Op zoek naar een feestelijk dessert dat er niet alleen prachtig uitziet, maar ook perfect past binnen een koolhydraatarme kerst? Deze cranberry monchoutaart is jouw showstopper! Met een fluweelzachte roomvulling en een frisse topping van zelfgemaakte cranberrysaus op basis van échte cranberries, is dit dé kerstspecial waarmee je indruk maakt. Of je hem nu serveert als afsluiter van het kerstdiner of bij de koffie in de middag, deze taart is een ware traktatie.
De basis van deze taart bestaat uit een kruimelige bodem van amandelmeel met een vleugje koekkruiden of kaneel voor die warme winterse smaak. De vulling is zijdezacht: een luchtige mix van monchou en slagroom met een hint van vanille, stevig gemaakt met gelatine. De echte ster is de cranberrytopping, gemaakt van verse of diepvriescranberries, sinaasappelrasp en een beetje vanille – heerlijk zoetzuur en prachtig rood van kleur. Een beetje witte chocolade erover en wat kerstdecoratie maken het plaatje compleet.
Tips
Laat de taart goed opstijven voor het mooiste resultaat, maak hem gerust een dag van tevoren. Heb je geen sinaasappelrasp? Citroenrasp kan ook voor een frisse twist. Voor een extra feestelijke touch kun je de taart afwerken met toefjes opgeklopte slagroom in sierlijke rozetten. Bewaar hem in de koelkast, dan blijft hij zeker drie dagen heerlijk. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere kerstrecepten.
Print
Koolhydraatarme cranberry monchoutaart
- Bereidingstijd: 30
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 300
- Porties: 8 puntjes 1x
- Categorie: Dessert, Snacks
Ingrediënten
Bodem
- 50 gr roomboter, ongezouten
- 100 gr amandelmeel
- 20 gr erythritol of Sukrin Gold
- snufje zout
- 1/2 tl koekkruiden, speculaas of kaneel
Vulling
- 200 gr monchou
- 250 ml slagroom (35% vet)
- 50 gr erythritolpoeder
- 4 blaadjes gelatine
- 1 tl vanille extract
Topping
- 300 gr cranberries (vers of diepvries)
- rasp van 1/2 sinaasappel (bio)
- 150 ml water
- 50–70 gr erythritolpoeder
- 1/2 tl vanille extract
- maizena of 1 gelatineblaadje
- Geschaafde witte chocolade, suikervrij
- hele cranberries voor decoratie (optioneel)
Bereidingswijze
- Smelt de roomboter en laat afkoelen. Voeg dit vervolgens samen met het meel, zout, erythritol of Sukrin Gold en kruiden toe aan een grote kom. Roer tot een samenhangend deeg.
- Bekleed een springvorm van 18 cm met bakpapier en druk het deeg op de bodem. Zet de vorm met bodem vervolgens 15 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de heteluchtoven voor op 170 graden.
- Bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Voeg 4 gelatineblaadjes toe aan een kom met koud water en laat dit minimaal 5 minuten weken.
- Klop in een kom de zachte monchou, vanille extract en erythritolpoeder luchtig. Klop daarna in een aparte kom met een mixer de slagroom stijf. Spatel de geklopte monchou vervolgens door de slagroom.
- Voeg 50 ml water toe aan een steelpannetje en breng dit aan de kook. Zet het vuur uit, laat het kort afkoelen en knijp de gelatineblaadjes uit. Roer de gelatine door het hete water en laat ietsjes afkoelen (tot 40 graden). Voeg de opgeloste gelatine al kloppend toe aan de roomkaasvulling. Giet de vulling in de springvorm, dek de taart af en zet deze minimaal 2 uur in de koelkast.
- Doe de cranberries samen met de sinaasappelrasp, het water en de erythritolpoeder (begin met 50 gram) en vanille extract in een pan en breng dit op middelhoog vuur aan de kook. Roer het mengsel af en toe door.
- Laat alles op laag vuur 10-15 minuten koken, tot de cranberries geknapt zijn. Hoe meer je roert en hoe langer je de compote laat koken, hoe fijner van structuur de cranberrycompote zal worden. Proef de compote tegen het einde en voeg eventueel wat extra zoetstof toe.
- Haal de compote vervolgens door een zeef, zodat je een heldere vloeistof overhoudt.
- Roer op het eind eventueel wat maizena (eerst mengen met koud water) of 1 gelatineblaadje (eerst 5 minuten weken) erdoor. Verdeel de cranberry compote na het afkoelen over de taart en laat nog eens 2 uur opstijven.
- Schaaf op voor het serveren wat witte chocolade over de taart en decoreer met bevroren cranberries (of verse).
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 puntje (1/8 van de taart)
- Calorieën: 331
- Vetten: 30,2
- Koolhydraten: 8,1
- Vezels: 3,1
- Eiwitten: 5,4

