Dumplings gemaakt van witte kool.

Koolhydraatarme dumplings

Dumplings zijn ontzettend populair In de Aziatische keuken. Deze gestoomde deegpakketjes worden vaak gevuld met vlees, vis of groenten, zoals witte kool. Voor onze koolhydraatarme versie gebruiken we de witte kool niet als vulling, maar als vervanging van het deeg. Serveer er wat sojasaus bij en dippen maar!

Koolhydraatarme dumplings maken

Dumplings worden in het traditionele recept gemaakt van tarwebloem. Dit is hoog in koolhydraten en vervangen wij in dit recept door groenten. Witte kool is een ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken. In de klassieke dumplings zit de kool in de vulling, maar voor de koolhydraatarme versie gebruiken we de kool als pakketje van de vulling.

Voordat we de witte kool kunnen gebruiken, moet eerst het stukje waar de wortel aan zat worden afgesneden. Dit gaat het makkelijkste door er een blokje omheen te snijden en zo de wortel eruit te halen. We stomen de witte kool eerst een tijdje zodat de bladeren wat zachter zijn. De bladeren van de kool zijn dan makkelijker te vullen en te rollen.  Je gebruikt niet de hele witte kool voor dit recept. Je kunt de portie van de vulling ook verdubbelen, dan houdt je geen witte kool meer over.

De vulling

De vulling bestaat uit varkensgehakt en kruiden. De knoflook, sjalot en gember kan natuurlijk ook niet ontbreken. We gebruiken in dit recept verse gember, maar je kunt ook gemberpoeder gebruiken. De sojasaus gebruiken we in het gehakt en als sausje om de dumplings in te dippen. Geen fan van varkensgehakt? Dan kun je natuurlijk ook rundergehakt gebruiken

Tips voor bij de bereiding

Voor dit recept heb je een stoommandje nodig. Deze kun je kopen in kookwinkels of online. Hoe groter het mandje hoe meer dumplings je tegelijk kunt stomen. De stoomtijd voor dit recept is een richtlijn. De dumplings zijn goed als het vlees gaar is en de koolbladeren zacht. Je kunt de dumplings tussendoor ook een keer omdraaien. Kun je geen stoommandje vinden? Dan is ons recept voor gevulde koolrolletjes misschien iets voor jou.

Print
Dumplings gemaakt van witte kool.

Koolhydraatarme dumplings

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 60
  • Porties: ca. 8 dumplings
  • Categorie: Hoofdgerecht, Lunch
  • Keuken: Oosters

Schaal

Ingrediënten

  • 300 gr gehakt (varken of rund)
  • 1 el sesamolie
  • 1 el sojasaus + extra
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 1 tl germalen koriander
  • 1 tl verse gember of gemberpoeder
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1 witte kool
  • 1 tot 2 stengels bosui
  • 1 tot 2 el sesamzaad

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Meng het gehakt met de olie, sojasaus, knoflook, sjalot en kruiden. Zet opzij. Zet een grote pan voor de helft gevuld met water op hoog vuur en breng aan de kook.
  2. Snij het stuk van de wortel uit de kool in de vorm van een kegel. Als het water kookt, leg je de kool in het gekookte water voor 10 minuten. Haal de kool vervolgens uit het water en laat afkoelen
  3. Verwijder de bladeren voorzichtig van de kool vanuit het stuk waar je net de wortel weggesneden hebt.
  4. Breng een pan ter grootte van je stoommandje met een laagje water aan de kook.
  5. Leg een koolblad op je werkblad en voeg 1 eetlepel van het gehakt toe aan het uiteinde van het blad (het hardere gedeelte). Begin vanaf dat punt te rollen en vouw de zijkanten naar binnen.
  6. Leg het koolrolletje in een stoommandje. Herhaal stap 5 en 6 totdat je alle vulling hebt opgemaakt (ca. 8 dumplings)
  7. Zet het stoommandje met deksel op de pan met gekookt water. Stoom de koolrolletjes voor ongeveer +/- 20-30 minuten.
  8. Haal de koolrolletjes uit het stoommandje en verdeel over de borden. Serveer met sojasaus en garneer met bosui, chilivlokken en sesamzaad.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (4 dumplings)
  • Calorieën: 449
  • Vetten: 31,1
  • Koolhydraten: 7,1
  • Vezels: 3,8
  • Eiwitten: 33,2
Dumplings gemaakt van witte kool.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*