Citroenkoekjes met frosting

Koolhydraatarme citroenkoekjes

Het is weer zondag bakdag! Dit keer hebben wij vanwege het warme weer heerlijke frisse koolhydraatarme citroenkoekjes gemaakt. Deze zachte koekjes zijn makkelijk om te maken en smaken super goed. De citroen gaat perfect samen met het amandelmeel en het maskeert tevens de nasmaak van de zoetstof. De koekjes zijn zacht en smeuïg van binnen en kruimelig van buiten. Het zijn eigenlijk een soort mini cakejes. Bij de koekjes hebben we een zoete frosting geserveerd. Een perfecte balans tussen zoet en fris. Met dit recept maak je ca. 15 middelgrote koekjes. De koekjes zijn koolhydraatarm, glutenvrij en keto proof. Zo bevat een koekje met frosting slechts 1,7 gr koolhydraten.

Tips:
Met dit recept maak je zachte citroenkoekjes. Vind je krokante koekjes lekkerder? Verdubbel dan de hoeveelheid roomboter en laat het ei weg. De baktijd voor een krokant koekje is hetzelfde. Verder kun je de Steviala Frost eventueel vervangen door erythritol of een andere zoetstof. Je kunt de citroenkoekjes na het bakken 4 dagen in de koelkast bewaren of per stuk invriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koekjes recepten.

Print
Citroenkoekjes met frosting

Koolhydraatarme citroenkoekjes

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 45
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 15 koekjes 1x
  • Categorie: Snacks

Schaal

Ingrediënten

Koekjes

  • 50 gr roomboter, ongezouten
  • 50 gr roomkaas
  • 4 el Steviala Frost
  • 1 ei (M)
  • 200 gr amandelmeel
  • 1 tl vanille aroma
  • sap van 1 citroen
  • rasp van 1 citroen

Citroen frosting

  • 100 gr roomkaas, zacht
  • 30 gr boter, zacht
  • 30 gr Steviala Frost
  • sap van 1/2 citroen
  • rasp van 1/2 citroen

Bereidingswijze

  1. Haal de roomboter en roomkaas uit de koelkast en laat 30 minuten op kamertemperatuur komen. Voeg dit vervolgens samen met de citroenrasp, sap, Steviala Frost en het vanille aroma toe aan een kom en klop met een elektrische mixer luchtig.
  2. Voeg dan al kloppend het ei toe en ten slotte ook het amandelmeel. Schep het deeg op een vel huishoudfolie, vouw het dicht en laat het 20-30 minuten rusten in de vriezer. Verwarm ondertussen de heteluchtoven voor op 180 graden.
  3. Haal het deeg uit de vriezer en vorm met de handen 15 balletjes. Verdeel de balletjes over een bakplaat bekleed met bakpapier en druk ze zachtjes aan met de handen om koekjes te vormen. Bak de citroenkoekjes 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Haal de bakplaat met de koekjes uit de oven en laat ze minimaal 30 minuten afkoelen. Maak ondertussen de frosting door in een kom de boter en roomkaas met een elektrische mixer glad te kloppen. Voeg dan de Steviala Frost, citroensap en citroenrasp toe en meng nog eens goed.
  5. Serveer de koekjes bij een kopje koffie of thee met de frosting. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 koekje (1/12)
  • Calorieën: 144
  • Vetten: 13,6
  • Koolhydraten: 1,7
  • Eiwitten: 3,7
Citroenkoekjes met frosting

10 Reacties

  1. Echt onwijs lekker en heerlijk fris inderdaad.
    Lekker als snackje en makkelijk om te maken.

    Hoeveel KH bevat het koekje zonder frosting?

    • Hi Ing,

      Bedankt voor je review! De koekjes bevatten zonder frosting 116 kcal en 1,3 gr koolhydraten per stuk. Geniet ervan :).

      Gr,

      Quint

  2. Ziet er lekker uit! Ik snap alleen nooit welke roomkaas er gebruikt moet worden? Ik kom steeds uit bij Philadelphia, maar dat smeer je toch eerder op je broodje ofzo….. help!

    • Hi Bente,

      Ik gebruik zelf ook Philadelphia. Je kunt het inderdaad op je broodje smeren, maar ook gebruiken bij het bakken van zoete gerechten.

      Groetjes,

      Quint

  3. De koekjes zijn lekker van smaak, wel wat droog. Komt dat doro het werken met amandelmeel? Hoe lang blijft de frosting goed in de koelkast? Kun je de frosting op het koekje smeren en invriezen?

    • Hi Stella,

      Wat voor amandelmeel heb je gebruikt? Het is belangrijk om amandelmeel van geblancheerde amandelen te gebruiken. Deze soort heeft geen vliesjes en zorgt voor een minder droog baksel. De frosting kun je een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen. In theorie zou je het ook alvast op de koekjes kunnen smeren.

      Groetjes,

      Quint

  4. Hoi, alle recepten zien er zo lekker uit. Nu is mijn vraag wat je kan gebruiken als je geen steviala frost, kristal sweet (of dergelijke) maar enkel stevia zoetstofpoeder in huis hebt. Kun je bovengenoemde vervangen met stevia poeder of is de suiker echt nodig voor de vorm/substantie van de koekjes/baksels? Bedankt!

    • Hi Eline,

      Bij het maken van bakrecepten raad ik echt aan om erythritol of steviala kristal te gebruiken. Deze zoetstoffen hebben geen nasmaak en zijn even zoet als suiker. Stevia zoetpoeder is vaak heel zoet en geeft een onaangename nasmaak, wat zonde is. We verkopen sinds kort onze eigen erythritol (lowcarbchef erythritol). Dit kun je kopen in onze webwinkel! Zeker de moeite waard.

      Gr,

      Quint

  5. Zou ik van dit recept ook een taartbodem (dus zonder de frosting) kunnen maken?

    • Hi Rianti,

      Dat zou moeten kunnen. Ik denk dat je verder niets hoeft aan te passen. Veel succes!

      Gr,

      Quint

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*