Koolhydraatarme citroen-maanzaad pancakes.

Koolhydraatarme citroen-maanzaad pancakes

Pannenkoeken zijn altijd een goed idee: als ontbijt, lunch, dessert of koud als tussendoortje. Dit geldt des te meer voor deze citroen-maanzaad pancakes, die een stuk gezonder zijn dan de traditionele ‘American’ pancakes. Hierdoor kun je er zonder enig schuldgevoel van genieten! We hebben ons populaire recept voor cottage cheese pancakes als inspiratie gebruikt voor dit nieuwe recept. We gebruiken naast citroen en maanzaad als smaakmakers, ook iets meer cottage cheese en voegen voor extra eiwitten en frisheid ook een yoghurt-topping toe.

Hoe maak je deze gezonde pancakes?

Cottage cheese vormt de basis voor het beslag van de pancakes. Cottage cheese, of bekend als Hüttenkäse, is een gezond, eiwitrijk zuivelproduct. Het enige minpuntje is dat het weinig vetten bevat. In een koolhydraatarme levensstijl hebben we meer gezonde vetten nodig voor voldoende energie gedurende de dag. Daarom verrijken we het beslag met amandelmeel en een beetje kokosmeel. Dit zorgt ervoor dat de pancakes niet alleen voldoende gezonde vetten, maar ook de gewenste structuur krijgen die je van een goede pancake mag verwachten.

Voor het binden van de pannenkoeken gebruiken we ei en bakpoeder. De bakpoeder helpt bij het luchtig maken van de pannenkoeken. We kloppen ook het eiwit op om extra lucht in de pannenkoeken te krijgen, zodat ze lekker ‘fluffy’ worden. Als finishing touch voegen we citroen, maanzaad en een beetje zoetstof toe voor een lekker smaakje.

Tips

Met dit recept maak je in totaal 6 pancakes ofwel 2 porties (3 pancakes per persoon). We voegen Griekse yoghurt, gemengd met citroenrasp en cottage cheese, toe als topping. Indien gewenst kun je wat zoetstof toevoegen om de pannenkoeken zoeter te maken. Het is ook mogelijk om enkel yoghurt te gebruiken als topping. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere zoete en hartige pannenkoek en ontbijtrecepten!

Print
Koolhydraatarme citroen-maanzaad pancakes.

Koolhydraatarme citroen-maanzaad pancakes

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 25
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Ontbijt, Lunch

Schaal

Ingrediënten

Pancakes

Yoghurt-topping

  • 50 ml Griekse yoghurt + 20 gr cottage cheese
  • 1/2 tl citroensap
  • 1/2 el Sukrin Icing (optioneel)
  • citroenrasp (garnering)
  • maanzaad (garnering)

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Splits de eieren boven 2 kommen, de eiwitten in de ene en de dooiers in de andere. Klop vervolgens met een elektrische mixer de eiwitten stijf.
  2. Voeg de cottage cheese, vanille extract en citroensap en rasp toe aan de eidooiers en klop dit goed door elkaar.
  3. Meng in een derde kom het amandelmeel, kokosmeel, maanzaad, erythritol, bakpoeder en het snufje zout goed door elkaar. Voeg vervolgens het eidooiermengsel toe aan het meelmengsel en meng dit goed door elkaar.
  4. Spatel nu het opgeklopte eiwit voorzichtig door het beslag en zorg ervoor dat alles goed is gemengd.
  5. Verwarm een el boter of kokosolie in een grote koekenpan. Schep een grote lepel van het beslag in de pan en doe dit nog 2 keer. Houd voldoende ruimte tussen de pannenkoeken. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag.
  6. Bak de pannenkoeken 5 tot 8 minuten en draai ze dan met een spatel voorzichtig om. Bak de andere kant nog 3 minuten en leg de pancakes daarna op een bord.
  7. Herhaal stap 5 en 6 met de rest van het beslag, totdat je ca. 6 pancakes hebt gebakken.
  8. Meng ondertussen voor de topping de yoghurt met de cottage cheese. Voeg een klein beetje citroensap en evt. Sukrin Icing toe en roer goed.
  9. Verdeel de pannenkoeken over 2 borden en garneer met de yoghurt-topping, citroenrasp en maanzaad.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 3 pancakes (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 356
  • Vetten: 26,7
  • Koolhydraten: 5,8
  • Vezels: 4,8
  • Eiwitten: 23
Koolhydraatarme citroen-maanzaad pancakes.

1 reactie

  1. Hey Angela, het beslag is bij mij erg dik geworden en hecht niet goed aan elkaar. Het resultaat oogt dan ook als een ernstig verkeersongeval. Maar de smaak is top. Topping zonder cottage cheese is erg lekker, verder zou ik in beide componenten iets minder Sukrin gebruiken. En een goede anti-aanbak koekenpan is vereiste. Verder is dit recept een heerlijke suggestie voor de zoetekauwen onder ons. Dankjewel!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*