Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Tartelettes met citroenvulling en meringue topping.

Koolhydraatarme citroen meringue tartelettes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 105
  • Porties: 6 tartelettes 1x
  • Categorie: Snack

Ingrediënten

Schaal

Tartelettes

Citroen-limoen vulling 

  • 1,5 blaadje gelatine
  • sap van 2 citroenen (ca. 50 ml)
  • sap van 2 limoenen (ca. 40 ml)
  • rasp van 2 citroenen (optioneel)
  • 2 eieren (M)
  • 3 eidooiers (M)
  • 150 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 50 gr erythritol

Meringue


Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Laat 1,5 gelatineblaadje minimaal 10 minuten in koud water weken.
  2. Voeg alle ingrediënten voor de bodem toe aan een grote kom. Kneed dit met de handen tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in 6 gelijke bolletjes.
  3. Vet 6 tartelette vormpjes in met boter en bekleed de bodem eventueel met bakpapier. Voeg nu een bolletje deeg toe aan elk vormpje en druk deze met je vingers uit over de bodem en randen.
  4. Dek de bodems af met aluminiumfolie. Bak de tartelettes 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de aluminiumfolie eraf en bak de taartjes nog eens 10 minuten. Laat ze daarna buiten de oven volledig afkoelen.
  5. Doe de erythritol, citroensap, limoensap en eventueel citroenrasp in een steelpan. Verwarm dit boven een laag vuur, totdat de erythritol is opgelost. Voeg de 2 hele eieren en dooiers van 3 eieren toe aan een kom en klop deze luchtig met een garde.
  6. Houd de pan op het vuur en voeg al roerend de opgeklopte eieren toe. Zorg ervoor dat je blijft roeren, want de eieren mogen niet stollen. Als de vulling iets indikt, zet je het vuur uit en roer je de gelatine erdoor.
  7. Snijd de roomboter in blokjes en roer deze ook door de vulling in de pan. Roer goed, totdat alles goed is gemengd en verdeel de vulling vervolgens over de tartelettes. Zet de tartelettes met vulling in de koelkast en laat minimaal 1 uur opstijven.
  8. Voeg als de tartelettes klaar zijn de overgebleven eiwitten toe aan een mengkom. Voeg de frost poedersuiker toe aan de eiwitten. Klop de eiwitten met een elektrische mixer stijf. Schep het eiwit in een spuitzak of gebruik een lepel om de eiwitten te verdelen over de tartelettes.
  9. Gebruik een brander om de meringue te kleuren of zet de tartelettes met meringue een paar minuten in de heteluchtoven op 180 graden. Houd dit goed in de gaten en als je ziet dat het begint te kleuren, haal je ze uit de oven. De brander werkt beter, omdat de vulling dan niet warm wordt.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: een halve tartelette
  • Calorieën: 231
  • Vetten: 22,2
  • Koolhydraten: 0,8
  • Eiwitten: 6,3