Chocolademousse met een toefje slagroom.

Koolhydraatarme chocolademousse

Chocolade liefhebbers opgelet! Vandaag heb ik een heerlijke koolhydraatarme chocolademousse gemaakt. Dit klassieke dessert heb ik op traditionele wijze bereid met slechts 5 ingrediënten: slagroom, pure chocolade, ei, zoetstof en vanille aroma. De chocolademousse heeft een luchtige, zachte textuur en een rijke pure chocoladesmaak. Door het gebruik van zoetstof i.p.v. suiker bevat een portie van deze chocolademousse slechts 5,2 gr koolhydraten! Je kunt dus ook van dit dessert genieten als je een streng koolhydraatarm of keto dieet volgt.

Tips:
Deze luchtige chocolademousse is perfect om te serveren als feestelijk dessert bij een koolhydraatarm kerstdiner. Je kunt dit basisrecept naar wens aanpassen of aanvullen. Voeg bijvoorbeeld kaneel, speculaaskruiden of oploskoffie toe om de mousse een ander smaakje te geven. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen.

Let op: deze chocolademousse bereid je op traditionele wijze met rauwe eieren. Dit dessert is dus niet geschikt voor kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Je kunt de 3 rauwe eieren eventueel vervangen door 3 gepasteuriseerde eiwitten.Gepasteuriseerd eiwit is verkrijgbaar bij de Jumbo en Albert Heijn.

Print
Chocolademousse met een toefje slagroom.

Koolhydraatarme chocolademousse

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Totale tijd: 135
  • Porties: 6 dessertglazen 1x
  • Categorie: Dessert

Schaal

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 150 gr pure chocolade, 85% cacao
  • 4050 gr erythritol
  • 3 middelgrote eieren
  • 1 tl vanille aroma
  • snufje zout

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Schenk de slagroom in een grote kom. Zorg ervoor dat de slagroom en de kom goed koud zijn. Klop de slagroom met een elektrische mixer op een medium snelheid en op het eind op een hoge snelheid. Klop door totdat er pieken beginnen te vormen. Klop niet te lang door, want dan kan er een soort boter ontstaan en dit is onomkeerbaar. Zet de slagroom na het kloppen even in de koelkast
  2. Vul dan een steelpan met een laagje water en breng dit aan de kook. Plaats vervolgens een hittebestendige kom bovenop de steelpan en smelt hierin de pure chocolade au bain-marie. Laat de chocolade na het smelten op kamertemperatuur rusten.
  3. Pak nu een schone hittebestendige kom en voeg de eieren, erythritol en het zout toe aan de kom. Plaats de kom boven op het steelpannetje met het kokende water en zorg ervoor dat het water de kom niet raakt. Klop met de mixer op de hoogste stand, totdat het eimengsel lauw aanvoelt. Haal de kom dan van het pannetje en klop nog even door op het aanrecht, totdat het mengsel is afgekoeld.
  4. Voeg de gesmolten chocolade samen met de vanille aroma dan toe aan het eimengsel en klopt dit goed door elkaar. Spatel ten slotte de slagroom voorzichtig door het chocolademengsel, totdat alles goed is gemengd. Schep de koolhydraatarme chocolademousse in 6 kleine dessertglazen, dek af met huishoudfolie en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 klein dessertglas
  • Calorieën: 317
  • Vetten: 29,3
  • Koolhydraten: 5,2
  • Eiwitten: 6,3
Chocolademousse met een toefje slagroom.

28 Reacties

  1. Wat een heerlijk recept! Mijn dochter is gek op chocolade mousse en ze zei dat ze nog nooit zo’n lekkere mousse heeft gegeten. We hadden er een aardbei op gedaan en dat was lekker!

    Reageer
  2. Superlekker! Makkelijk te maken en echt een heerlijke volle smaak!

    Reageer
  3. Dit is zooo lekker… en makkelijk te maken..

    Reageer
  4. Eenvoudig te maken en echt heerlijk dessert. Met gepasteuriseerd eiwit gaat het ook echt prima

    Reageer
  5. In één woord: heerlijk!!!!

    Reageer
  6. Liesbeth de Miranda

    Nog steeds een toppertje. Gemaakt voor kerst met oude dame van 102 dus wel gepasteuriseerde ei wit en geel gebruikt (Sligro). Nog veel ei over dus denk de hazelnoottaart een goede is om dat op te krijgen.

    Reageer
  7. Ziet er heerlijk uit! Ik wil deze graag maken met Steviala kristal sweet. Hoeveel heb ik dan nodig?

    Reageer
    • Hi Denise,

      Wat leuk! Ik raad aan om ca. 35 gr Steviala Kristal Sweet te gebruiken.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  8. Ontzettend lekker, lekkerder dan de mousse die je in de winkel koopt. Blijvertje

    Reageer
  9. geniaal lekker recept!!!!!!!!!!!! mijn favoriet!

    Reageer
  10. dit is een toppertje.
    Enorm lekker …zelfs gevaarlijk lekker😋

    Reageer
  11. Wauw!!! Wat is dit lekker zeg!!!
    Maar wel erg veel… kan je het invriezen?

    Reageer
    • Hi Marloes,

      Leuk om te horen dat het heeft gesmaakt :). Je kunt de chocomousse prima invriezen.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  12. Wauw deze mousse is echt heeeeerlijk! Iedereen smult ervan! Wat een traktatie zo zeg, voor mij geen andere mousse meer!

    Reageer
  13. Ik heb de eiwitten apart opgeklopt ,
    Slagroom geklopt met vanille poeder
    de dooiers met de zoetstof boven heet water schuimig geklopt ,
    de dooiers door de chocolade gespatelt ,
    en daarna de eiwitten en de slagroom door de chocolade massa verwerkt, extra luchtig erg lekker

    Reageer
    • Idd heb ik ook zo gedaan en hij is nog luchtiger dan de eerste keer.
      Maar sowieso lekker, maar hou van luchtig.

      Reageer
  14. TOP Recept! Ik heb de chocolade vervangen voor suikervrije/arme chocolade en de zoetstof door een scheutje Natrena vloeibaar en er zitten nog minder koolhydraten in.

    Reageer
  15. Is het mogelijk om dit in te vriezen? Ik vind het heerlijk!

    Reageer
  16. Al een aantal keer gemaakt en ze zijn echt heerlijk! zelfs de mensen die niet aan KHA doen vinden het heerlijk, zoals een stevige mousse hoort te zijn.

    Reageer
    • Ik heb deze week afgelopen week gemaakt en OMG wat is deze HEEEEERLIJK….smelt in je mond weg…deze ga ik veeeeel vaker maken!!!Ik had alleen geen erythritol in huis dus ik heb dat vervangen door 1,5 eetlepel zoetstof te gebruiken(Candarel)…was perfecte balans tussen zoet/bitter

      Reageer
  17. Stephanie kivits

    Vandaag gemaakt en het was superlekker!!

    Reageer
    • Gewoon pure chocolade laten smelten en enkel eiwitten opkloppen en bij de gesmolten chocolade mengen. Hemels!

      Reageer
  18. Hemels!! Deze gemaakt twee dagen geleden voor het kerstdinerdessert en niemand geloofde dat deze ‘guiltfree’ was. Zo lekker!!! En eenvoudig om te maken, ook handig 😊👌🏼

    Reageer
  19. Dan eet je rauwe eieren? Is dat wel oke?

    Reageer
    • Hi Monique,

      Deze chocolademousse maak je inderdaad op traditionele wijze met rauwe eieren. Uit onderzoek van de KvW blijkt dat 0,3% van de eieren besmet zijn met de salmonella bacterie, de kans is dus niet heel groot. Je kunt de 3 middelgrote eieren eventueel vervangen door 3 gepasteuriseerde eiwitten. Albert Heijn en Jumbo verkopen gepasteuriseerd eiwit van het merk two chicks.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
    • Super lekker!!!

      Reageer
  20. Ohhh deze ga ik proberen 😋

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*