Koolhydraatarme fathead pizza belegd met kaas, salami en champignons.

Koolhydraatarme fathead pizza

Vandaag heb ik eindelijk de beroemde fathead pizza gemaakt!  Ik werd op dit recept gewezen door een vriend die het keto dieet volgt. Hij maakt regelmatig een fathead pizza en vertelde mij dat hij weinig tot geen verschil proeft tussen een fathead pizza en een normale pizza. Dit moest ik uitproberen! Ik ben gelijk  op onderzoek uitgegaan. Bij het zoeken van een recept kwam ik er al snel achter dat de fathead pizza onwijs populair is in de Verenigde Staten. Er bestaan op het internet meer dan 40 verschillende recepten voor een fathead pizza. Uiteindelijk heb ik na het doorspitten van de drie pagina’s aan zoekresultaten het originele fathead pizza recept gevonden. Dit originele recept heb ik vervolgens aangepast en gebruikt om mijn eigen koolhydraatarme fathead pizza te maken. Ik was bang dat het veel werk zou zijn om de pizza te maken, maar dat viel erg mee. Binnen 10 minuten was de bodem klaar en na 20 minuten zat ik al aan tafel te smullen. Ik was super blij met het resultaat. De pizza had een knapperige korst en een heerlijke rijke smaak. Ik ben officieel een fathead fan!

Wat maakt de fathead pizza zo speciaal?
Het speciale aan deze pizza is de bodem. In plaats van bloem, olie en gist gebruik je mozzarella, amandelmeel, ei en roomkaas. Het klinkt misschien raar, maar met deze 4 Ingrediënten maak je een heerlijke pizza die je kunt eten bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. Een halve fathead pizza bevat slechts 5 gr koolhydraten. Dit is 87% minder koolhydraten dan een halve pizza margherita!

Tips:
Met dit recept maak je alleen een koolhydraatarme pizzabodem. Als je de bodem hebt gemaakt kun je deze zelf beleggen met je favoriete toppings. Ik heb zelf tomatensaus, gesneden uien, mozzarella, champignons en salami gebruikt. De pizza kun je serveren als hoofdgerecht bij het diner. Ik vond een halve pizza zelf genoeg voor een gehele maaltijd, maar als je met meerdere eet kun je de pizza eventueel serveren met een koolsalade of een frisse salade uit het Midden-Oosten. Ik hoop dat jullie het ook zo lekker vinden! Vragen over het recept kun je onderaan de pagina stellen door een reactie te plaatsen.

Print
Koolhydraatarme fathead pizza belegd met kaas, salami en champignons.

Koolhydraatarme fathead pizza

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 30
  • Porties: 1 pizzabodem 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Italiaans

Schaal

Ingrediënten

  • 170 gr geraspte mozzarella
  • 30 gr volvette roomkaas
  • 85 gr amandelmeel
  • 1 groot ei (maat L)
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 1/4 tl peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe vervolgens de geraspte mozzarella en roomkaas in een magnetronbestendige kom.
  2. Smelt de mozzarella en roomkaas door de kom 30 seconden in de magnetron te plaatsen. Haal de kom dan uit de magnetron, roer even met een spatel en doe nogmaals 30 seconden in de magnetron, zodat de kaas goed is gesmolten en gemengd.
  3. Voeg de amandelmeel, knoflookpoeder, zout en peper toe en roer dit goed door het kaasmengsel. Als het deeg te stevig is kun je het nogmaals 30 seconden opwarmen in de magnetron.
  4. Voeg vervolgens het ei toe aan de kom en kneed dit minimaal 1 minuut met de handen door het deeg.
  5. Leg het deeg dan tussen twee vellen bakpapier en rol het deeg met een deegroller tot de gewenste vorm en dikte. Verwijder het bovenste vel bakpapier en prik met een vork gaatjes in het deeg.
  6. Plaats het vel bakpapier met het deeg op een bakplaat en bak de pizzabodem 8 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Haal de pizzabodem uit de oven en breng op smaak met tomatensaus, kaas en je favoriete toppings. Ik heb zelf ui, champignons, salami en ham gebruikt. Doe de bodem dan nogmaals 5-8 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas boven op de pizza is gesmolten.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/2 pizza
  • Calorieën: 589
  • Vetten: 47,4
  • Koolhydraten: 5,0
  • Eiwitten: 34,1

26 Reacties

  1. Hallo Quint,

    Kan ik het ei ook vervangen door olie? Ik mag nl. geen ei (intolerantie)

    groetjes, Nancy

    • Quint Kames

      Hi Nancy,

      Ik heb het zelf nog niet geprobeerd. Ik heb het wel even uitgezocht en het blijkt dat je het recept ook zonder ei kunt bereiden. Je kunt precies dezelfde hoeveelheden aanhouden en het ei weglaten. Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt!

      Met vriendelijke groet,

      Quint

  2. Hi Quint,

    Oe, heb ontzettend veel zin om dit te maken, maar wat als je geen magnetron hebt?
    Gewoon in een steelpannetje op laag vuur laten smelten?

    • Quint Kames

      Hi Linda,

      Als het goed is moet het ook lukken met een steelpannetje boven een laag vuur. Laat ons weten of het is gelukt.

      Smakelijk eten alvast!

      Groetjes,

      Quint

  3. Heee Quint!

    Ik heb zojuist 1 pizza gemaakt en de tweede is in de maak. Nu lees ik..prik gaatjes met een vork in het deeg…het deeg is erg nattig en hoef er niks in te prikken want dat valt zo weer bij elkaar, haha. Wat gaat hier mis? Heb alles volgens het recept gedaan..Help!

    De eerste pizza smaakte verder wel heel goed!

    • Quint Kames

      Hi Melanie,

      Als het deeg te vochtig is kun je eventueel tijdens het kneden een klein beetje amandelmeel toevoegen. Het hoort echter wel een beetje vochtig te zijn. De gaatjes prik je om luchtbellen in het deeg te voorkomen. Dit is meer een voorzorgsmaatregel. Het moet ook lukken zonder de gaatjes.

      Succes!

      Groetjes,

      Quint

  4. Super recept! Heel makkelijk en lekker. De kinderen (die zijn hier heeeeeel kritisch) zaten te smullen 🙂

  5. Hoi Quint,
    Is de bodem ook in te vriezen? Dan kan ik een voorraadje maken. 🙂

    • Quint Kames

      Hi Tanja,

      Je kunt de gebakken pizzabodem invriezen. Laat de bodem na het bakken eerst op het keukenblad afkoelen dan in de koelkast en vervolgens in de vriezer.

      Groetjes,

      Quint

    • Het deeg was erg nat, ik bleef maar amandelmeel toevoegen. Gevolg was dat het deeg enorm aan het bovenste bakpapier plakte. Ik had de mozzarellabol eerst een beetje uitgeknepen en zelf proberen te raspen, wat eigenlijk nauwelijks wilde, maar daar zal het deeg van te nat zijn geworden. Na het blind bakken was de bodem mooi gaar, maar na de tomatensaus, kaas en salami kwam de bodem zompig uit de oven. Textuur was erg korrelig, voelde als beschuitkorrels in de mond. Smaak was redelijk, maar er mag wel wat meer met kruiden gedaan worden, oregano ofzo.

      • Quint Kames

        Hi Heleen,

        Wat vervelend dat het niet goed is gelukt. Bij het maken van dit recept heb ik zelf kant-en-klare geraspte mozzarella gebruikt. Ik ben bang dat vochtgehalte van een bol mozzarella te hoog is. Je kunt de kant-en-klare mozzarella in de meeste grote supermarkten kopen. Ik weet zeker dat Albert Heijn en Jumbo de zakjes verkopen. Om de bodem zo krokant mogelijk te krijgen raad ik aan om het zo dun mogelijk uit te rollen. Het wordt echter nooit zo krokant als een pizzabodem gemaakt van bloem. Bedankt voor je reactie en de feedback!

        Gr,

        Quint

  6. Hallo, is er ook een alternatief voor de amandel meel? Ben niet zo’n fan van de smaak.

    • Quint Kames

      Hi Timo,

      In dit recept is er helaas geen alternatief. Ik zou het gewoon proberen met de amandelmeel, je proeft het nauwelijks terug!

      Groetjes,

      Quint

  7. Hallo, hoe ga je dan weer te werk als je de bodem uit de diepvries weer wil gebruiken?
    Eerst ontdooien of bevroren beleggen en dan gelijk in de oven? En hoe lang in de oven dan?
    Poeh! Wat een vragen 😊

    • Quint Kames

      Hi Wendy,

      Ik raad aan om de pizzabodem gelijk uit de vriezer in de oven af te bakken. Doe eerst de toppings erop en bak dan op 220 graden circa 10-12 minuten in de oven. Houd de pizza tijdens het bakken goed in de gaten, het kan zijn dat de pizza iets langer of korter in de oven moet.

      Groetjes,

      Quint

  8. Ik hem het recept vandaag gemaakt. Met tomatensaus, tonijn en groene olijven. Ik vond het heerlijk. Ik had aan een kwart pizza genoeg de rest vries ik in. De bodem was niet te nat maar precies goed! Ook dit recept houden we erin.

  9. Was zeker lekker en voor herhaling vatbaar. Alleen hij was wat nat/slap en wilde dus niet loskomen van bakpapier… tips?

    • Quint Kames

      Hi Yvonne,

      De randen van de pizza worden best knapperig, het klopt dat het midden van de pizza iets slapper is dan een normale pizza. Er wordt namelijk geen tarwebloem gebruikt in dit recept. Zorg ervoor dat je de pizza goed dun uitrolt. Misschien helpt het om het bakpapier de volgende keer een beetje in te vetten, zodat het makkelijker loskomt na het bakken!

      Gr,

      Quint

  10. Hey Quint,

    Kan ik de volvette roomkaas ook vervangen door light roomkaas?

    Groetjes,

    Anke

    • Quint Kames

      Hi Anke,

      Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar in theorie kan het. Laat ons weten of het is gelukt!

      Gr,

      Quint

  11. Dag Quint,
    Gebruik je een bol Mozzarella, en dan raspen?
    In filmpjes zie ik altijd gele mozzarella cheese, en die lijkt harder. Bij mijn super vind ik dat niet…

    • Quint Kames

      Hi Wilma,

      Ik heb kant-en-klare geraspte mozzarella uit een zakje gebruikt. Dit kun je kopen bij de AH, Jumbo en Lidl!

      Gr,

      Quint

  12. Vandaag deze pizza gemaakt, met salami, chorizo en uien. Het was heerlijk

  13. Margreeth De graaf

    Op hoeveel vermogen moet je de kaas smelten in magnetron

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*