Koeken gevuld met amandelspijs

Koolhydraatarme gevulde koeken

Een recept voor klassieke gevulde koeken, maar dan zonder gluten en laag in koolhydraten! Deze koek is super lekker om te serveren bij een kopje koffie of thee. Geen fan van amandelen? Dan kun je beter dit recept beter overslaan. Zowel het koekdeeg als amandelspijs maken we in dit recept met amandelmeel.

Gevulde koeken maken
Klassieke gevulde koeken worden gemaakt van boterdeeg en gevuld met aamandelspijs. Voor het boterdeeg wordt vaak tarwebloem als basis gebruikt. In onze koolhydraatarme versie gebruiken we amandelmeel, boter en ei. Het deeg zoeten we met erythritol poedersuiker (fijngemalen erythritol). Voor het amandelspijs volgen we zoveel mogelijk de traditionele receptuur. We vervangen alleen de suiker door erythritol. Het verschil met normale spijs is bijna niet te proeven! De koek krijgt een krokante structuur na afkoelen en de vulling blijft lekker zacht.

Tips
Met dit recept maak je 12 gevulde koeken, die per hele of halve koek kunt serveren. Voor de koeken heb je een uitsteekvorm van ca. 7,5 cm doornsnee nodig. Met dit recept maak je ook eenvoudig gevulde speculaaskoeken. Voeg hiervoor 2 el koek en speculaaskruiden toe aan het koekdeeg. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere snack en koek recepten!

Print
Koeken gevuld met amandelspijs

Koolhydraatarme gevulde koeken

  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 18
  • Totale tijd: 100
  • Porties: 12 gevulde koeken 1x
  • Categorie: Snacks
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

Koekdeeg

  • 250 gr amandelmeel
  • 60 tot 75 gr erythritol poeder
  • snufje speculaaskruiden of kaneel
  • 5 gr bakpoeder
  • snufje zout
  • 75 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 ei (M)

Amandelspijs

Topping

  • handje blanke amandelen
  • 1 ei (M), losgeklopt

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Zeef het amandelmeel boven een kom en meng de ery-poeder, snufje speculaaskruiden, bakpoeder en het zout erdoor. Kneed vervolgens met je handen het ei en roomboter erdoor. Kneed tot een samenhangende bal.
  2. Als het te nat blijft, doe je er nog een beetje snufje amandelmeel bij. Als het te droog is en je geen bal kan maken, voeg je een beetje water toe. Verpak de bal in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
  3. Maak ondertussen ook het amandelspijs. Voeg alle ingrediënten toe aan een mengkom en kneed tot een samenhangende bal. Verpak dit in vershoudfolie en leg ook in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 175 graden boven-en-onderwarmte.
  5. Leg een vel bakpapier op het aanrecht, bestuif deze een beetje met ery-poeder. Rol met een deegroller de helft van de deegbal uit tot ca. 2 mm dikte. Gebruik nu een ronde uitsteekvorm van ca. 7,5 cm en maak 12 rondjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de rondjes op het bakpapier. 
  6. Haal het amandelspijs uit de koelkast en maak hier 12 bolletjes van. Leg nu de bolletjes in het midden van de rondjes. Besmeer het deeg rondom de spijs in met een losgeklopt ei.
  7. Rol nu met een deegroller de andere helft van het deeg uit tot een lap. Steek vervolgens weer 12 rondjes uit. Leg deze rondjes vervolgens op de deegrondjes met spijs en druk de randen aan. Gebruik een vork om het dicht te drukken. Vervolgens bestrijk je de bovenkant van de koeken met de rest van het losgeklopte ei. Tot slot leg je een halve amandel in het midden.
  8. Bak de koeken in het midden van de oven voor 15 tot 18 minuten goudbruin. Laat de koeken buiten de oven volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen worden de koeken hard. 


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 gevulde koek
  • Calorieën: 247
  • Vetten: 22,4
  • Koolhydraten: 1,2
  • Vezels: 3,2
  • Eiwitten: 8,7

 

Koeken gevuld met amandelspijs

3 Reacties

  1. Niet helemaal mijn ding. Ik vind ze erg droog, maar dat is al snel met amandelmeel is mijn ervaring. Misschien kan het zijn dat ik wat verkeerd heb gedaan, maar ik heb het recept gevolgd.
    Als er tips/ideeën zijn, dan hoor ik dat graag.

    Reageer
    • Hi Marijke,

      Wat vervelend dat het niet goed is gelukt. We hebben eerst een variant met minder amandelmeel gemaakt, maar dit deeg was te nat. Deze variant was het meest geslaagd en we kregen veel complimenten van mensen die ook geen kha dieet volgen. Het is belangrijk om geblancheerd amandelmeel te gebruiken met zo minmogelijk vliesjes. Daarnaast kun je proberen om de oventemp 5 graden lager te zetten. Sommige ovens gaan iets harder en amandelmeel wordt boven de 180 graden sneller droog en bitter. Een andere oplossing kan zijn om iets meer boter toe te voegen.

      Reageer
  2. Vandaag gebakken en ze zijn echt heerlijk!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*