Chocolademousse met een toefje slagroom.

Koolhydraatarme chocolademousse

Chocolade liefhebbers opgelet! Vandaag heb ik een heerlijke koolhydraatarme chocolademousse gemaakt. Dit klassieke dessert heb ik op traditionele wijze bereid met slechts 5 ingrediënten: slagroom, pure chocolade, ei, zoetstof en vanille aroma. De chocolademousse heeft een luchtige, zachte textuur en een rijke pure chocoladesmaak. Door het gebruik van zoetstof i.p.v. suiker bevat een portie van deze chocolademousse slechts 5,2 gr koolhydraten! Je kunt dus ook van dit dessert genieten als je een streng koolhydraatarm of keto dieet volgt.

Tips:
Deze luchtige chocolademousse is perfect om te serveren als feestelijk dessert bij een koolhydraatarm kerstdiner. Je kunt dit basisrecept naar wens aanpassen of aanvullen. Voeg bijvoorbeeld kaneel, speculaaskruiden of oploskoffie toe om de mousse een ander smaakje te geven. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen.

Let op: deze chocolademousse bereid je op traditionele wijze met rauwe eieren. Dit dessert is dus niet geschikt voor kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Je kunt de 3 rauwe eieren eventueel vervangen door 3 gepasteuriseerde eiwitten.Gepasteuriseerd eiwit is verkrijgbaar bij de Jumbo en Albert Heijn.

Print
Chocolademousse met een toefje slagroom.

Koolhydraatarme chocolademousse

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Totale tijd: 135
  • Porties: 6 dessertglazen 1x
  • Categorie: Dessert

Schaal

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 150 gr pure chocolade, 85% cacao
  • 4050 gr erythritol
  • 3 middelgrote eieren
  • 1 tl vanille aroma
  • snufje zout

Bereidingswijze

  1. Schenk de slagroom in een grote kom. Zorg ervoor dat de slagroom en de kom goed koud zijn. Klop de slagroom met een elektrische mixer op een medium snelheid en op het eind op een hoge snelheid. Klop door totdat er pieken beginnen te vormen. Klop niet te lang door, want dan kan er een soort boter ontstaan en dit is onomkeerbaar. Zet de slagroom na het kloppen even in de koelkast
  2. Vul dan een steelpan met een laagje water en breng dit aan de kook. Plaats vervolgens een hittebestendige kom bovenop de steelpan en smelt hierin de pure chocolade au bain-marie. Laat de chocolade na het smelten op kamertemperatuur rusten.
  3. Pak nu een schone hittebestendige kom en voeg de eieren, erythritol en het zout toe aan de kom. Plaats de kom boven op het steelpannetje met het kokende water en zorg ervoor dat het water de kom niet raakt. Klop met de mixer op de hoogste stand, totdat het eimengsel lauw aanvoelt. Haal de kom dan van het pannetje en klop nog even door op het aanrecht, totdat het mengsel is afgekoeld.
  4. Voeg de gesmolten chocolade samen met de vanille aroma dan toe aan het eimengsel en klopt dit goed door elkaar. Spatel ten slotte de slagroom voorzichtig door het chocolademengsel, totdat alles goed is gemengd. Schep de koolhydraatarme chocolademousse in 6 kleine dessertglazen, dek af met huishoudfolie en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 klein dessertglas
  • Calorieën: 317
  • Vetten: 29,3
  • Koolhydraten: 5,2
  • Eiwitten: 6,3

3 Reacties

  1. Ohhh deze ga ik proberen 😋

  2. Dan eet je rauwe eieren? Is dat wel oke?

    • Quint Kames

      Hi Monique,

      Deze chocolademousse maak je inderdaad op traditionele wijze met rauwe eieren. Uit onderzoek van de KvW blijkt dat 0,3% van de eieren besmet zijn met de salmonella bacterie, de kans is dus niet heel groot. Je kunt de 3 middelgrote eieren eventueel vervangen door 3 gepasteuriseerde eiwitten. Albert Heijn en Jumbo verkopen gepasteuriseerd eiwit van het merk two chicks.

      Groetjes,

      Quint

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*