zure room

Bereidingswijze

  1. Snijd op een grote snijplank de ui, groene paprika in kleine stukjes. Verwarm in een grote soeppan of braadpan de olijfolie. Voeg het gehakt, de gesneden ui en paprika toe aan de pan en bak dit al roerend binnen 5 minuten gaar. Laat vervolgens het overtollige vet uit de pan uitlekken.
  2. Snijd dan de jalapeño in kleine stukjes en verwijder de zaadjes. Voeg de jalapeño, geperste knoflook, tomatenblokjes, tomatenpuree, bouillonblokje, water en kruiden toe aan de pan. Breng dit aan de kook en laat dit ca. 30 minuten sudderen boven een laag vuur, totdat de saus is ingedikt.
  3. Verdeel de koolhydraatarme chili over 4 kommetjes en serveer eventueel met een handje geraspte cheddar en zure room. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 kommetje (1/4)
  • Calorieën: 367
  • Vetten: 24,9
  • Koolhydraten: 7,3
  • Eiwitten: 26,6
Chili con carne met cheddar en tomaat.

16 Reacties

  1. Heerlijk! Was op zoek naar een lekker recept en kwam dit tegen. We hebben gesmuld! 😍 De rest van het gezin met nachos erbij en ik met rucola, avocadodip en crème fraiche

    • Was heel lekker maar el en beetje heet. De bloemkool rijst maakte het een beetje nat.

  2. Ik ben een novice in het koolhydraatarm dieet, dit recept was mijn eerste poging voor een gezond avondmaal voor mij en mijn vriend. We vonden het lekker, maar volgende keer dat ik deze chili maak probeer ik eerst een halve theelepel chilipoeder want voor ons was het iets te pittig. Omdat ik chilli normaal gesproken altijd met rijst deed serveren heb ik er nu wat bloemkoolrijst bij gedaan.

  3. Zeer lekker. We hebben dit met worteltortilla’s gegeten, guacamole en zure room.

  4. Erg lekker! Tip voor anderen, doe niet een deksel op de pan, dan verdampt het vocht minder snel. Daar kwam ik uiteindelijk achter, waardoor hij bij mij nog wat langer op het vuur heeft gestaan zonder deksel.

  5. Lotte Bloemendal

    Fan-tas-tisch. Vandaag de knoop doorgehakt om alsnog (voor de zoveelste keer) een dieet te beginnen. Wat een geweldig begin. Wat een smaken in dit gerecht! Ik ben om en ga voortaan altijd recepten gebruiken van deze site!

  6. heerlijk

  7. Erg lekker (ondanks ik het vet vergeten was af te gieten)! En ik ben een echte zeur met eten! Met Bloemkoolrijst gegeten. Maar je kan genoeg varieren met dit recept. Top!

  8. Net de Chili klaargemaakt voor vanavond, smaakt erg lekker, na een half uur sudderen is ie niet voldoende ingedikt vind ik zelf. Laat hem nu op smaak komen door te laten dan is ie tegens etenstijd hopelijk wat meer ingedikt! Voor de rest prima en makkelijk te maken!

  9. Ik ben altijd erg enthousiast over je recepten, maar deze kreeg ik niet goed; veel te waterig! Heel veel langer dan een half uur laten sudderen zonder deksel (bijna een uur langer). Zelfs nog wat gemengde Maizena toegevoegd (niet koolhydraatarm, nee).

    De smaak was super, maar dit is geen snel-succes-recept voor ons.

  10. Ik heb het gemaakt en vond het erg lekkker ,wel de sojaboontjes erbij gedaan en bamboe scheuten in stukjes .Ik hou van een bite.in een kom wat ijsberg sla gedaan en daar de chili erop en een lepel zure room .mmmmmmmmmmm

  11. het was heerlijk, samen met wat broccoli rijst. in plaats van alleen gehakt heb ik 300 gram gehakt gedaan en 125 gram spekjes.
    en een beetje voorzichtig geweest met japaleno peper en chilipeper was het een heerlijk.

  12. Met 1/4 van de chili nog steeds een goede bite! 2 tl is alleen voor de echte die-hard 😉 De Smaak van het stoofpotje was prima, maar deze moest niet een 1/2 uur maar 1 1/2 uur inkoken, voordat de saus enigszins dik genoeg was, zelfs met toevoeging van 1 tl arrowroot-poeder. Door deze lange tijd waren de paprika’s en sojaboontjes zo zacht, dat elke bite uit de chili was verdwenen. Volgende keer laat ik de groentjes eruit en voeg ik deze pas toe als de saus begint in te dikken. Idd lekker met zure room en bloemkoolrijst.

  13. Heel erg lekker! Voor mezelf had ik er rauwe andijvie door (en natuurlijk een schep crème fraiche). Voor mijn mannen had ik er rijst door.
    Echt een makkelijke maar heerlijke maaltijd.

  14. Heeeeeeerlijk!!! Zeker voor herhaling vatbaar.

  15. In EEN woord……fantastisch.
    Tip……voeg geen water toe. Half uurtje laten sudderen en klaar is het stoofpotje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*