Eton mess met schuimpjes en fruit.

Koolhydraatarme eton mess

Toetjes liefhebbers opgelet! Met dit recept maak je makkelijk zelf koolhydraatarme eton mess in een glaasje. Eton mess is super simpel om te maken, maar oh zo lekker. Dit klassieke Britse dessert is eigenlijk niets meer dan slagroom, knapperig schuimpjes en vruchten in een glaasje. Doorgaans wordt het dessert met kant-en-klare meringue schuimpjes gemaakt. Wij hebben ervoor gekozen om deze zelf te maken met zoetstof in plaats van suiker. Hierdoor bevat het dessert veel minder suiker en is het geschikt om te eten tijdens het volgen van een koolhydraatarm of keto dieet. Verantwoord genieten dus!

Tips
Eton mess is een heerlijk nagerecht om een luxe diner mee af te sluiten. Het is makkelijk om te maken en kan snel worden opgediend. Het is ook een ideaal dessert om te maken met de kerst of andere feestdagen. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je dit gerecht niet kunt maken of dat het er niet mooi uit komt te zien. De mess van eton mess staat er niet voor niets in. Je mag er dus gewoon een rommeltje van maken. Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere dessert recepten.

Print
Eton mess met schuimpjes en fruit.

Koolhydraatarme eton mess

  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 30
  • Kooktijd: 45
  • Totale tijd: 75
  • Porties: 4 glaasjes 1x
  • Categorie: Dessert
  • Keuken: Engels

Schaal

Ingrediënten

Schuimpjes

Bosvruchtensaus

  • 40 gr aardbeien
  • 20 gr frambozen
  • 15 ml water
  • 10 gr erythritol

Vulling

Topping:

  • 50 gr frambozen
  • 60 gr aardbeien
  • 50 gr blauwe bessen
  • 50 gr bramen
  • optioneel: verse munt

 


Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 140 graden. Splits de eieren en voeg de eiwitten samen met de erythritol en een snufje zout toe aan een mengkom. Klop de eiwitten binnen ca. 3 minuten stijf met een elektrische mixer.
  2. Schep vervolgens met een lepel het stijfgeklopte eiwit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Smeer het eiwit uit tot een gelijkmatige dikte en bak het 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat het schuim na het bakken goed afkoelen.
  3. Maak ondertussen de bosvruchtensaus door alle ingredienten voor de saus toe te voegen aan een pannetje. Zet het pannetje op een middelhoog vuur en breng de vruchten aan de kook. Laat het 2 minuten al roerend pruttelen. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Gebruik een staafmixer om van de vruchten een gladde saus te maken.
  4. Pak nu een nieuwe kom en voeg hier alle ingredienten voor de vulling aan toe. Klop het geheel met elekrische mixer luchtig en stijf. Zet de vulling na het kloppen in de koelkast.
  5. Verkruimel nu de meringue en voeg dit toe aan een schaal. Pak je dessertglaasjes erbij en start met de opbouw. Voeg een handvol schuimpjes toe aan het glaasje en doe hier wat verse vruchtjes bovenop. Voeg nu 2 el slagroomvulling toe en een beetje van de saus. Herhaal dit todat al je ingredienten op zijn.
  6. Versier de glaasjes eventueel met verse munt. Maak de eton mess pas klaar als je het gaat serveren. Het schuim wordt namelijk zacht in de koelkast. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 schaaltje (1/4)
  • Calorieën: 317
  • Vetten: 30,2
  • Koolhydraten: 6,7
  • Eiwitten: 5,5
Eton mess met schuimpjes en fruit.

7 Reacties

  1. Wat een heerlijk toetje. Leuk om te maken en nog leuker (lekkerder) om te eten. Ook mijn man is er fan van, terwijl die alles wat met “anders” eten te maken heeft, bij voorbaat al niet lekker vindt.

    Reageer
  2. Heerlijk heerlijk! Al meerdere keren gemaakt. Onze niet lijnende vrienden vinden m ook heerlijk. De schuim wordt inderdaad niet zo krokant maar ik stop m 2 uur in de oven op 69 graden. Dan droogt het in plaats van bakken. Helaas dan niet taai van binnen zoals echt merenque maar dat komt door de suikervervanger. Geeft ander bakresultaat..

    Reageer
  3. Erg lekker. Leuk om te maken. Bij mij werd het schuim ook iets licht bruin. Smaakte verder prima, door de laagjes was het ook niet zo erg.

    Reageer
  4. Het was heerlijk, maar ik had wat problemen bij het bakken van het schuim. Het kleurde al snel. Ik heb de temperatuur flink terug geschroefd en het schuim wat langer in de oven gelaten. Het resultaat was een geweldig kerstdessert!

    Reageer
  5. Heerlijk recept! Alleen schuim wordt bruin door erythritol. Zou de poedersuiker wel wit worden??

    Reageer
    • Hi Ina,

      Dat zou niet moeten gebeuren. Je zou het inderdaad met een andere zoetstof kunnen proberen.

      Groet,

      Quint

      Reageer
  6. Hoi Anne, de meringue wordt niet het knapperige koekje zoals het met suiker wordt, maar een wat kleffige pap die na 45 min bakken bruin wordt aan de bovenkant maar niet knapperig. Ken je dat? Heb je enige idee hoe ik dat kan voorkomen?

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*