Gado gado met satesaus.

Koolhydraatarme gado gado

We hebben weer een gezonde avondmaaltijd voor jullie gemaakt! Dit vegetarische groente gerecht is een echte klassieker uit de Indonesische keuken. Het woord gado gado betekent ‘mix mix’. Gado Gado bestaat uit een mix van groenten, pindasaus en een gekookt ei. Het woord verwijst naar het recept omdat het de bedoeling is dat je de groente mengt met de pindasaus. Gado gado is makkelijk om te maken en kan zowel warm als koud gegeten worden!

Gado gado maken
Neem voor dit recept ongeveer 300 gram groente per persoon want hier draait het hele gerecht om. In de meeste recepten gebruiken ze taugé, spitskool, sperziebonen en komkommer. Je kunt ook andere groenten gebruiken. Het gerecht wordt vaak geserveerd met rijst. Deze hebben wij in dit recept vervangen door bloemkoolrijst. Je kunt ook extra tofu of kip toevoegen voor wat extra eiwitten. Je kunt dan 1 gekookt ei per persoon nemen en de rest van de eiwitten aanvullen met bijvoorbeeld tofu.

Gado gado serveren
Gado gado wordt in de meeste gevallen niet warm opgediend. De groenten zijn afgekoeld en ook de satésaus wordt soms op kamertemperatuur geserveerd. Je kunt zelf kiezen wat jij het lekkerste vindt. Voor de warme variant is het belangrijk om de groente na het koken afgedekt te bewaren tot gebruik. 
Het recept is voor vier personen. Je kunt het recept ook maken voor 2 personen. Halveer dan alle ingrediënten. We raden aan om de satésaus wel voor vier personen te maken. Het overige deel van de satésaus kun je makkelijk bewaren in de koelkast. 

Tips
Maak met de overgebleven satésaus een lekkere kipsaté of gebruik het als dressing in een salade. Je kunt ook andere groenten gebruiken in dit gerecht zoals champignons, rode kool, wortel, witte kool, rode ui of komkommer. Voor wat meer spice kun je een chilipeper of chilivlokken toevoegen. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten.

Print
Gado gado met satesaus.

Koolhydraatarme gado gado

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 20
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Indisch

Schaal

Ingrediënten

Gado gado

  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 1 broccoli
  • 8 eieren (M)
  • zakje tauge
  • 300 gr spitskool
  • 400 gr sperziebonen
  • verse koriander (optioneel)
  • 2 bosuitjes

Satésaus

  • 1 el sesamolie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl laospoeder
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 el sojasaus
  • 2 el witte wijnazijn
  • 1/2 tl vissaus
  • 1,5 tl sambal oelek
  • 2 el kokosmelk (17% vet)
  • 150 ml water
  • 200 gr pindakaas met stukjes, 100% pinda
  • zout (optioneel)

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Was de groenten en snijd ze in eetbare, gelijke stukken. 
  2. Vul een steelpan met water en leg hier de eieren in. Breng het water met de eieren aan de kook. De kooktijd gaat in als het water kookt. Kook het ei 4 tot 5 minuten voor een zacht gekookt ei of 7 tot 8 minuten voor een hardgekookt ei. Laat de eieren na het koken goed schrikken.
  3. We gaan nu beginnen met de satésaus. Zet een steelpannetje op middel laag vuur en verwarm de sesamolie. Pers de knoflook en fruit deze samen met de uienpoeder kort in de olie.
  4. Haal de pan van het vuur en voeg de gemberpoeder, vissaus en sambal toe. Zet terug op het vuur en kook 1 minuut. Voeg de tamari en azijn toe en roer goed
  5. Haal de pan weer van het vuur en voeg de pindakaas en het water toe. Roer goed totdat er een glad mengsel ontstaat.
  6. Zet de pan weer terug op laag vuur en laat rustig koken. Voeg de kokosmelk toe en voeg naar smaak wat extra sambal of zout toe. Voeg nog wat extra water toe als de saus te dik is.
  7. Breng 3 pannen met water aan de kook en kook hier de broccoli, sperziebonen en spitskool apart in beetgaar (zie verpakking voor kooktijd). Je kunt ook 1 pan gebruiken en de groente 1 voor 1 koken. Wok ondertussen in een koekenpan ook de bloemkoolrijst in ca. 3 minuten beetgaar.
  8. Pel de eieren en snijd deze door de helft.  Doe de taugé in een zeef en spoel af met kokend water.
  9. Pak 4 grote borden en schep in het midden van elk bord een bolletje bloemkoolrijst. Verdeel de groente over het bord in gelijke delen. Doe de satésaus over de groenten en leg er 2 eieren per bord op. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 604
  • Vetten: 40,8
  • Koolhydraten: 14,1
  • Vezels: 15
  • Eiwitten: 36,4

 

Gado gado met satesaus.

1 reactie

  1. zo lekker. super bedankt voor het recept. dit eten we vanavond. Zou de pindasaus in te vriezen zijn?

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*