Een heerlijk koolhydraatarm alternatief voor traditionele lasagne!
Een lekker koolhydraatarm hoofdgerecht, koolhydraatarme courgette lasagne. Om deze lasagne koolhydraatarm te maken heb ik de pasta bladeren vervangen met courgette. Hierdoor bevat de lasagne een stuk minder koolhydraten en veel meer groenten! De courgette stukken worden lekker zacht en de courgette samen met de tomatensaus en kaas is een heerlijke smaakcombinatie. Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Plaats een reactie als je vragen hebt over het recept! Tip: bekijk ook ons recept voor koolhydraatarm lasagne gemaakt met eiwitrijke lasagnebladen
Bekijk hoe je deze heerlijke lasagne maakt op ons youtube kanaal:

Koolhydraatarme courgette lasagne
- Bereidingstijd: 30
- Kooktijd: 50
- Totale tijd: 90
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
- Keuken: Italiaanse
Ingrediënten
Schaal
- 3 tot 4 grote courgettes
- 1 el olijfolie
- 2–3 teentjes knoflook, fijngeperst
- 1 middelgrote ui
- 1 rode paprika
- 250 gr champignons
- 500 gr rundergehakt
- 2 blikken tomatenblokjes of polpa (800 gr)
- 2 tl gedroogde oregano
- handje verse basilicum
- 200 gr ricotta
- 1 eiwit van een middelgroot ei
- 35 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 120 gr geraspte mozzarella
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 190 °C. Snijd alle groenten behalve de courgettes in kleine stukjes. Snijd de uiteinden van de courgettes af en snijd ze in de lengte in plakken van ca. 0,5 cm.
- Leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met zout en laat de zout 15 minuten het vocht onttrekken. Dep daarna de plakken droog met keukenpapier en bak de plakken 15–20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verhit ondertussen de olijfolie in een grote pan. Fruit de knoflook en ui glazig, voeg paprika en champignons toe en bak 5 minuten. Bak het gehakt rul in een aparte pan, voeg toe aan de groenten en roer goed door.
- Voeg de tomatenblokjes toe, breng op smaak met zout (ca. 1 tl zout), voldoende zwarte peper, oregano en fijngehakte verse basilicum en laat de saus zonder deksel 15–20 minuten sudderen en indikken.
- Meng in een kom de ricotta met het eiwit en de helft van de Parmezaanse kaas. Roer een paar lepels van dit mengsel door de saus en haal van het vuur.
- Schep een laag saus in een ovenschaal, leg daarop courgetteplakken, dan een laag ricottamengsel, wat mozzarella en Parmezaanse kaas. Herhaal tot alles op is, eindig met kaas.
- Dek af met aluminiumfolie en bak 30 minuten. Verwijder de folie en bak nog 10 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Laat kort afkoelen voor het serveren.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1/6
- Calorieën: 628
- Vetten: 39,1
- Koolhydraten: 17,1
- Vezels: 12,9
- Eiwitten: 47,8

We vonden het erg lekker.
Alleen veel vocht in de ovenschaal.
Erg lekker!!
Super lekkere lasagne.De courgette gegrild op de bbq
extra Italiaanse kruiden toegevoegd bij de saus.
niet waterachtig maar vol van smaak.
zeker voor herhaling vatbaar.Heb wel grotere portie voorzien dan aangegeven,want dit vond ik toch iets te weinig na het sporten.
De lekkerste courgette lasagne die ik ken!
Heel lekker en smaakvol. Ik was bang dat het een waterige schaal zou worden (bij andere recepten namelijk wel), maar dat was niet deze keer. Ik had het geheel niet afgedekt, wel wat lager in oven geplaatst en in de gaten gehouden dat scheelde denk ik ook mbt vocht. Erg lekker!
Verrukkelijk !
Ik heb er mijn eigen draai aangegeven en het was echt heerlijk. Met 2 courgettes en 2 ons gehakt en een beetje geitenkaas bovenop. Superlekker en snel klaar door courgette te grillen. Voor 1 persoon voor 2 dagen
Goed en zeker lekker! Ik had aan 3 courgettes genoeg en heb t naar eigen smaak nog pittiger gemaakt(beetje sambal,ketjap,chilipoeder). Hier hebben we met 4 volwassenen van gegeten.
Wat een kunstwerkje zeg! Super heerlijk zelfs mijn vriend vond het lekker en heeft zowat de ovenschotel uitgeschraapt.
Wel een flinke voorbereidingstijd, maar zeker voor herhaling vatbaar!!
ik dit recept nou een aantal x gemaakt en echt heeeerlijk.
ik heb enkel de courgette gegrild in de grilpan in de olie gekwast en zout en gepeperd.
jammie hoor
Wat een heerlijk gerecht. Deze komt op ons lijstje.
Vandaag voor het eerst deze courgette lasagne geprobeerd en hij is heerlijk! Wel de champignons vervangen door prei. Ik had alles door de helft gedaan maar was veel te veel voor 2 personen. Super recept!
Redelijk veel werk en het resultaat qua uiterlijk matig, het was super waterig nadat het uit de oven kwam terwijl ik wel het recept heb gevolgd. De smaak was okay.
Zalig recept! Heb het al tal van keren gemaakt en het blijft superlekker! De overschot van de tomatensaus vries ik ik in om als spaghettisaus te gebruiken met courgetti! Fantastisch recept!
Super lekker. Wel veel werk. Maar wij eten hier met zijn 3en 4x van. Porties invriezen. En daarbij een salade met mozzarella erbij. Heerlijk genieten.
Aardig wat werk om te bereiden. Heb zelf verse tomaten gebruikt in plaats van de blokjes. Volgende zal ik het gehakt ook wat kruiden dat vonden we flauw.Ook is Auberige een goede smaak toevoeging voor de saus. Had zelf aan 3 courgettes genoeg. Voor de rest een heerlijk gerecht.
Bij AH of Jumbo kan je vers ingevroren kruiden kopen van het merk Daregal. De Italiaanse is zeer geschikt voor dit recept. Ook heerlijk in zelfgemaakte tomatensoep.
Echt heerlijk! Ik ben super blij dat ik dit recept ben tegengekomen. Hij is erg goed gelukt en was echt heerlijk. Ik mistte de pastabladen totaal niet, terwijl ik dat normaal wel vaak heb bij pastavervangers. Echt een top recept. 5 sterren waard!
ik vroeg mij af: kun je dit invriezen en bijvoorbeeld later weer opwarmen?
Beste Mandy,
Ik ben bang dat de lasagne na het invriezen niet meer lekker is.
Groetjes,
Quint
Prima werk.