Citroenkoekjes met frosting

Koolhydraatarme citroenkoekjes

Het is weer zondag bakdag! Dit keer hebben wij vanwege het warme weer heerlijke frisse koolhydraatarme citroenkoekjes gemaakt. Deze zachte koekjes zijn makkelijk om te maken en smaken super goed. De citroen gaat perfect samen met het amandelmeel en het maskeert tevens de nasmaak van de zoetstof. De koekjes zijn zacht en smeuïg van binnen en kruimelig van buiten. Het zijn eigenlijk een soort mini cakejes. Bij de koekjes hebben we een zoete frosting geserveerd. Een perfecte balans tussen zoet en fris. Met dit recept maak je ca. 15 middelgrote koekjes. De koekjes zijn koolhydraatarm, glutenvrij en keto proof. Zo bevat een koekje met frosting slechts 1,7 gr koolhydraten.

Tips:
Met dit recept maak je zachte citroenkoekjes. Vind je krokante koekjes lekkerder? Verdubbel dan de hoeveelheid roomboter en laat het ei weg. De baktijd voor een krokant koekje is hetzelfde. Je kunt de citroenkoekjes na het bakken 4 dagen in de koelkast bewaren of per stuk invriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koekjes recepten.

Print
Citroenkoekjes met frosting

Koolhydraatarme citroenkoekjes

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 45
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 15 koekjes 1x
  • Categorie: Snacks

Schaal

Ingrediënten

Koekjes

Citroen frosting

  • 100 gr roomkaas, zacht
  • 30 gr boter, zacht
  • 30 gr Lowcarbchef Ery-poeder
  • sap van 1/2 citroen
  • rasp van 1/2 citroen

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Haal de roomboter en roomkaas uit de koelkast en laat 30 minuten op kamertemperatuur komen. Voeg dit vervolgens samen met de citroenrasp, sap, erythritol poeder en het vanille aroma toe aan een kom en klop met een elektrische mixer luchtig.
  2. Voeg dan al kloppend het ei toe en ten slotte ook het amandelmeel. Schep het deeg op een vel huishoudfolie, vouw het dicht en laat het 20-30 minuten rusten in de vriezer. Verwarm ondertussen de heteluchtoven voor op 180 graden.
  3. Haal het deeg uit de vriezer en vorm met de handen 15 balletjes. Verdeel de balletjes over een bakplaat bekleed met bakpapier en druk ze zachtjes aan met de handen om koekjes te vormen. Bak de citroenkoekjes 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Haal de bakplaat met de koekjes uit de oven en laat ze minimaal 30 minuten afkoelen. Maak ondertussen de frosting door in een kom de boter en roomkaas met een elektrische mixer glad te kloppen. Voeg dan de erythritol poeder, citroensap en citroenrasp toe en meng nog eens goed.
  5. Serveer de koekjes bij een kopje koffie of thee met de frosting. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 koekje (1/12)
  • Calorieën: 144
  • Vetten: 13,6
  • Koolhydraten: 1,7
  • Eiwitten: 3,7
Citroenkoekjes met frosting

15 Reacties

  1. Wij hebben het deeg niet in de vriezer gelegd maar in de koelkast. Na een half uur was het deeg perfect voor onze cookie press en hebben we hartjes en bloemetjes geschoten op ons bakpapier. Super lekker 🙂 omdat de koekjes daardoor wel wat kleiner waren hebben we ze na 11 minuten uit de oven gehaald.

    Reageer
  2. De eerste koolhydraatarme koekjes met amandelmeel die niet droog zijn. Echt overheerlijk! Ik ben blij dat ik meteen een dubbele portie heb gemaakt.

    Wat ik anders heb gedaan, omdat ik dat minder werk vind: Ik heb de roomboter gesmolten op laag vuur en door de amandelmeel geroerd met een vork. Dan de andere ingrediënten erdoor geroerd. Als extra nog een beetje Natrena vloeibaar, omdat ik aan die smaak gewend ben.
    Vervolgens heb ik bakpapier op een rooster gedaan. Daar heb ik met een eetlepel het koekbeslag opgedaan. Beetje gladstrijken met een ronde beweging en klaar! Gaat sneller, want op deze manier hoeft het niet eerst in de vriezer en hoeft je ook geen balletjes te vormen. Voordat je het weet staat het in de oven. Eet smakelijk! En dank voor dit overheerlijke recept <3 (P.S: Ik heb Philadelphia naturel gebruikt als roomkaas).

    Reageer
  3. Echt lekker! Heeft een beetje cake-structuur, had ik niet verwacht, maar smaakt lekker fris. Volgende keer de knapperige variant proberen 🙂

    Reageer
  4. Heerlijk net gemaakt

    Reageer
  5. Baeyens marc baert elsje en kinderen

    Best lekker bij mij is het koekje heleemaal niet droog zou denken niet goed uitgebakken

    Reageer
  6. Zou ik van dit recept ook een taartbodem (dus zonder de frosting) kunnen maken?

    Reageer
    • Hi Rianti,

      Dat zou moeten kunnen. Ik denk dat je verder niets hoeft aan te passen. Veel succes!

      Gr,

      Quint

      Reageer
  7. Hoi, alle recepten zien er zo lekker uit. Nu is mijn vraag wat je kan gebruiken als je geen steviala frost, kristal sweet (of dergelijke) maar enkel stevia zoetstofpoeder in huis hebt. Kun je bovengenoemde vervangen met stevia poeder of is de suiker echt nodig voor de vorm/substantie van de koekjes/baksels? Bedankt!

    Reageer
    • Hi Eline,

      Bij het maken van bakrecepten raad ik echt aan om erythritol of steviala kristal te gebruiken. Deze zoetstoffen hebben geen nasmaak en zijn even zoet als suiker. Stevia zoetpoeder is vaak heel zoet en geeft een onaangename nasmaak, wat zonde is. We verkopen sinds kort onze eigen erythritol (lowcarbchef erythritol). Dit kun je kopen in onze webwinkel! Zeker de moeite waard.

      Gr,

      Quint

      Reageer
  8. De koekjes zijn lekker van smaak, wel wat droog. Komt dat doro het werken met amandelmeel? Hoe lang blijft de frosting goed in de koelkast? Kun je de frosting op het koekje smeren en invriezen?

    Reageer
    • Hi Stella,

      Wat voor amandelmeel heb je gebruikt? Het is belangrijk om amandelmeel van geblancheerde amandelen te gebruiken. Deze soort heeft geen vliesjes en zorgt voor een minder droog baksel. De frosting kun je een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen. In theorie zou je het ook alvast op de koekjes kunnen smeren.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  9. Ziet er lekker uit! Ik snap alleen nooit welke roomkaas er gebruikt moet worden? Ik kom steeds uit bij Philadelphia, maar dat smeer je toch eerder op je broodje ofzo….. help!

    Reageer
    • Hi Bente,

      Ik gebruik zelf ook Philadelphia. Je kunt het inderdaad op je broodje smeren, maar ook gebruiken bij het bakken van zoete gerechten.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  10. Echt onwijs lekker en heerlijk fris inderdaad.
    Lekker als snackje en makkelijk om te maken.

    Hoeveel KH bevat het koekje zonder frosting?

    Reageer
    • Hi Ing,

      Bedankt voor je review! De koekjes bevatten zonder frosting 116 kcal en 1,3 gr koolhydraten per stuk. Geniet ervan :).

      Gr,

      Quint

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*