Enchiladas met zure room en guacamole.

Koolhydraatarme enchiladas

Tex Mex liefhebbers opgelet! Vandaag hebben wij deze heerlijke koolhydraatarme enchiladas gemaakt. Enchiladas is een Mexicaans gerecht dat bestaat uit gevulde tortilla’s bedekt met een pittige tomatensaus en geraspte kaas. Het is super makkelijk om te maken en een perfect gerecht voor een gezellige avond. Traditionele enchiladas worden vaak gemaakt met maistortilla’s. Deze tortilla’s zijn lekker, maar bevatten veel koolhydraten. In onze koolhydraatarme versie hebben we daarom zelfgemaakte bloemkool tortilla’s gebruikt. Verder hebben we zelf een pittige tomatensaus gemaakt en de tortilla’s gevuld met pulled chicken. De gevulde tortilla’s en tomatensaus hebben we vervolgens bestrooid met mozzarella en gebakken in de oven. Met als eindresultaat heerlijke koolhydraatarme enchiladas. De gevulde tortilla’s zijn zacht en smeuïg en de saus geeft het gerecht een lekker pittig smaakje. Kortom een heerlijke koolhydraatarme avondmaaltijd!

Tips:
Met dit recept maak je koolhydraatarme enchiladas voor vier personen. Bij de enchiladas kun je een frisse salade serveren en eventueel toppings, zoals crème fraîche en guacamole. Je kunt dit basisrecept naar wens aanpassen. Zo kun je de pulled chicken vervangen door (vegetarisch) gekruid gehakt en eventueel extra groente toevoegen, zoals paprika en ui. De enchiladas kun je na bereiding maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren of per portie invriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere Mexicaanse gerechten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Enchiladas met zure room en guacamole.

Koolhydraatarme enchiladas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 sterren uit 3 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 25
  • Kooktijd: 50
  • Totale tijd: 75
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Mexicaans

Ingrediënten

Schaal

Bloemkool tortilla’s

  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 3 eieren (M)
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl zwarte peper

Enchilada saus

  • 3 el olijfolie
  • 2 el arrowroot poeder
  • 1 blikje tomatenpulp of blokjes
  • 350 ml water
  • 1/2 groente bouillonblokje
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1/4 tl gemalen komijn
  • 1/4 tl knoflookpoeder
  • zout en peper naar smaak

Vulling

  • 500 gr kipfilet
  • 150 gr mozzarella

Bereidingswijze

  1. Vul een pan met water en voeg de kipfilets toe. Breng het water aan de kook en kook de kipfilets in ca. 20 minuten gaar. Haal de kipfilets uit de pan en trek ze met twee lepels uit elkaar om pulled chicken te maken.
  2. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Verwarm een el olijfolie in een grote koekenpan en voeg de bloemkoolrijst toe. Wok de rijst in ca. 3 minuten gaar. Voeg de rijst toe aan een schone theedoek of kaasdoek en laat even afkoelen. Wring vervolgens het vocht uit de rijst en voeg de rijst toe aan een kom.
  3. Voeg de eieren, zout en peper toe aan de kom en meng goed. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep 8 hoopjes op de bakplaat. Vorm van de hoopjes 8 tortilla’s en bak deze 10 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de tortilla’s dan om en bak nog eens 5 minuten. Als alle tortilla’s niet passen op de plaat kun je het in tweeën afbakken. Bak de tortilla’s vervolgens twee minuten in de koekenpan voor een bruin korstje.
  4. Verwarm 3 el olijfolie in een hapjes pan en voeg de arrowroot en chilipoeder toe. Bak dit al roerend 2 minuten en voeg dan de tomatenpulp, water en overige kruiden toe. Zet het vuur laag en laat het 10 minuten sudderen.
  5. Pak de ovenschotel en vet deze in met olie. Voeg een paar eetlepels saus toe en leg hier twee tortilla’s bovenop. Voeg dan de pulled chicken, kaas en een beetje saus toe. Herhaal dit totdat alle ingrediënten op zijn.
  6. Dek de schotel af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de folie van de schotel en bak nog eens 5 minuten. Verdeel de enchilada’s over vier borden en serveer eventueel met lente-ui, crème fraîche en guacamole.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 420
  • Vetten: 45,9
  • Koolhydraten: 10,1
  • Eiwitten: 45,9
Enchiladas met zure room en guacamole.

10 Reacties

  1. Kan ik ook de low carb wraps gebruiken, ivm weinig tijd?

    Reageer
  2. Hoi Quint, Ik wil dit graag morgen maken, maar ik heb geen arroowroot poeder. Kan ik dit vervangen door een ander bindmiddel zoals maizena of bloem? Groetjes Janique

    Reageer
    • Hi Janique,

      Je kunt het ook vervangen door bloem of maizena. Het gerecht bevat dan wel iets meer koolhydraten! Veel succes :).

      Gr,

      Quint

      Reageer
  3. Super lekker!! Kook al jaren koolydraatarm maar dit is weer een grote toevoeging
    Alleen lukte mn tortillas niet zo, heb je daar een tip voor?

    Alvast bedankt ! Irene

    Reageer
    • Hi Irene,

      Bedankt voor je review. Ik raad aan om de tortilla’s op een ingevet vel bakpapier te maken, zo kun je het gemakkelijk los maken van het papier. Ik had ze zelf eerst op folie gebakken, maar dit ging niet helemaal goed.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  4. Prima recept, i.p.v. 8 porties kun je ook een hele bakplaat bekleden met het ‘tortilladeeg’ en na t bakken aan stukken snijden.






    Reageer
  5. Vanavond gegeten,
    Dit gaan we absoluut vaker klaar maken. Niks meer aan het recept veranderen.
    Echt een aanrader!






    Reageer
  6. Erg lekker! De kinderen smulden er ook van, en dat komt niet vaak voor!






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*