Kwarktaart met citroen.

Koolhydraatarme citroen kwarktaart

Iedereen heeft af en toe wel eens zin in een lekkernij bij de koffie of thee. Als je het koolhydraatarm dieet volgt worden deze verlangens naar zoetigheid weliswaar minder, maar ze zullen nooit helemaal verdwijnen. Wij raden daarom aan om je niet geheel te onthouden van lekkernijen. Door af en toe te genieten van iets lekkers is het makkelijker om je dieet op de lange termijn vol te houden. Vandaar dat wij een keer in de week een lekker koolhydraatarm snack recept met jullie delen. Dit keer hebben we een heerlijke koolhydraatarme citroen kwarktaart gemaakt. Deze romige citroen kwarktaart is koolhydraatarm, keto en glutenvrij. De taart heeft een zachte biscuitbodem van amandelmeel en roomkaas en een heerlijke frisse vulling van slagroom, volle kwark en citroen. Doordat wij geen suiker en bloem hebben gebruikt in dit recept bevat een groot stukje taart slechts 5,1 gr koolhydraten.

Tips:
Deze koolhydraatarme citroen kwarktaart is ideaal om te serveren op een feestje, maar ook lekker als tussendoortje of ontbijt. Je kunt dit basisrecept naar wens aanpassen. Vervang bijvoorbeeld de citroenen door gepureerde aardbeien voor een aardbeien kwarktaart of laat de citroenen helemaal weg voor een naturel kwarktaart. Je kunt de kwarktaart per stukje invriezen of maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme taart recepten.

Print
Kwarktaart met citroen.

Koolhydraatarme citroen kwarktaart

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 260
  • Kooktijd: 10
  • Totale tijd: 270
  • Porties: 8 stuks 1x
  • Categorie: Dessert, Snacks

Schaal

Ingrediënten

Bodem:

Kwarkvulling:

  • 500 gr volle kwark
  • 250 ml slagroom
  • 45 gr Steviala poedersuiker
  • 2 citroenen
  • 6 tot 8 blaadjes gelatine
  • 1 tl citroen aroma

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de roomkaas uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Meng in een grote kom het amandelmeel, bakpoeder en de Steviala poedersuiker. Smelt vervolgens in een klein pannetje de roomboter. Voeg de eieren, vanille aroma, gesmolten boter en roomkaas toe aan de kom en klop dit met een elektrische mixer tot een samenhangend deeg.
  2. Bekleed een springvorm van 20 of 22 cm met een vel bakpapier. Schenk en/of schep het beslag in de springvorm en bak de bodem 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de bodem na het bakken minimaal 30 minuten afkoelen.
  3. Rasp vervolgens 2 citroenen en pers het sap uit. Laat de gelatine blaadjes weken in koud water. Schenk het citroensap en eventueel een el water in een pannetje en verwarm dit boven een laag vuur. Knijp de gelatine uit en voeg dit toe aan het warme citroensap. Roer even goed en zet opzij.
  4. Klop ondertussen de slagroom met de Steviala poedersuiker romig en voeg beetje bij beetje de kwark, citroenrasp, citroenaroma toe. Voeg ten slotte het citroensap met opgeloste gelatine toe en meng dit goed door het kwarkmengsel. Giet het kwarkmengsel dan op de bodem en tik de vorm een paar keer op het aanrecht. Laat de citroen kwarktaart de hele nacht of minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 stuk (1/8)
  • Calorieën: 313
  • Vetten: 28,2
  • Koolhydraten: 5,1
  • Eiwitten: 9,8
Kwarktaart met citroen.

53 Reacties

  1. Lijkt mij super lekker om te maken!!
    maar heb wel een vraagje. kan ik de steviala poedersuiker eventueel ook vervangen door erythritol?

    Reageer
    • Hi Laura,

      Zeker! Ik raad wel aan om de erythritol wat fijner te malen in een blender. Anders krijg je korreltjes zoetstof in je kwarktaart.

      Reageer
  2. De bodem ruikt al heerlijk en de taart staat nu op te stijven. Vanavond toetje en morgen bij de koffie/thee

    Reageer
  3. Heerlijk taartje. Zeker voor herhaling vatbaar. Mijn man heeft diabetes type 2 maar dit taartje is ook geschikt voor hem. Kunnen we toch weer iets lekkers eten bij de koffie. Top👍👍👍

    Reageer
  4. Heerlijk!

    Reageer
  5. Top taart. Lekker fris citroen maar niet te zuur. Goede combinatie van zoet en zuur.
    Bodem heb ik ook wat citroenrasp door gedaan. Smaakt erg goed. Eerst leek de bodem wat hoog maar na afkoelen zakte deze nog wat in en was deze qua dikte erg mooi.

    Reageer
  6. Lekker!
    Ik ben zo blij met jullie recepten. Dank.
    Ik heb 6 gelatine blaadjes gebruikt, dat is voor mij prima.
    Ik heb de tip meegenomen uit een van de reacties en het als ontbijt gegeten….geen straf hoor!

    Reageer
  7. Had het gemaakt voor moederdag, volle kwark verwisseld met mager kwark t’ en 1.5 limoen geraspt ging prima. Daarnaast heb ik candied citroen/sinaasappel gemaakt als garnering maakt het extra lekker. Goed recept top!

    Reageer
  8. Jolanda Hakvoort

    Oh wat is deze taart lekker… echt heerlijk
    Bedankt voor het recept…

    Reageer
  9. Fantastisch lekkere taart! Bodem héérlijk, vulling heerlijk en bij elkaar echt een traktatie. Ik heb 6 blaadjes gelatine gebruikt en een taartvorm van 24 cm, zo is hij bij mij perfect. Dit is absoluut een blijver!

    Reageer
  10. Echt een aanrader zeg! Deze bodem ga ik vaker gebruiken! Ik had Alpro soja suikervrije kwark en dat werkt dus prima. Bedankt voor het recept.

    Reageer
  11. Gisteren gemaakt. Wat een heerlijk recept, die bodem is zo goed en de kwarkvulling heerlijk fris.

    Reageer
  12. Sinds kort eten we veel van de koolhydraat arme recepten van Lowcarbchef, met veel smaak en plezier. Vandaag de citroen kwarktaart gemaakt. Wat een genot 😍

    Reageer
  13. Heerlijk frisse taart. Nu alweer zin om de variaties hierop uit te proberen .

    Reageer
  14. Vandaag de taart gemaakt: superlekker!!! Omdat ik niet wist hoe gelatinepoeder gebruikt moet worden heb ik toch maar (6) gelatineblaadjes gebruikt. De bodem heb ik iets dunner gemaakt, maar was heerlijk. Het recept voor de bodem is lijkt me inderdaad ook heel geschikt voor het maken van (cup-) cakes.

    Reageer
  15. Ha Quint,
    ik wil deze taart van het weekend maken. In plaats van de gelatineblaadjes zou ik graag de gelatinepoeder gebruiken die je via je webshop verkoopt. Hoeveel gram heb ik daarvan nodig?
    Dank alvast, ook voor de geweldige recepten!

    Reageer
    • Hi Janine,

      Leuk dat je de taart wilt gaan maken :). Je kunt 6-8 gelatineblaadjes (6 voor licht stevige, 8 voor een stevige kwarktaart) vervangen door 9 of 12 gram gelatinepoeder. Veel succes!

      Gr,

      Quint

      Reageer
  16. Ik heb voor het recept 7 blaadjes gelatine gebruikt en dat viel perfect uit. Wel vond ik de taart veel te zuur, te veel citroensmaak hebben. Nu waren de citroenen die ik gebruikt heb aan de grote kant. Misschien handig om een hoeveelheid aan te geven qua vruchtensap? De bodem was ook erg compact maar wel goed van smaak.

    Reageer
  17. Lijkt me heerlijk maar hou niet van stevia kan het ook met sukrin en hoeveel heb je er dan voor nodig?

    Reageer
  18. Hou van dit recept 🙂 Ik eet dit regelmatig als ontbijt.

    Reageer
  19. Een geweldig recept! Ik heb alleen iets minder gelatinebladen gebruikt.

    Reageer
  20. Ik heb hem vandaag gemaakt in de sinaasappel versie! Erg lekker en fris met dit zomerse weer☺️

    Reageer
  21. Ik heb al minder zoetstof gebruikt als erin staat……en nog niet te eten veel te zoet….had me er op verheugd. Vraag me af wat ik verkeerd doe. Stevia met inulinepoeder van natures garden

    Reageer
    • Hi Ciny,

      De Stevia van Nature’s Garden is pure stevia. Dit kan tot 200 keer zo zoet zijn als normale suiker. De Steviala Frost die wij voor dit recept hebben gebruikt is even zoet als suiker. Vandaar dat wij meer hebben gebruikt. Voor dit recept heb je een hoeveelheid zoetstof nodig die gelijk staat aan 85 gr suiker. Ik denk dat je dan maar heel weinig hoeft te gebruiken van de Nature’s garden Stevia.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  22. Hij was heerlijk! En super goed in te vriezen!

    Reageer
  23. Heerlijk heb het gedaan met aardbeien. Succces! Ook bij mijn man en twee pubers

    Reageer
  24. Heerlijk! Ik heb 6 blaadjes gelatine gebruikt en voor mij kreeg de kwarklaag hierdoor de juiste consistentie. Binnenkort ga ik hem ook eens maken met rood fruit.
    Bedankt voor dit heerlijke recept.

    Reageer
  25. Is de taart ook in te vriezen?

    Reageer
  26. Ontzettend lekker! Op dit moment mijn favoriet onder de taarten!

    Reageer
  27. Heerlijk fris taartje. Hij gaat in m’n favorieten mapje!
    Ik vond de punten wel groot dus denk dat ik een volgende x 10 punten snijd.

    Reageer
  28. Het recept voor de bodem ga ik wel gebruiken voor het maken van amandelcake of cupcakes 😁

    Reageer
  29. Gemaakt en net een stukje geproefd. Ik vind de bodem te dik in verhouding met de kwarklaag. Ook vind ik de kwark met 8 gelatineblaadjes behoorlijk compact. Ik hou het toch bij een ander recept met knapperige amandelbodem (kwestie van smaak denk ik) en 5-6 gelatineblaadjes voor de kwark. Andere recepten van deze site ook geprobeerd en bevielen goed. Je kan en hoeft ook niet alles lekkercte vinden natuurlijk 😊

    Reageer
  30. De citroentaart staat nu in de koelkast maar wat ik me te bedenken stond tijdens het maken is of het ook met vanille kan of ander fruit zoals aardbeien? Bij deze moest je citroensap warm maken maar wat kan ik daar het beste voor in de plaats van gebruiken bij een vanille smaak of aardbeiensmaak?

    Reageer
    • Hi Anke,

      Je kunt ook fijngemalen aardbeien toevoegen. De gelatine kun je oplossen in 3 eetlepels warm water i.p.v. citroensap. Veel succes!

      Gr,

      Quint

      Reageer
  31. Hij was heerlijk! Ik ga ook eens proberen om citroen te vervangen door rood fruit of aardbeien.

    Reageer
  32. 1 Woord. HEERLIJK! Makkelijk te maken en ik de smaak, JAMMIE!

    Reageer
  33. Gemaakt en gelukt. Ik had alleen geen bakblik van 20/22cm en dus de 24cm gebruikt en de helft van de ingrediënten voor de bodem verdubbelt. De bodem was net cake, erg verrassend. De bovenkant vond ik persoonlijk te zuur, ondanks de zoetstof en vettigheid (en gelukkig geen citroenaroma gebruikt want dat had ik niet). Maar bij de visite viel het goed in de smaak. Misschien lowcarb maar niet lowvet.

    Reageer
  34. Erg lekker. Gemaakt met geitenkwark en soya sl ag room.
    Blijvertje

    Reageer
  35. Hé Quint,

    Ik heb je kwarktaart geprobeerd, met agar agar.
    Qua smaak, is ‘ie perfect. Maarrrr…, ik hou een slappe vulling. Nu heb ik ff gegoogled over de effecten van agar agar. Blijkt, dat het spulletje niet zo goed werkt met zuren en vettige producten. In dit geval zou gelatine een beter resultaat geven. Of er moet nog goed gekeken worden naar de hoeveelheid agar agar, om een goed resultaat te krijgen.

    Reageer
    • Hi Jorrit,

      Bedankt voor je feedback. Ik ga dit uitzoeken en de taart nog een keer maken met agar-agar. De resultaten zal ik hier delen.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  36. Ik heb deze afgelopen zondag gemaakt, wat een SUCCES, HEERLIJK deze ga ik vaker maken.

    Reageer
  37. Hoi Quint,

    Kun je de amandelmeel ook vervangen door iets anders ? Ik heb een noten en pinda allergie 🙁

    Reageer
    • Hi Tessa,

      Je kunt een bodem van kokosmeel maken. Deze bodem hebben wij eerder gebruikt bij het maken van een koolhydraatarme cheesecake. Zie het recept hier.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  38. Jammer..klinkt gezond maar is niet vega

    Reageer
    • Hi Ineke,

      Als je een lacto-ovo vegetariër kun je deze taart maken door simpelweg de gelatine te vervangen. Ons advies is om de gelatine te vervangen door 3,7 gr agar-agar poeder (een plantaardig verdikkingsmiddel). Veel succes!

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  39. Zou zo graag een taart zonder zuivel willen maken. Al is het alleen al fijn voor alle mensen met een koemelk allergieën.
    Er is schaap en of geit yoghurt /kwark. Maar wat als alternatief voor de slagroom. Gelatine is( mij geleerd) gemaakt van koebeenmerg is dit wel gezond. Alternatief: van varkenshuid of agar agar

    Reageer
    • Hi Mevr. L,

      In principe kun je deze taart ook maken zonder zuivel. Je kunt dan kiezen voor schapen/geitenkwark of een plantaardig alternatief, zoals Alpro Go On. De slagroom kun je vervangen door een soja alternatief, zoals Alpro op kloppen. Veel succes!

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
    • Winnie Meijers

      Hi, het recept ziet er heerlijk uit. Weinig koolhydraten, maar kan het aantal calorieën en het vetpercentage ook verlaagd worden zonder dat dit echt ten koste gaat van de smaak? Ik sta te koelen om dit eens te gaan maken….

      Reageer
      • Hi Winnie,

        Je kunt eventueel de volle kwark vervangen door magere kwark. Een stukje bevat dan 280 kcal.

        Groetjes,

        Quint

        Reageer
  40. Lijkt me heerlijk maar wij willen geen gelatine gebruiken omdat het niet halal is. Heb je tips voor alternatief? Zou arrowroot ook werken? Zo ja hoeveel? Dank!

    Reageer
    • Hi Rinske,

      Je kunt de gelatine eventueel vervangen door agar-agar poeder. Dit is een plantaardig alternatief voor gelatine. Vervang dan de 9 gelatine blaadjes met ca. 3,7 gr agar agar poeder. Je kunt dit product kopen in de grotere Albert Heijn winkels of in de meeste Aziatische winkels. Veel succes!

      Groetjes,

      Quint

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*