Koolhydraatarme fathead pizza belegd met kaas, salami en champignons.

Koolhydraatarme fathead pizza

Vandaag heb ik eindelijk de beroemde fathead pizza gemaakt!  Ik werd op dit recept gewezen door een vriend die het keto dieet volgt. Hij maakt regelmatig een fathead pizza en vertelde mij dat hij weinig tot geen verschil proeft tussen een fathead pizza en een normale pizza. Dit moest ik uitproberen! Ik ben gelijk  op onderzoek uitgegaan. Bij het zoeken van een recept kwam ik er al snel achter dat de fathead pizza onwijs populair is in de Verenigde Staten. Er bestaan op het internet meer dan 40 verschillende recepten voor een fathead pizza. Uiteindelijk heb ik na het doorspitten van de drie pagina’s aan zoekresultaten het originele fathead pizza recept gevonden. Dit originele recept heb ik vervolgens aangepast en gebruikt om mijn eigen koolhydraatarme fathead pizza te maken. Ik was bang dat het veel werk zou zijn om de pizza te maken, maar dat viel erg mee. Binnen 10 minuten was de bodem klaar en na 20 minuten zat ik al aan tafel te smullen. Ik was super blij met het resultaat. De pizza had een knapperige korst en een heerlijke rijke smaak. Ik ben officieel een fathead fan!

Wat maakt de fathead pizza zo speciaal?
Het speciale aan deze pizza is de bodem. In plaats van bloem, olie en gist gebruik je mozzarella, amandelmeel, ei en roomkaas. Het klinkt misschien raar, maar met deze 4 Ingrediënten maak je een heerlijke pizza die je kunt eten bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. Een halve fathead pizza bevat slechts 5 gr koolhydraten. Dit is 87% minder koolhydraten dan een halve pizza margherita!

Tips:
Met dit recept maak je alleen een koolhydraatarme pizzabodem. Als je de bodem hebt gemaakt kun je deze zelf beleggen met je favoriete toppings. Ik heb zelf tomatensaus, gesneden uien, mozzarella, champignons en salami gebruikt. De pizza kun je serveren als hoofdgerecht bij het diner. Ik vond een halve pizza zelf genoeg voor een gehele maaltijd, maar als je met meerdere eet kun je de pizza eventueel serveren met een koolsalade of een frisse salade uit het Midden-Oosten. Ik hoop dat jullie het ook zo lekker vinden! Vragen over het recept kun je onderaan de pagina stellen door een reactie te plaatsen.

Print
Koolhydraatarme fathead pizza belegd met kaas, salami en champignons.

Koolhydraatarme fathead pizza

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 30
  • Porties: 1 pizzabodem 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Italiaans

Schaal

Ingrediënten

  • 170 gr geraspte mozzarella
  • 30 gr volvette roomkaas
  • 85 gr amandelmeel
  • 1 groot ei (maat L)
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 1/4 tl peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe vervolgens de geraspte mozzarella en roomkaas in een magnetronbestendige kom.
  2. Smelt de mozzarella en roomkaas door de kom 30 seconden in de magnetron te plaatsen. Haal de kom dan uit de magnetron, roer even met een spatel en doe nogmaals 30 seconden in de magnetron, zodat de kaas goed is gesmolten en gemengd.
  3. Voeg de amandelmeel, knoflookpoeder, zout en peper toe en roer dit goed door het kaasmengsel. Als het deeg te stevig is kun je het nogmaals 30 seconden opwarmen in de magnetron.
  4. Voeg vervolgens het ei toe aan de kom en kneed dit minimaal 1 minuut met de handen door het deeg.
  5. Leg het deeg dan tussen twee vellen bakpapier en rol het deeg met een deegroller tot de gewenste vorm en dikte. Verwijder het bovenste vel bakpapier en prik met een vork gaatjes in het deeg.
  6. Plaats het vel bakpapier met het deeg op een bakplaat en bak de pizzabodem 8 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Haal de pizzabodem uit de oven en breng op smaak met tomatensaus, kaas en je favoriete toppings. Ik heb zelf ui, champignons, salami en ham gebruikt. Doe de bodem dan nogmaals 5-8 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas boven op de pizza is gesmolten.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/2 pizza
  • Calorieën: 589
  • Vetten: 47,4
  • Koolhydraten: 5,0
  • Eiwitten: 34,1
Koolhydraatarme fathead pizza

54 Reacties

  1. Hallo Quint,

    Kan ik het ei ook vervangen door olie? Ik mag nl. geen ei (intolerantie)

    groetjes, Nancy

    • Hi Nancy,

      Ik heb het zelf nog niet geprobeerd. Ik heb het wel even uitgezocht en het blijkt dat je het recept ook zonder ei kunt bereiden. Je kunt precies dezelfde hoeveelheden aanhouden en het ei weglaten. Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt!

      Met vriendelijke groet,

      Quint

  2. Hi Quint,

    Oe, heb ontzettend veel zin om dit te maken, maar wat als je geen magnetron hebt?
    Gewoon in een steelpannetje op laag vuur laten smelten?

  3. Heee Quint!

    Ik heb zojuist 1 pizza gemaakt en de tweede is in de maak. Nu lees ik..prik gaatjes met een vork in het deeg…het deeg is erg nattig en hoef er niks in te prikken want dat valt zo weer bij elkaar, haha. Wat gaat hier mis? Heb alles volgens het recept gedaan..Help!

    De eerste pizza smaakte verder wel heel goed!

    • Hi Melanie,

      Als het deeg te vochtig is kun je eventueel tijdens het kneden een klein beetje amandelmeel toevoegen. Het hoort echter wel een beetje vochtig te zijn. De gaatjes prik je om luchtbellen in het deeg te voorkomen. Dit is meer een voorzorgsmaatregel. Het moet ook lukken zonder de gaatjes.

      Succes!

      Groetjes,

      Quint

  4. Super recept! Heel makkelijk en lekker. De kinderen (die zijn hier heeeeeel kritisch) zaten te smullen 🙂

  5. Hoi Quint,
    Is de bodem ook in te vriezen? Dan kan ik een voorraadje maken. 🙂

    • Hi Tanja,

      Je kunt de gebakken pizzabodem invriezen. Laat de bodem na het bakken eerst op het keukenblad afkoelen dan in de koelkast en vervolgens in de vriezer.

      Groetjes,

      Quint

    • Het deeg was erg nat, ik bleef maar amandelmeel toevoegen. Gevolg was dat het deeg enorm aan het bovenste bakpapier plakte. Ik had de mozzarellabol eerst een beetje uitgeknepen en zelf proberen te raspen, wat eigenlijk nauwelijks wilde, maar daar zal het deeg van te nat zijn geworden. Na het blind bakken was de bodem mooi gaar, maar na de tomatensaus, kaas en salami kwam de bodem zompig uit de oven. Textuur was erg korrelig, voelde als beschuitkorrels in de mond. Smaak was redelijk, maar er mag wel wat meer met kruiden gedaan worden, oregano ofzo.

      • Hi Heleen,

        Wat vervelend dat het niet goed is gelukt. Bij het maken van dit recept heb ik zelf kant-en-klare geraspte mozzarella gebruikt. Ik ben bang dat vochtgehalte van een bol mozzarella te hoog is. Je kunt de kant-en-klare mozzarella in de meeste grote supermarkten kopen. Ik weet zeker dat Albert Heijn en Jumbo de zakjes verkopen. Om de bodem zo krokant mogelijk te krijgen raad ik aan om het zo dun mogelijk uit te rollen. Het wordt echter nooit zo krokant als een pizzabodem gemaakt van bloem. Bedankt voor je reactie en de feedback!

        Gr,

        Quint

    • Hoi Quint!
      Kan deze pizza ook in een pizza oventje? 😊

      • Hi Anne-Fleur,

        Goede vraag! Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar in theorie zou het moeten kunnen. Zeker het proberen waard! Laat je ons weten of het is gelukt?

        Groetjes,

        Quint

  6. Hallo, is er ook een alternatief voor de amandel meel? Ben niet zo’n fan van de smaak.

    • Hi Timo,

      In dit recept is er helaas geen alternatief. Ik zou het gewoon proberen met de amandelmeel, je proeft het nauwelijks terug!

      Groetjes,

      Quint

  7. Hallo, hoe ga je dan weer te werk als je de bodem uit de diepvries weer wil gebruiken?
    Eerst ontdooien of bevroren beleggen en dan gelijk in de oven? En hoe lang in de oven dan?
    Poeh! Wat een vragen 😊

    • Hi Wendy,

      Ik raad aan om de pizzabodem gelijk uit de vriezer in de oven af te bakken. Doe eerst de toppings erop en bak dan op 220 graden circa 10-12 minuten in de oven. Houd de pizza tijdens het bakken goed in de gaten, het kan zijn dat de pizza iets langer of korter in de oven moet.

      Groetjes,

      Quint

  8. Ik hem het recept vandaag gemaakt. Met tomatensaus, tonijn en groene olijven. Ik vond het heerlijk. Ik had aan een kwart pizza genoeg de rest vries ik in. De bodem was niet te nat maar precies goed! Ook dit recept houden we erin.

  9. Was zeker lekker en voor herhaling vatbaar. Alleen hij was wat nat/slap en wilde dus niet loskomen van bakpapier… tips?

    • Hi Yvonne,

      De randen van de pizza worden best knapperig, het klopt dat het midden van de pizza iets slapper is dan een normale pizza. Er wordt namelijk geen tarwebloem gebruikt in dit recept. Zorg ervoor dat je de pizza goed dun uitrolt. Misschien helpt het om het bakpapier de volgende keer een beetje in te vetten, zodat het makkelijker loskomt na het bakken!

      Gr,

      Quint

  10. Hey Quint,

    Kan ik de volvette roomkaas ook vervangen door light roomkaas?

    Groetjes,

    Anke

    • Hi Anke,

      Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar in theorie kan het. Laat ons weten of het is gelukt!

      Gr,

      Quint

  11. Dag Quint,
    Gebruik je een bol Mozzarella, en dan raspen?
    In filmpjes zie ik altijd gele mozzarella cheese, en die lijkt harder. Bij mijn super vind ik dat niet…

    • Hi Wilma,

      Ik heb kant-en-klare geraspte mozzarella uit een zakje gebruikt. Dit kun je kopen bij de AH, Jumbo en Lidl!

      Gr,

      Quint

  12. Vandaag deze pizza gemaakt, met salami, chorizo en uien. Het was heerlijk

  13. Margreeth De graaf

    Op hoeveel vermogen moet je de kaas smelten in magnetron

  14. Heerlijke pizza. Ga ik vaker maken.

  15. Lekker! Zo net gemaakt en het smaakte boven verwachting goed 👌. Wel veel langer in de oven moeten bakken, ik denk zo 25 min. Waarschijnlijk omdat ik te vochtige mozzarella heb gebruikt. Volgende x koop ik al kante klare geraspte mozzarella. Maar ondanks dat ben ik erg enthousiast over het recept. Bedankt 🙏

  16. Ik heb dit recept nu al 3x gemaakt in 2 weken, echt een heerlijke bodem en snel klaar, veel lekkerder dan een gewone pizzabodem van bloem en het vult ook veel meer, 1 pizza gemaakt, die was genoeg voor ons samen.
    Ik ben echt blij met dit recept

  17. Heb de pizza al een paar keer gemaakt. Vandaag een deeg gemaakt voor 2x een pizza. Bij het uitrollen leg ik het deeg tussen bakpapier en een teflon bakfolie, deze kan ik elke keer weer gebruiken. Na het uitrollen knip ik het papier op maat, en leg hem op een pizzavorm in de oven. Ik vind hem echt heerlijk, en makkelijk te maken.

  18. Erg lekker, heerlijke smaak, beetje “kazig” maar dat zit er ook aardig in. Ik had de bodem met tomatenblokjes ipv saus gedaan. Oregano, paprika en een knoflookolie randje extra gedaan. De bodem was niet heel knapperig maar komt denk ik door de tomatenblokjes wat best vochtig is. We hebben gesmuld, zeker voor herhaling vatbaar!

  19. Toprecept! Bedankt 🙏 voelt net alsof ik flink heb gezondigd, maar niet dus. Door de helft gedaan, zodat ik de andere helft kan invriezen voor een volgende pizza craving.

  20. Hoi
    Ik zag ergens op een site dat amandelmeel tot 180 graden gebakken kan worden. Hoe zit t dan met dit recept want dat gaat op 220 graden toch ? 🙈 ik ben voor het eerst aan het koken en bakken moet alles nog leren.

    • Hi Gaby,

      Dit is vooral het geval met recepten waarbij amandelmeel het belangrijkste ingrediënt is. Amandelmeel kan bij temperaturen hoger dan 180 graden sneller verbranden. Dat is gelukkig niet het geval bij deze pizza, omdat er in verhouding weinig amandelmeel in zit. Verder verbranden de amandelen alleen als je een baksel een langere tijd op hoge temperatuur bakt, deze pizza bak je slechts 8 minuten. Als je tocht twijfelt kun je de oventemperatuur eventueel verlagen naar 200 graden en de pizza een paar minuten langer bakken. Veel succes!

      Groetjes,

      Quint

  21. De pizza staat klaar om de oven in te gaan straks, heb hem besmeerd met een restje groene pesto en belegd met 1 tomaat, 3 champignons en tonijn. Afgetopt met geraspte kaas. Ik ben benieuwd!

  22. Normaal bak ik de pizza in de oven. Ik besmeer hem met rode pesto, tonijn, rode uit en champignons. ben benieuwd of ik hem ook in een koekenpan kan bakken. Heef iemand hier ervaring mee? zou handig zijn op de camping.

  23. Dit is een top recept! Knapperige bodem, net een echte pizza! Mij dochter van 4 die een moeilijke eter is vond het erg lekker.

  24. Ik had ook mijn bodem bereid met verse mozzerella ipv geraspt, misschien een tip om dan te vermelden in het recept. De bodem pakte wel goed uit na flink want extra amandelmeel erin, smakelijk ook!

  25. Dit is een perfecte pizza! Gemakkelijk om maken en superlekker. En volledig Keto!

  26. Heerlijk recept
    Voor het eerst uitgeprobeerd
    Mijn man vind hem zelfs lekkerder dan een gewone pizza
    Ga ik vaker maken

  27. Erg lekker! In plaats van tomatensaus heb ik pesto gebruik als sausje op de pizza. Ook echt een aanrader. Jammer dat ik bij de reactie geen foto kan delen.

  28. De voedingswaarden gelden alleen voor de bodem of voor de pizza zoals je hebt omschreven? Ik doe de kaas trouwens nooit in de magnetron en gebruik het rechtstreeks om deeg mee te maken. Dat werkt prima!

    • Hi Wendy,

      De voedingswaarden zijn alleen voor de bodem. De toppings heb ik niet meegerekend. Bedankt voor de tip :).

      Groetjes,

      Quint

  29. Hallo Quint, de 🍕 was verrukkelijk 😋 zeker voor herhaling vatbaar 👍🏼

  30. Heb dit recept al diverse malen gemaakt voor mijn zoon die kha dieet volgt. Beleg hem met zelfgemaakte pasta saus van tomatenpuree en salami, paprika tomaatjes en kaas. Een vriendin vond dit de lekkerste pizzabodem ooit, haar schoonfamilie woont in Italië. Ze vroeg mij tegen betaling een paar bodems voor haar te bereiden. Die van mijn zoon vries ik belegd in, dan hoeft hij ze na ontdooien nog mr kort af te bakken.

    Ik kijk regelmatig op je site voor inspiratie.

  31. Fijn recept! Het gekke is dat ik helemaal niet zo van pizza houd, maar deze vind ik wel lekker. De bodem was inderdaad niet zo knapperig, maar dat weet je dan gewoon en dat vond ik dus ook niet storend, ik verwachtte ook geen knapperige bodem. Wat deze voor mij vooral lekkerder maakt is dat de bodem óók ergens naar smaakt! En je hebt gelijk, een halve was voor mij meer dan genoeg. Bedankt voor dit recept!

  32. Dit is de 2e keer dat ik hem gemaakt heb, ik vind ‘m heerlijk, ook de onderkant gebakken, om hem niet te laten plakken, even papier nat maken en insmeren met olijfolie, belegd met blikje tomatenpuree knoflook erdoor Italiaanse kruiden (Turkse winkel), blikje tomaatblokjes goed uit laten lekken, olijfjes, tonijn en geraspte parmezaanse kaas, olijfolie erover en smullen maar, ik vind ‘m heerlijk, dankje voor de heerlijke recepten, heb al heel veel gemaakt, o.a. ook de monchoutaart af en toe verwennerij

  33. Super recept!
    Een paar keer geprobeerd en echt verrukkelijk 😋
    Dankjewel, Gracias !

  34. Erg lekker, heb alles laten smelten in een pan dat ging helemaal goed!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*