Heerlijk portie snert zonder erwt met rookworst.

Koolhydraatarme erwtensoep

Erwtensoep laag in koolhydraten, kan dat?

Een lekker koolhydraatarm hoofdgerecht, snert zonder erwt. Deze koolhydraatarme erwtensoep heb ik gemaakt zonder erwten. Dat klinkt in eerste instantie misschien een beetje raar, maar het is super lekker! Het recept is bijna identiek aan die van traditionele erwtensoep. In plaats van erwten heb ik broccoli, courgette en extra knolselderij toegevoegd aan de soep. Deze groenten zorgen voor een stevige structuur en een lekker smaakje. De smaak van deze snert zonder erwt komt behoorlijk in de buurt van normale erwtensoep. De erwten zijn namelijk niet de belangrijkste smaakmaker in erwtensoep. De combinatie van de knolselderij, varkensvlees, prei en het laurierblad zorgen voor de bekende erwtensoep smaak!

Serveersuggestie:
Uit een pan kun je zo’n 4 tot 6 kommen halen. Erwtensoep wordt in Nederland traditioneel gegeten met roggebrood, belegd bijvoorbeeld met katenspek, kaas of boter. In veel families zijn pannenkoeken het traditionele dessert na erwtensoep. Bekijk onze koolhydraatarme brood recepten en pannenkoek recepten om een complete maaltijd samen te stellen! Plaats onderaan de pagina een reactie als je vragen of opmerkingen hebt over het recept.

Print
Heerlijk portie snert zonder erwt met rookworst.

Koolhydraatarme erwtensoep

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 80
  • Totale tijd: 1 hour 40 minutes
  • Porties: 6 kommen 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlandse

Schaal

Ingrediënten

  • 500 gr knolselderij
  • 1 kleine ui
  • 175 gr broccoli
  • 1 grote prei of 2 kleine
  • 3/4 courgette
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gr schouderkarbonade
  • 1 rookworst
  • 1 groentebouillionblokje
  • 1,2 liter water
  • 2 laurierblaadjes

Bereidingswijze

  1. Pak een grote snijplank en snijd hier op de knolselderij, uien, broccoli, prei en courgette in kleine blokjes. Doe de knolselderij, prei, broccoli en courgette in een grote kom en de uienblokjes in een apart kommetje.
  2. Pak nu een grote soeppan en vul deze met 1 liter water. Voeg het blokje groentebouillon toe en laat dit oplossen in het water. Voeg vervolgens de dan de groente uit de grote kom in de pan en breng aan de kook. Pak ondertussen een kleine koekenpan en vet deze in met een beetje olijfolie. Bak hier de ui en geperste knoflook kort aan en voeg dit vervolgens ook toe aan de soeppan. Voeg als laatst ook de laurierblaadjes toe.
  3. Kook de groente beetgaar (ongeveer 10-15 minuten). Verwijder dan de laurierblaadjes en pureer de soep met een staafmixer. Voeg de laurierblaadjes dan weer toe en doe de hele schouderkarbonade in de soep. Laat dit een uur pruttelen op een laag vuur.
  4. Haal na een uur pruttelen de schouderkarbonade uit de soep en snijd deze in blokjes en verwijder het bot. Snijd dan ook de rookworst in stukjes en voeg dit samen met de stukjes schouderkarbonade weer toe aan de erwtensoep. Haal de laurierblaadjes dan weer uit de soep en laat de soep nog naar wens door pruttelen. Breng doe soep op smaak met zout en peper.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 kom
  • Calorieën: 189
  • Vetten: 10,6
  • Koolhydraten: 8,9
  • Eiwitten: 14,3

12 Reacties

  1. Ongelofelijk het is inderdaad gewoon erwtensoep maar dan zonder erwten. Echt lekker!!

  2. Dit recept smaakt inderdaad naar erwtensoep en is erg lekker

  3. De soep is heerlijk, aanrader voor deze tijd

  4. Even een vraag je 3/4 courgette hoeveel gram bedoel je dan ongeveer, want de ene courgette is de andere niet.

  5. Werkelijk heerlijke (erwten) soep, voortaan alleen nog maar deze !

  6. Grycko, Tosia

    Deze soep is zo lekker niet te filmen
    En ik ben met deze recepten en appelazijn al 6 kilo afgevallen ondanks mijn witte wijntjes in weekend
    Ik blijf deze recepten gebruiken om op gewicht te blijven en omdat ze makkelijk en vooral heerlijk zijn

  7. De soep is heerlijk en inderdaad nauwelijks van echt te onderscheiden.
    Ik kies er voor om de prei en een tweede kleine ui niet mee te pureren maar pas toe te voegen daarna. Zo blijft er nog wat structuur over in de soep.
    Tip: zet een laurierstruikje in je tuin. Zo veel lekkerder dan gedroogde blaadjes.

  8. Marie-Thérèse de Groot

    Ik wil deze soep maken, lijkt me heerlijk toch snert te kunnen eten en koolhydraatarm blijven.
    Ik heb alleen een vraagje…. ik lust geen broccoli. Is hier een vervanging voor?

    • Quint Kames

      Hi Marie,

      Je kunt de broccoli ook weglaten of vervangen door wat extra knolselderij!

      Groetjes,

      Quint

  9. Ben zo blij met dit recept en de tips, ga hem snel maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*