Kwarktaart met citroen.

Koolhydraatarme citroen kwarktaart

Iedereen heeft af en toe wel eens zin in een lekkernij bij de koffie of thee. Als je het koolhydraatarm dieet volgt worden deze verlangens naar zoetigheid weliswaar minder, maar ze zullen nooit helemaal verdwijnen. Wij raden daarom aan om je niet geheel te onthouden van lekkernijen. Door af en toe te genieten van iets lekkers is het makkelijker om je dieet op de lange termijn vol te houden. Vandaar dat wij een keer in de week een lekker koolhydraatarm snack recept met jullie delen. Dit keer hebben we een heerlijke koolhydraatarme citroen kwarktaart gemaakt. Deze romige citroen kwarktaart is koolhydraatarm, keto en glutenvrij. De taart heeft een zachte biscuitbodem van amandelmeel en roomkaas en een heerlijke frisse vulling van slagroom, volle kwark en citroen. Doordat wij geen suiker en bloem hebben gebruikt in dit recept bevat een groot stukje taart slechts 5,1 gr koolhydraten.

Tips:
Deze koolhydraatarme citroen kwarktaart is ideaal om te serveren op een feestje, maar ook lekker als tussendoortje of ontbijt. Je kunt dit basisrecept naar wens aanpassen. Vervang bijvoorbeeld de citroenen door gepureerde aardbeien voor een aardbeien kwarktaart of laat de citroenen helemaal weg voor een naturel kwarktaart. Je kunt de kwarktaart per stukje invriezen of maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme taart recepten.

Print
Kwarktaart met citroen.

Koolhydraatarme citroen kwarktaart

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 260
  • Kooktijd: 10
  • Totale tijd: 270
  • Porties: 8 stuks 1x
  • Categorie: Dessert, Snacks

Schaal

Ingrediënten

Bodem:

Kwarkvulling:

  • 500 gr volle kwark
  • 250 ml slagroom
  • 45 gr Steviala poedersuiker
  • 2 citroenen
  • 8 blaadjes gelatine
  • 1 tl citroen aroma

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de roomkaas uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Meng in een grote kom het amandelmeel, bakpoeder en de Steviala poedersuiker. Smelt vervolgens in een klein pannetje de roomboter. Voeg de eieren, vanille aroma, gesmolten boter en roomkaas toe aan de kom en klop dit met een elektrische mixer tot een samenhangend deeg.
  2. Bekleed een springvorm van 20 of 22 cm met een vel bakpapier. Schenk en/of schep het beslag in de springvorm en bak de bodem 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de bodem na het bakken minimaal 30 minuten afkoelen.
  3. Rasp vervolgens 2 citroenen en pers het sap uit. Laat de gelatine blaadjes weken in koud water. Schenk het citroensap in een pannetje en verwarm dit boven een laag vuur. Knijp de gelatine uit en voeg dit toe aan het warme citroensap. Laat de gelatine oplossen en iets afkoelen.
  4. Klop ondertussen de slagroom met de Steviala poedersuiker romig en voeg beetje bij beetje de citroensap kwark, citroenrasp, citroenaroma toe. Voeg ten slotte de opgeloste gelatine toe en meng dit goed door het kwarkmengsel. Giet het kwarkmengsel dan op de bodem en tik de vorm een paar keer op het aanrecht. Laat de citroen kwarktaart de hele nacht of minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 stuk (1/8)
  • Calorieën: 313
  • Vetten: 28,2
  • Koolhydraten: 5,1
  • Eiwitten: 9,8
Kwarktaart met citroen.

30 Reacties

  1. Lijkt me heerlijk maar wij willen geen gelatine gebruiken omdat het niet halal is. Heb je tips voor alternatief? Zou arrowroot ook werken? Zo ja hoeveel? Dank!

    • Quint Kames

      Hi Rinske,

      Je kunt de gelatine eventueel vervangen door agar-agar poeder. Dit is een plantaardig alternatief voor gelatine. Vervang dan de 9 gelatine blaadjes met ca. 3,7 gr agar agar poeder. Je kunt dit product kopen in de grotere Albert Heijn winkels of in de meeste Aziatische winkels. Veel succes!

      Groetjes,

      Quint

  2. Zou zo graag een taart zonder zuivel willen maken. Al is het alleen al fijn voor alle mensen met een koemelk allergieën.
    Er is schaap en of geit yoghurt /kwark. Maar wat als alternatief voor de slagroom. Gelatine is( mij geleerd) gemaakt van koebeenmerg is dit wel gezond. Alternatief: van varkenshuid of agar agar

    • Quint Kames

      Hi Mevr. L,

      In principe kun je deze taart ook maken zonder zuivel. Je kunt dan kiezen voor schapen/geitenkwark of een plantaardig alternatief, zoals Alpro Go On. De slagroom kun je vervangen door een soja alternatief, zoals Alpro op kloppen. Veel succes!

      Groetjes,

      Quint

    • Winnie Meijers

      Hi, het recept ziet er heerlijk uit. Weinig koolhydraten, maar kan het aantal calorieën en het vetpercentage ook verlaagd worden zonder dat dit echt ten koste gaat van de smaak? Ik sta te koelen om dit eens te gaan maken….

      • Quint Kames

        Hi Winnie,

        Je kunt eventueel de volle kwark vervangen door magere kwark. Een stukje bevat dan 280 kcal.

        Groetjes,

        Quint

  3. Jammer..klinkt gezond maar is niet vega

    • Quint Kames

      Hi Ineke,

      Als je een lacto-ovo vegetariër kun je deze taart maken door simpelweg de gelatine te vervangen. Ons advies is om de gelatine te vervangen door 3,7 gr agar-agar poeder (een plantaardig verdikkingsmiddel). Veel succes!

      Groetjes,

      Quint

  4. Hoi Quint,

    Kun je de amandelmeel ook vervangen door iets anders ? Ik heb een noten en pinda allergie 🙁

    • Quint Kames

      Hi Tessa,

      Je kunt een bodem van kokosmeel maken. Deze bodem hebben wij eerder gebruikt bij het maken van een koolhydraatarme cheesecake. Zie het recept hier.

      Groetjes,

      Quint

  5. Ik heb deze afgelopen zondag gemaakt, wat een SUCCES, HEERLIJK deze ga ik vaker maken.

  6. Hé Quint,

    Ik heb je kwarktaart geprobeerd, met agar agar.
    Qua smaak, is ‘ie perfect. Maarrrr…, ik hou een slappe vulling. Nu heb ik ff gegoogled over de effecten van agar agar. Blijkt, dat het spulletje niet zo goed werkt met zuren en vettige producten. In dit geval zou gelatine een beter resultaat geven. Of er moet nog goed gekeken worden naar de hoeveelheid agar agar, om een goed resultaat te krijgen.

    • Quint Kames

      Hi Jorrit,

      Bedankt voor je feedback. Ik ga dit uitzoeken en de taart nog een keer maken met agar-agar. De resultaten zal ik hier delen.

      Groetjes,

      Quint

  7. Mevrouw. L

    Erg lekker. Gemaakt met geitenkwark en soya sl ag room.
    Blijvertje

  8. Gemaakt en gelukt. Ik had alleen geen bakblik van 20/22cm en dus de 24cm gebruikt en de helft van de ingrediënten voor de bodem verdubbelt. De bodem was net cake, erg verrassend. De bovenkant vond ik persoonlijk te zuur, ondanks de zoetstof en vettigheid (en gelukkig geen citroenaroma gebruikt want dat had ik niet). Maar bij de visite viel het goed in de smaak. Misschien lowcarb maar niet lowvet.

  9. Jacqueline

    1 Woord. HEERLIJK! Makkelijk te maken en ik de smaak, JAMMIE!

  10. Margreet

    Hij was heerlijk! Ik ga ook eens proberen om citroen te vervangen door rood fruit of aardbeien.

  11. De citroentaart staat nu in de koelkast maar wat ik me te bedenken stond tijdens het maken is of het ook met vanille kan of ander fruit zoals aardbeien? Bij deze moest je citroensap warm maken maar wat kan ik daar het beste voor in de plaats van gebruiken bij een vanille smaak of aardbeiensmaak?

    • Quint Kames

      Hi Anke,

      Je kunt ook fijngemalen aardbeien toevoegen. De gelatine kun je oplossen in 3 eetlepels warm water i.p.v. citroensap. Veel succes!

      Gr,

      Quint

  12. Gemaakt en net een stukje geproefd. Ik vind de bodem te dik in verhouding met de kwarklaag. Ook vind ik de kwark met 8 gelatineblaadjes behoorlijk compact. Ik hou het toch bij een ander recept met knapperige amandelbodem (kwestie van smaak denk ik) en 5-6 gelatineblaadjes voor de kwark. Andere recepten van deze site ook geprobeerd en bevielen goed. Je kan en hoeft ook niet alles lekkercte vinden natuurlijk 😊

  13. Het recept voor de bodem ga ik wel gebruiken voor het maken van amandelcake of cupcakes 😁

  14. Heerlijk fris taartje. Hij gaat in m’n favorieten mapje!
    Ik vond de punten wel groot dus denk dat ik een volgende x 10 punten snijd.

  15. Ontzettend lekker! Op dit moment mijn favoriet onder de taarten!

  16. Is de taart ook in te vriezen?

  17. Heerlijk! Ik heb 6 blaadjes gelatine gebruikt en voor mij kreeg de kwarklaag hierdoor de juiste consistentie. Binnenkort ga ik hem ook eens maken met rood fruit.
    Bedankt voor dit heerlijke recept.

  18. R Camies

    Heerlijk heb het gedaan met aardbeien. Succces! Ook bij mijn man en twee pubers

  19. Hij was heerlijk! En super goed in te vriezen!

  20. Ik heb al minder zoetstof gebruikt als erin staat……en nog niet te eten veel te zoet….had me er op verheugd. Vraag me af wat ik verkeerd doe. Stevia met inulinepoeder van natures garden

    • Quint Kames

      Hi Ciny,

      De Stevia van Nature’s Garden is pure stevia. Dit kan tot 200 keer zo zoet zijn als normale suiker. De Steviala Frost die wij voor dit recept hebben gebruikt is even zoet als suiker. Vandaar dat wij meer hebben gebruikt. Voor dit recept heb je een hoeveelheid zoetstof nodig die gelijk staat aan 85 gr suiker. Ik denk dat je dan maar heel weinig hoeft te gebruiken van de Nature’s garden Stevia.

      Groetjes,

      Quint

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*