Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Koolhydraatarme enchilada ovenschotel met totilla.

Koolhydraatarme enchilada ovenschotel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 30
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Mexicaans

Ingrediënten

Schaal

Enchiladasaus

  • 2 el boter
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 of 2 tl chilipoeder
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl erythritol
  • 1/2 of 1 kippenbouillonblokje
  • ¼ tl cayennepeper
  • ¼ tl gemalen kaneel
  • 400 ml tomatenpulp (Mutti)
  • 100 g crème fraîche

Kip + marinade

  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • ½ el limoensap
  • ½ tl chilipoeder
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl komijn
  • ¼ tl kaneel
  • 1 tl zout
  • 600 gr kipfilet(blokjes)

Groente

  • 1 broccoli of grote courgette
  • 1 ui
  • 200 gr verse spinazie
  • 300 tot 400 gr bloemkoolrijst
  • 100 gr Mexicaanse geraspte kaas
  • 1 grote of 2 kleine avocado’s
  • Enkele plakjes jalapeño uit pot
  • Flinke hand verse koriander
  • 12 stengels bosui
  • Extra crème fraîche voor erbij
  • 2 Lowcarchef keto tortilla (om te dippen)

Bereidingswijze

  1. Kip marineren: Meng alle ingrediënten voor de kipmarinade in een kom en voeg de kipblokjes toe. Laat minimaal 30 minuten intrekken (bij voorkeur een hele nacht in de koelkast).
  2. Enchiladasaus maken: Smelt de boter in een kleine steelpan op middelhoog vuur.  Pers de teentjes knoflook en voeg dit samen met alle kruiden toe aan de pan. Roer regelmatig en laat 1–2 minuten zachtjes bakken tot het mengsel geurig is. Voeg vervolgens de tomatenpulp toe en laat dit, al roerend, nog ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken totdat de saus iets indikt.
  3. Laat de saus daarna iets wat afkoelen (moet nog warm zijn) en voeg de crème fraîche toe. Roer tot het volledig is opgelost in de saus.
  4. Groenten voorbereiden: Snijd de broccoli  in kleine stukjes (kleiner dan roosjes) of de courgette in blokjes. Snipper de ui en hak de spinazie grof.
  5. Kip en groenten bakken: Verhit een eetlepel olijfolie in een grote hapjespan. Fruit de ui tot deze glazig is. Voeg vervolgens de kipblokjes met marinade toe en bak op een hoog vuur, totdat de kip gaar is. Voeg daarna de broccoli of courgette, bloemkoolrijst en spinazie toe en bak dit nog 4–5 minuten mee, tot de groenten iets zachter zijn maar nog wat bite behouden. Breng eventueel op smaak met extra zout en peper.
  6. Ovenschotel samenstellen: Schep het kip-groentemengsel in een ovenschaal en strooi er een kwart van de geraspte kaas over. Giet vervolgens de enchiladasaus eroverheen en verdeel de rest van de geraspte kaas over de bovenkant.
  7. Bak de ovenschotel 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C, tot de kaas mooi goudbruin is. Laat 5 minuten rusten buiten de oven. Garneer met fijngesneden koriander, bosui, avocado en enkele plakjes jalapeño. Serveer met extra crème fraîche en eventueel krokant gebakken tortilladriehoekjes voor erbij.

Tips

Liever een grotere portie? Verdeel de ovenschotel dan in 3 porties. Een portie bevat dan 849 kcal en 14,9 gram koolhydraten.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 637
  • Vetten: 36,9
  • Koolhydraten: 11,2
  • Vezels: 13,1
  • Eiwitten: 54,5